URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
08 Decembrie 2015, 18:26

Primarul Ilie Bolojan: "Până la Crăciun se va deschide circulaţia pe drumul expres şi pasajul peste DN 76"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectele cu finanţare europeană demarate de municipalitate se apropie de final. "Până la Crăciun se va deschide circulaţia pe drumul expres şi pasajul peste DN 76", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, municipalitatea are în lucru 24 de proiecte europene, majoritatea în curs de finalizare. "În principiu, de săptămâna viitoare cam în fiecare zi se va închide câte un proiect. Din datele pe care le deţinem, la final, rata de absorbţie globală la nivelul municipiului Oradea va fi undeva la 95%", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că, în ciuda amânării pentru 2016 a închiderii unor proiecte, municipalitatea va deveni un exemplu de bune practici pentru atragerea de fonduri europene. "Cu toate întârzierile, vom avea cea mai bună rată de absorbţie din Regiunea de Nord-Vest. Noi vom încheia cu un procent de 95%, în vreme ce alţii abia dacă vor ajunge la 55%", a spus edilul.

Pe lista proiectelor care se vor finaliza abia anul viitor se numără noua centrală pe gaz, care va intra în probe abia în ianuarie, aquapark-ul Nymphaea, unde plantările de gazon şi parte din amenajările exterioare se vor finaliza abia în primăvara lui 2016, campusul şcolar Partenie Cosma, pasajul suprateran peste DN 79 şi parte din reabilitările de blocuri, a căror finalizare ar putea fi amânată pe primăvară, după încălzirea vremii.

Măcar materialele...

Ilie Bolojan a spus că inclusiv pentru procentul de 5% rămas de finalizat în 2016 municipalitatea şi-a luat măsuri de precauţie ca sumele rămase de plătit din bugetul local să fie cât mai mici.

Spre exemplu, în cazul drumului expres din strada Ecaterina Teodoroiu, municipalitatea a făcut demersuri pentru a deconta suma de 274.000 euro aferentă porţiunii de drum prin fostul depou CFR, unde Primăria nu a putut lucra în lipsa avizului Ministerului Transporturilor, în contul unor cheltuieli neeligibile. "Propunerea noastră este să folosim aceşti bani pe porţiuni din drum deja finalizate în zone unde nu avem cheltuieli eligibile", a spus Bolojan.

În plus, dacă nu poate finaliza şi plăti până la sfârşitul anului lucrările la campusul şcolar sau aquapark-ul Nymphaea, municipalitatea a făcut demersuri ca măcar materialele necesare să le cumpere din fonduri europene, pentru a plăti din banii orădenilor doar manopera.

"Autoritatea de Management ne permite să cumpărăm din bani europeni materialele necesare pentru finalizarea lucrărilor, urmând ca noi să finalizăm lucrările în următoarele 6 luni achitând doar manopera", a spus Bolojan.

Pentru achiziţia de materiale fără ca ele să fie puse efectiv în operă, municipalitatea va primi din partea finanţatorului european corecţii financiare de circa 5%. "Oricum, este preferabil să primim doar 95.000 de euro decât să pierdem 100.000 de euro", a spus edilul.

Cât rămâne de plată?

Suma exactă care va rămâne de plată din bugetul local pe anul viitor va fi cunoscută în cea de-a doua parte a lunii decembrie. Consiliul Local va fi chemat să aprobe pe 21 decembrie asumarea de către municipalitate a sumelor rămase de plată pe fiecare proiect în parte.

În cazul în care starea vremii le va permite constructorilor să lucreze inclusiv în prima lună de iarnă, suma ar putea scădea. Dacă nu, cheltuielile vor fi suportate în primăvară de bugetul local... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bine mai zorro, ne vedem la derdelus !
Bine mai zorro,fie cum zici tu. Deci,atunci ne vedem la derdelus.Despre ce razboi vorbesti ?
Postat 09 Decembrie 2015, 23:37 de platona
filozofule
Daca nu se facea nimic...nu aveai tu acum de ce sa dai din clanta..dupa razboi...apar si vitejii...
Postat 09 Decembrie 2015, 23:23 de zorro
De craciun,hai la derdelus,pe Ecaterina Teodoroiu !
Ce stare de bine poate conferi,primarului si constructorului, statistica unor procente ,precum :95 %la noi,la altii abia 55%, suntem exemplu de bune practici la absorbtia de fonduri europene (!!!???)...cand stim foarte bine cate derogari si cate compromisuri s-au facut la acest proiect,pentru a nu fi nici de departe ceea ce si-a propus -DRUM RAPID/Expres !!!Pe o buna parte a drumului in zona strazii Ecaterina Teodoroiu , robinetii de concesie,prevazuti la bransamentul fiecarui imobil, sunt pozitionati pe mijlocul carosabilului !!?? In caz de manevra sau avarie vom opri circulatia ? Declivitatea (pozitiva,negativa) longitudinala la intersectia cu str.Ecaterina Teodoroiu este conforma cu normele impuse de CNADNR, prin Normativul Pentru Amenajarea Intersectiilor La Nivel Si in Sens Giratoriu pe drumurile publice ? Dar declivitatea trotuarului,tot la intersectia strazii Louis Pasteur cu Ecaterina Teodoroiu cu acces la drumul expres ? Daca la iarna vom avea parte de zapada si ghetus ,aceasta zona poate fi o sursa de scene hazlii daca nu ,chiar tragi-comice. Politia rutiera Bihor nu are nici o obiectie legat de fluidizarea circulatiei in aceasta intersectie ? Dar ISC Oradea ? Da,suntem in grafic,ba suntem mai buni ca altii,avem realizari de 95 de procente ! Utilitatea ? "Ce mai conteaza,nu-i mai bine decat nimic?" Deci,haideti la derdelus pe Ecaterina Teodoroiu,pana la magazinul Crisu fara oprire !
Postat 08 Decembrie 2015, 23:10 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON