URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2012, 15:41

Primul transplant de celule pancreatice din ţară va fi realizat de la un donator din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de medici din Bucureşti şi Oradea a prelevat, luni seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, pancreasul unui bărbat în vârstă de 33 de ani ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident vascular-cerebral hemoragic. Ca şi consecinţă, miercuri, la Spitalul Fundeni din Bucureşti este programat primul transplant de celule pancreatice din ţară la o femeie care suferă de diabet şi este dependentă de insulină.

"Luni seară, în jurul orei 20, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe", a declarat profesorul Amorin Popa, preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia încheierii Campaniei Naţionale "Controlează-ţi Diabetul" desfăşurată în acest an la Oradea.

Potrivit acestuia, intervenţia este o premieră şi urmează să fie realizată la Spitalul Fundeni de către profesorul Irinel Popescu. "Această metodă are câteva antecedente în Europa, dar foarte puţine. Nu este realizată în mod curent. Celulele pancreatice, care se introduc într-un sistem capsular astfel gândit ca să protejeze de reacţia de respingere a primitorului, vin în contact cu plasma sanguină şi eliberează insulina în circulaţie", a explicat dr. Amorin Popa.

Medicul conduce la Oradea Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde, în urma unor analize, s-a dovedit că pancreasul donat este perfect sănătos, iar astfel intervenţia poate fi realizată.

În mod normal, o astfel de intervenţie costă în jur de 200.000 de euro, însă, printr-un program pilot internaţional, primii cinci pacienţi din România care sunt de acord cu acest experiment vor beneficia gratuit de el.

Bărbatul de la care a fost prelevat pancreasul a ajuns la spital sâmbătă, internat la Spitalul Judeţean cu anevrism. Luni, medicii de la secţia de Terapie Intensivă a au constatat moartea cerebrală şi au solicitat familiei acordul pentru donarea de organe.

Deşi s-a aflat în şoc la aflarea veştii că tânărul, care nu era în evidenţe cu nicio afecţiune, nu mai poate fi salvat, familia a fost de acord cu prelevarea mai multor organe de la acesta.

"Soţia lui a fost mută de durere, dar trebuie apreciată că a fost de acord cu transplantul. Ficatul a fost transplantat unei femei din Bucureşti, iar cei doi rinichi au fost transplantaţi la Cluj către alţi doi pacienţi", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului Naţional de Transplant în Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON