URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2023, 20:30

Proiect de colonizare a planetei Marte: Şase elevi din Oradea au câştigat locul I la un concurs naţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase elevi din Oradea, membri în Asociaţia Coder Dojo, au câştigat locul I la un concurs naţional care a reunit peste 250 de copii din toată ţara, cu un proiect de colonizare a planetei Marte, care a presupus conceperea şi construirea unui habitat şi a unei rachete speciale pentru astronauţi.

Colonizarea planetei roşii

Potrivit unei informări transmise marţi de Asociaţia Coder Dojo, care sprijină copii din Oradea în domeniul roboticii şi aeronauticii spaţiale, echipa învingătorilor, denumită CDOSR, a fost formată din elevii orădeni Andrei Ţigan (lider de echipă), Daria Fologea (economist), Alin Lupău (inginer de soft), Mark Trefi (inginer de propulsie), David Cherecheş (inginer de propulsie) şi Andrei Costea (inginer electronist). Aceştia învaţă la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi la Colegiul Tehnic Traian Vuia.

"Competiţia este dedicată elevilor din clasele IX-XI şi a presupus opt săptămâni întregi de pregătire. Copiii au participat la mai multe cursuri online, au făcut chestionare, iar la final şi-au prezentat, în faţa unui juriu experimentat, proiectul de colonizare a planetei. Fiecare echipă a fost notată în funcţie de prezenţa şi interacţiunea la cursuri, de punctajele adunate la chestionare şi de prezentarea proiectului. La final, când s-a făcut media, echipa orădeană a ieşit pe locul 1", a explicat pentru BIHOREANUL profesorul şi mentorul copiilor Daniel Erzse, de la Asociaţia Coder Dojo.

Finala competiţiei a avut loc sâmbătă şi s-a desfăşurat online.

Atât concursul, cât și cursurile au fost organizate de Romanian Space Initiative (ROSPIN), un ONG din Bucureşti care îşi propune să stimuleze gândirea creativă şi analitică în rândul tinerilor, prin organizarea competiţiilor dedicate cercetării spaţiale şi roboticii.

"Concursul a presupus proiectarea unei soluţii pentru colonizarea planetei Marte până în 2045. Echipa a efectuat cercetări aprofundate, a elaborat strategii de colonizare prin analiza solului şi aclimatizarea unor plante, a conceput un design pentru o rachetă destinată planetei Marte şi a creat un plan detaliat pentru o misiune ştiinţifică. Abordarea lor s-a concentrat pe dezvoltarea unui model teoretic şi pe conturarea unei viziuni realiste şi sustenabile pentru un viitor pe Marte", a mai explicat profesorul Daniel Erzse.

O nouă provocare

Elevii din echipă sunt pasionaţi de mici de spaţiu, aşa că provocarea a fost pe placul tuturor.

"De mic am fost pasionat de spaţiu, mai exact, de rachete. Sunt fascinat de modul în care ele înving lupta împotriva câmpului gravitaţional al Pământului. În ultimele luni mi-au atras atenţia nişte videoclipuri care prezentau rachetomodele, aşa că atunci când am auzit despre acest proiect am fost entuziasmat. A fost şansa mea de a proiecta rachetomodelul la care visez de atât timp", a povestit elevul David Cherecheş, potrivit informării.

Învingătorii se vor pregăti în curând pentru etapa a doua, mai complexă, a aceleiaşi competiţii, care va începe săptămâna viitoare.

Aceştia se vor întrece cu alte echipe câştigătoare din anii trecuţi precum şi cu echipe de studenţi. De data aceasta, vor avea de construit modelul de rachetă proiectat de ei la proba anterioară şi testarea acestuia în faţa juriului specializat.

Finala este programată în luna februarie a anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON