URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2021, 11:52

Primele infectări cu Covid, varianta Delta, confirmate în Bihor. Încă o persoană a murit, se suplimentează paturile ATI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de două săptămâni, în judeţul Bihor a avut loc un deces grăbit de infectarea cu SARS-CoV-2, la o pacientă din Tileagd care nu fusese vaccinată. În ultimele 24 de ore, autorităţile sanitare au primit şi confirmarea răspândirii variantei Delta a virusului în judeţ, prezenţa acestuia fiind identificată la trei persoane care au venit din străinătate. Intrarea în al patrulea val al pandemiei aduce creşterea numărului de persoane spitalizate, dar şi a capacităţii de Terapie Intensivă.

Nevaccinată şi diabetică

Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Prefectura judeţului au anunţat miercuri, printr-un comunicat comun, cel de-al 1.574-lea deces cauzat pe fondul infectării cu Covid de la începutul pandemiei până în prezent, adică în ultimele 24 de ore o persoană infectată şi-a pierdut viaţa, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 9 august.

"Pacientul care a decedat era o femeie de 69 de ani din Tileagd, care fusese transferată de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean la secţia de Terapie Intensivă Covid a Spitalului Pelican. Persoana nu era vaccinată anti-Covid şi avea şi alte afecţiuni, diabet şi hipertensiune arterială", a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor.

Tot miercuri, autorităţile au anunţat şi identificarea a 12 noi infectări în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 399 de teste, ceea ce înseamnă că 3% din total au indicat rezultate pozitive.

Astfel, numărul total al persoanelor diagnosticate cu Covid a urcat în Bihor la 29.493 de la începutul pandemiei, dintre care 27.842 au fost vindecate, iar 1574 au decedat.

Potrivit dr. Rahotă, din cele 12 persoane recent diagnosticate, două au fost vaccinate, acestea având manifestări uşoare ale bolii.

Delta, şi la vaccinaţi

Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a declarat BIHOREANULUI că în judeţul nostru a fost confirmată oficial existenţa variantei Delta a virusului, considerată de cel puţin cinci ori mai contagioasă decât varianta Alpha.

"Ieri după-amiază (n.r. – marţi) ne-au sosit rezultatele pentru trei din cele cinci analize de secvenţiere pe care le-am solicitat. Toate trei rezultatele, pentru care probele au fost recoltate pe 4 august, au indicat varianta Delta", a spus dr. Rahotă.

Cele trei persoane sunt: un om de afaceri englez venit din Marea Britanie, care a fost vaccinat complet (ambele doze) cu Astra Zeneca, un tânăr de origine bihoreană venit din Statele Unite să-şi viziteze părinţii, complet vaccinat şi el, cu Pfizer, şi o tânără care a revenit din vacanţă din Turcia şi care nu fusese vaccinată.

Potrivit dr. Rahotă, toate cele trei persoane infectate cu Delta au avut forme de manifestare foarte uşoare şi, de altfel, s-au îngrijit la domiciliu, iar în prezent le-a expirat perioada de izolare obligatorie, de 14 zile.

Mai multe spitalizări

Miercuri dimineaţă, odată cu cele 12 noi cazuri Covid identificate în ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor numărul cazurilor active a crescut la 77, dintre care 27 de persoane au necesitat internarea în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

Alte 8 persoane, a căror stare de sănătate este gravă, sunt îngrijite în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Pelican.

De altfel, în condiţiile în care secţiile ATI ale Spitalului Municipal sunt în renovare, iar tendinţa de înmulţire a infectărilor şi a pacienţilor în stare gravă este evidentă, conducerea Spitalului Pelican a solicitat şi a obţinut din partea DSP Bihor avizul pentru suplimentarea capacităţii de terapie intesivă pentru pacienţii Covid.

"Am avizat creşterea de la 10 paturi la 20 de paturi pentru pacienţii Covid adulţi, precum şi înfiinţarea a două paturi pentru pacienţii Covid pediatrici", a precizat dr. Rahotă.

Vaccinare blocată

În ciuda faptului că de trei săptămâni numărul infectărilor este în continuă creştere, la fel şi cel al pacienţilor cu Covid aflaţi în stare gravă, campania de vaccinare se desfăşoară la ralanti, deoarece nici bihorenii nu par interesaţi să-şi crească imunitatea în faţa virusului.

Potrivit DSP Bihor, în cursul zilei de marţi au fost administrate abia 316 doze de ser anti-Covid.

Până în prezent, s-au vaccinat complet în Bihor doar 118.711 persoane, sub 21% din totalul populaţiei eligibile (în vârstă de minimum 12 ani), care este de 540.228 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu se termina minciuna
De unde stie ca este varianta delta? Mai mult cand pcr nu deosebeste proba de saliva de coca cola si cine garanteaza forma usoara a infectarii daca-i vaccinat? Cei care produc vaccinuri???
Postat 28 August 2021, 10:48 de User anonimizat
@KP
Citesi cifrele, nu le intelegi, le interpretezi dupa cum (nu) te duce capul si pe urma tragi concluzii sforaitoare. Pe care musai sa le impartasesti si altora ca tine. Doamne, da-mi, te rog, rabdare! S-a umplut lumea de prostalai...
Postat 25 August 2021, 22:56 de Musti
Re: crysss07
Mai deschide și tu televizorul, că poate te deștepți la un moment dat. Habar n-ai să calculezi. Ei zic 12 iar ție îți iese 77. Păi, ori ești prost, ori foarte-foarte prost la calcule. Mai nou, FDA a emis avizul definitiv pentru vaccinurile care nu sunt vaccinuri, stabilind finalitatea studiului oficial al eficenței Pfeizer și Moderna. 66% ca să ai habar și tu care-i diferența între vaccinare și imunizare, între minciună și adevăr.
Postat 25 August 2021, 20:35 de KP
77
Stimabile mare matematician,diferenta de care vorbesti e de fix 77...77 sunt cazuri active la momentul acesta,nu fac parte nici din cele 27842 persoane vindecate si nici din cele 1574 persoane decedate...pentru ca nu sunt nici vindecate nici decedate !!! Intelegi acuma matematica sau tot grea a ramas? Cum ai aflat tu de la oculta mondiala ca i s-a ordonat lui Arafat sa dea pozitive toate testele? Mai sa fie dar ce informat esti ... Mai spune-ne cateva basme ca spui bine. Ai har,te si crede prostimea.
Postat 25 August 2021, 17:51 de crysss07
Matematica la "propagandiști" e splă literatură.
Așadar, să luăm de bune cifrele "oficiale". 29.493 de infectați până acum. 27.842 de vindecați și 1.574 de decedați. Cu alte cuvinte, în mod oficial nu potrivește suma vindecaților cu ai decedaților, rezultând că, câteva sute de oameni sunt și acum infectați, după un an jumate de la primul caz înregistrat. Comparând cu numărul internărilor pe "motive" de Covid, de 14.262 cât spune în alt raport INSP, te întrebi unde naiba s-au vindecat ceilalți? În mers, între spital și carantină? Iar cu ăștia noi, de 12 infectați cu Delta, cum stă treaba? Că de la momentul declanșării până acum, doar 4 au fost înregistrați spitalicește. La câte minciuni spun ăștia, e clar mesajul șefului unui laborator de testare, care a dezvăluit cum Arahat i-a dispus, ca timp de o săptămână dintr-o lună, toate testele să fie raportate ca pozitive.
Postat 25 August 2021, 13:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON