URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Februarie 2016, 18:32

Profesor la bară: Fostul director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea, era un adevărat traficant de examene

Profesor la bară: Fostul director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea, era un adevărat traficant de examene SENSIBIL. Arestat preventiv în vara anului 2014, Răzvan Vonea a recunoscut iniţial o mare parte din acuzaţii, avocaţii încercând ulterior să-l salveze invocând acte medicale cum că e depresiv şi că, din cauza tratamentului medical, ar fi avut discernământul diminuat. De altfel, Vonea şi-a retractat ulterior o parte din declaraţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abuz în serviciu în formă continuată, luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă. O salbă de acuzaţii grave pentru care, după aproape doi ani de anchetă, procurorii Parchetului Bihor au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.

Răzvan Vonea e învinuit că rezolva orice - absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea în grade didactice. Din rechizitoriul ajuns în posesia BIHOREANULUI reiese, însă, că în timpul investigaţiilor s-au descoperit şi indicii legate de o altă fraudă la care Vonea a fost complice, aşa că profesorul este cercetat acum într-un nou dosar...

Lanţul turnătorilor

Antiana Man, fosta directoare a Colegiului Andrei ŞagunaReţinut pe 7 iulie 2014, când era director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea a intrat în vizorul procurorilor cu ocazia unor investigaţii declanşate împotriva predecesoarei sale, Antiana Man (foto), încă anchetată şi în prezent pentru delapidare şi fraudarea unor examene de Bacalaureat în anii 2011-2012.

Cum legea permite reducerea pedepsei pentru cei care facilitează dovedirea altor infractori, femeia şi-a pârât complicii, între care şi Ramona Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, care i-ar fi fost părtaşă la fraudă. Iar aceasta, la rându-i, l-a turnat pe Vonea, pretinzând că îi rezolvase pe bani note de trecere pentru un elev de la Şaguna şi chiar pentru sora sa, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

Rezolvatorul

Ramona Bacter, fosta juristă a Universităţii din OradeaMai mult, la cererea anchetatorilor, Ramona Bacter (foto) l-a provocat pe Vonea la noi discuţii, înregistrate. Aşa au aflat procurorii că directorul obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar că negocia ce note urma să treacă în catalog, că încerca să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro.

Metoda aleasă? S-o pună pe Bacter şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-i ajute protejatul. Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului de Bacalaureat, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate.

Tot Vonea a rezolvat şi examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi povestea prietenei "tarifele": 100 euro pentru preşedintele comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru Secară. Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a turnat imediat pe Vonea, spunând cum, înainte de examen, acesta a însoţit-o acasă la cele două examinatoare, unde le-a înmânat câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Una ba, alta da

Reţinut şi apoi arestat preventiv pe 8 iulie 2014, Vonea a rămas după gratii trei săptămâni, fiind apoi cercetat sub control judiciar până la începutul lunii trecute, când procurorii au trimis dosarul în instanţă. Potrivit actului de acuzare, fostul director a negat constant că ar fi luat şpagă, dar a recunoscut că i-a oferit fostei juriste şefe 5.000 euro ca să-şi aranjeze numirea ca preşedinte de comisie de Bac la Mihai Viteazul. A pretins, însă, că a fost doar mesagerul afaceristului Petru Popa, al cărui fiu urma să fie "ajutat" să ia Bac-ul.

Vonea a admis, totodată, că le-a mituit pe cele două universitare  din comisia examenului de grad, trimise şi ele în judecată pentru luare de mită. Deşi fostul director de la Şaguna pretinde că le-a dat acestora şi bani, femeile recunosc doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea amicei lui Vonea.

Cine spune adevărul vor decide în final judecătorii. Cert e că, între timp, analizând dovezile strânse în acest caz, anchetatorii au dat de urmele altei afaceri necurate: fraudarea Bacalaureatului din 2014 la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, unde Vonea a fost preşedinte al comisiei de examinare. Şi unde, după nărav, o fi încercat, ba poate o fi şi reuşit, să rezolve una-alta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca peste tot
In multe scoli oradene se fac abuzuri cu acordul Inspectoratului.De la examene pana la angajari...Dar, totul se ,,rezolva,, in familie.Multa coruptie in educatia oradeana.Ar trebui mai multe controale.
Postat 08 Februarie 2016, 08:54 de adevarat
alta scoala cu probleme...
Pe cand o descindere la Ioan Bococi. Sa vezi acolo ce minunatii se petrec ! Cel mai grav: nimeni nu are curajul sa vorbeasca ! E domeniul privat al directoarei in care nimeni nu clipeste decat la comanda, unde se fura fara masura din cee ace este destinat elevilor, unde se minte si nu se tin ore, etc, etc...DNA-ul ar avea ce imputa acolo !
Postat 07 Februarie 2016, 19:28 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON