URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2022, 10:44

Primarul unei comune din Bihor, prins în flagrant cu lemne furate! (VIDEO)

Primarul comunei Finiş, Ioan Man, a fost imortalizat de un sătean în timp ce fura lemne din pădurea comunală. S-a ales, însă, cu un banal avertisment, căci poliţiştii s-au limitat să constate doar că a transportat fără documente legale materialul lemnos, fără să-l mai chestioneze de unde l-a luat.

Incidentul s-a produs în după-amiaza zilei de 8 aprilie, în jurul orei 18.30, după cum susţine Adrian Cârje, săteanul din Finiş care l-a surprins în flagrant delict pe edilul comunei în timp ce încărca lemnele abia tăiate de muncitori în duba sa, urmărindu-l şi filmându-l inclusiv în timp ce pleca de la locul faptei.

Pentru unii, ciumă

"Eu aştept de un an să primesc cei 6 mc de lemn, cât a votat Consiliul Local al comunei să se dea la fiecare familie. Anul trecut m-a tot amânat, anul acesta mi-a zis că nu se mai dau pe anul trecut. Nu vrea să-mi dea, dă doar la ai lui, iară mie, care nu l-am votat, nu-mi dă", a povestit supărat bărbatul BIHOREANULUI, explicând şi motivul pentru care nu-l mai susţine pe primar. "Noi în satul Finiş n-avem apă curentă nici acum, şi e la al patrulea mandat, un drum agricol n-a pietruit. Şi-a făcut doar drumul lui, care duce la ferma făcută din fonduri europene pe numele altuia", zice Adrian Cârje. 

Edilul este unul controversat. A devenit faimos în urmă cu un deceniu, când a vrut să sape într-un deal ca să facă teren de fotbal, iar apoi a decontat în avans pentru construcţia unui pod care nu ducea nicăieri - cel al Cătanelor - care a fost terminat doar când pe fir au intrat poliţiştii Antifraudă, şi atunci de mântuială. Tot celebru a fost şi scandalul pe care l-a declanşat, în 2013, după ce a blocat o lucrare de 10,5 milioane de lei, refuzând să-i lase pe constructorii care făceau lucrările de aducţiune a apei pentru municipiul Beiuş să intre pe intravilanul comunei, lucrări care s-au reluat abia după 2 ani. 

În seara de 8 aprilie, în acest an, edilul a comis-o din nou, zice Cârje, care l-a văzut plecând spre pădure şi, pentru că bănuia că merge spre rampa de descărcare a lemnelor, l-a urmărit. "Că doar nu era pentru prima oară, la fiecare sfârşit de săptămână merge. M-am dus după el. Era acolo cu două maşini şi cu muncitori, am înregistrat tot. Am şi coborât la el, am strigat, recunosc, pentru că eram nervos că-şi bate joc de mine", declară Cârje.

"Să ia măsuri organele statului"

În înregistrare, omul povesteşte cum l-a căutat de mai multe ori pe edil la Primărie şi nu i-a răspuns, cum a vorbit "în scârbă". "E pădurea lui, parchetul lui, oamenii lui. Pentru drumuri agricole nu sunt bani, pentru interesele lui personale sunt", spune Cârje, cerând "organelor statului să ia măsuri". "Eu nu m-am dus niciodată cu lugu-lugu la el. Îmi plătesc taxele, impozitele dar nu ajunge", arată el.

În filmare se văd muncitorii care taie lemne cu drujba şi le încarcă în duba edilului, dar şi primarul care, surprins de sătean, închide uşa maşinii, încercând să ascundă încărcătura.

Apoi, Cârje coboară din maşina sa şi poartă o discuţie cu edilul, iar la întoarcere opreşte aplicaţia de înregistrat, ca s-o repornească ulterior în două rânduri: la întoarcerea în sat, în timp ce-l urmăreşte pe primar şi în momentul în care îl vede staţionând pe marginea drumului comunal, în faţa unei case (foto).

primarul de Finiș, Ioan Man

"Sigur o vrut să-şi rezolve aviz, dar nu a mai putut, că eu am sunat între timp la 112 şi la Radarul pădurilor", spune el.

O simplă amendă

Reprezentanţii Poliţiei Bihor au confirmat faptul că în seara zilei de 8 aprilie s-a făcut o captură de lemne în comuna Finiş.

"Pe drumul comunal 231, în localitatea bihoreană Finiş, în faţa unui imobil, poliţiştii Postului de Poliţie Drăgăneşti, împreună cu un jandarm, au depistat un bărbat de 48 de ani, din comuna Finiş, în timp ce descărca 1 metru cub de lemne de foc, de esenţă fag şi carpen, fără a deţine documente legale", a transmis Biroul de presă al Poliţiei Bihor. 

Atât că, după cum se arată în informare, poliţiştii din Drăgăneşti s-au rezumat să confişte materialul lemnos găsit fără documente legale, în valoare de 174 lei, şi să-l sancţioneze pe edil cu un banal avertisment, fără să-l mai chestioneze de unde a luat lemnele. Au declanşat cercetările pentru infracţiunea de furt de arbori abia după ce BIHOREANUL le-a pus la dispoziţie filmul doveditor. 

Nişte crăci

Cât despre primar, Ioan Man nici măcar nu neagă că a furat lemnele. Contactat telefonic de BIHOREANUL, acesta nu a răspuns apelului. Ulterior, a recunoscut furtul, senin, prin mesaje scrise, susţinând că nu a vrut să-l deranjeze pe pădurar pentru "un metru cub de crăci", pe care le-a luat din pădurea comunală ca să-şi plătească datoria personală pe care o avea faţă de un cetăţean.

"Am avut şi eu o datorie mai veche la un cetăţean pe două butoaie, de doi metri de lemne de foc, crăci care rămân după curăţarea rampelor în pădure. Într-adevăr am greşit că nu am chemat pădurarul să ne facă aviz, pe motiv că nu îl mai deranjăm pentru un metru de crăci", a transmis primarul.

Man a povestit şi despre incidentul cu "cameramanul". Cu toate că - cel puţin imaginile filmate nu îi susţin varianta, iar săteanul cameraman neagă cu vehemenţă -  edilul susţine că el ar fi fost cel agresat.

Plângere contra plângere

"M-a scuipat, m-a prins de gât, ameninţând că mă omoară, când am văzut că ia toporul şi strigă de i-a căzut proteza din gură, am hotărât să plec să-i fac plângere la Poliţie", a pretins edilul, povestind apoi cum a fost urmărit cu maşina pe o distanţă de 15 kilometri, "ca într-un raliu", şi cum a descărcat lemnele, iar apoi s-a prezentat la sediul Postului de Poliţie din Finiş ca să depună o plângere împotriva urmăritorului său.

"Eu mi-am luat pedeapsa pentru transport material lemnos fără acte. Foarte curios sunt să văd pedeapsa cameramanului pentru ce a făcut", s-a mai plâns Man, ţinând să precizeze că, după incident, cum lemnele au fost confiscate, a returnat butoaiele. Dacă nu le poate plăti din pădurea comunală, doar n-o s-o facă nici din propriul buzunar...

Vezi mai jos filmările făcute de Adrian Cârje!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Toata lumea-mi zice lotru', c-am furat un lemn din codru'
Da' io lemne n-am furat, numa' o scindura de brad, sa fac la mindruta pat...Bă, ce tara! Tara asta are destule lemne de foc pentru toti cetatenii ei. A avut dintotdeauna. Mai ales ca multi se incalzesc si cu altceva decit lemne. Cu gaz,pompe de caldura, curent etc. Cu lemne se mai incalzesc saracii. Si zgircitii.Acum o suta de ani padurile erau ale boierilor, sau grofilor, dupa caz. Evident ca era criza de lemne. Au venit comunistii si au nationalizat padurile. Le-au extins,le-au protejat, avutie nationala, deh, romsilva...Printre cele mai impadurite tari din europa. Apoi a venit revolutia. Si defrisarile. Si austriecii. Si gaterele. Si drujbele. Si iata ca nu mai sunt lemne pentru romani. In curind nici gaze, nici curent . Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta...
Postat 20 Aprilie 2022, 00:34 de excalibur
Shrek de Bihor
Asta e tatal ''gliganilor''. Cum dreak se mai scoala din pat la tonele lui?
Postat 19 Aprilie 2022, 15:29 de Wtfman
Prostimea la vot
cum poate prostimea de la sat sa voteze un asemenea porc umflat in functia de primar?? chiar is prosti si nu inteleg nimic? apoi se mai mira ca bat pasul pe loc si nu se face nimic... cum sa se faca??? si mai ales cine??
Postat 19 Aprilie 2022, 15:05 de TanarSiNelinistit
Ce om :::))
Le putea ascunde in burtă, cred ca ii plac mici și cefele sigur nu refuleaza:::)))
Postat 19 Aprilie 2022, 14:59 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON