URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Decembrie 2023, 20:30

Proiect de colonizare a planetei Marte: Şase elevi din Oradea au câştigat locul I la un concurs naţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase elevi din Oradea, membri în Asociaţia Coder Dojo, au câştigat locul I la un concurs naţional care a reunit peste 250 de copii din toată ţara, cu un proiect de colonizare a planetei Marte, care a presupus conceperea şi construirea unui habitat şi a unei rachete speciale pentru astronauţi.

Colonizarea planetei roşii

Potrivit unei informări transmise marţi de Asociaţia Coder Dojo, care sprijină copii din Oradea în domeniul roboticii şi aeronauticii spaţiale, echipa învingătorilor, denumită CDOSR, a fost formată din elevii orădeni Andrei Ţigan (lider de echipă), Daria Fologea (economist), Alin Lupău (inginer de soft), Mark Trefi (inginer de propulsie), David Cherecheş (inginer de propulsie) şi Andrei Costea (inginer electronist). Aceştia învaţă la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi la Colegiul Tehnic Traian Vuia.

"Competiţia este dedicată elevilor din clasele IX-XI şi a presupus opt săptămâni întregi de pregătire. Copiii au participat la mai multe cursuri online, au făcut chestionare, iar la final şi-au prezentat, în faţa unui juriu experimentat, proiectul de colonizare a planetei. Fiecare echipă a fost notată în funcţie de prezenţa şi interacţiunea la cursuri, de punctajele adunate la chestionare şi de prezentarea proiectului. La final, când s-a făcut media, echipa orădeană a ieşit pe locul 1", a explicat pentru BIHOREANUL profesorul şi mentorul copiilor Daniel Erzse, de la Asociaţia Coder Dojo.

Finala competiţiei a avut loc sâmbătă şi s-a desfăşurat online.

Atât concursul, cât și cursurile au fost organizate de Romanian Space Initiative (ROSPIN), un ONG din Bucureşti care îşi propune să stimuleze gândirea creativă şi analitică în rândul tinerilor, prin organizarea competiţiilor dedicate cercetării spaţiale şi roboticii.

"Concursul a presupus proiectarea unei soluţii pentru colonizarea planetei Marte până în 2045. Echipa a efectuat cercetări aprofundate, a elaborat strategii de colonizare prin analiza solului şi aclimatizarea unor plante, a conceput un design pentru o rachetă destinată planetei Marte şi a creat un plan detaliat pentru o misiune ştiinţifică. Abordarea lor s-a concentrat pe dezvoltarea unui model teoretic şi pe conturarea unei viziuni realiste şi sustenabile pentru un viitor pe Marte", a mai explicat profesorul Daniel Erzse.

O nouă provocare

Elevii din echipă sunt pasionaţi de mici de spaţiu, aşa că provocarea a fost pe placul tuturor.

"De mic am fost pasionat de spaţiu, mai exact, de rachete. Sunt fascinat de modul în care ele înving lupta împotriva câmpului gravitaţional al Pământului. În ultimele luni mi-au atras atenţia nişte videoclipuri care prezentau rachetomodele, aşa că atunci când am auzit despre acest proiect am fost entuziasmat. A fost şansa mea de a proiecta rachetomodelul la care visez de atât timp", a povestit elevul David Cherecheş, potrivit informării.

Învingătorii se vor pregăti în curând pentru etapa a doua, mai complexă, a aceleiaşi competiţii, care va începe săptămâna viitoare.

Aceştia se vor întrece cu alte echipe câştigătoare din anii trecuţi precum şi cu echipe de studenţi. De data aceasta, vor avea de construit modelul de rachetă proiectat de ei la proba anterioară şi testarea acestuia în faţa juriului specializat.

Finala este programată în luna februarie a anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON