URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2021, 08:00

Primărie fără suflet: După ce că sunt despăgubiţi sub valoarea caselor demolate, orădenii expropriaţi sunt umiliţi de funcţionari (FOTO / VIDEO)

Primărie fără suflet: După ce că sunt despăgubiţi sub valoarea caselor demolate, orădenii expropriaţi sunt umiliţi de funcţionari (FOTO / VIDEO) AFARĂ! Casele din strada Grădina de Fragi au fost transformate săptămâna trecută în loc viran, fiind puse la pământ cu aceeaşi brutalitate cu care au fost trataţi proprietarii. "Nu doresc nimănui să treacă prin aşa ceva. Ne-au tratat ca pe duşmani", spune orădeanca Florica Florea, fosta proprietară a cochetei vile din imagine, făcute una cu pământul...
Primărie fără suflet: După ce că sunt despăgubiţi sub valoarea caselor demolate, orădenii expropriaţi sunt umiliţi de funcţionari (FOTO / VIDEO) OSTIL 100%. Expropriaţii din strada Gheorghe Doja (stânga), asemenea celor din strada Grădina de fragi (dreapta) nu au avut voie să ia nimic din case, nici măcar pe bani. "Am cerut Primăriei să-mi vândă filigoria din curte, dar m-a refuzat", zice Olah Attila. Culmea, apoi filigoria a dispărut...

Şocul i-a trecut, furia i s-a stins, plânsul i-a obosit. I-a rămas doar gustul amar al uneia dintre cele mai traumatizante experienţe din viaţă. "Deşi este vorba de o expropriere, oamenii Primăriei se poartă ca la o executare silită: îţi interzic să îţi iei lucruri din casă, te somează să pleci, te fac să te simţi cetăţean de categoria a doua", povesteşte Florica Florea, fosta proprietară a unei case din strada Grădina de Fragi.

BIHOREANUL a descoperit că Primăria îi tratează cu ostilitate pe orădenii ale căror imobile sunt expropriate pentru proiecte de interes public. De ce? Pentru că poate!

Pas cu pas

Primele exproprieri după căderea comunismului s-au făcut în Oradea acum un deceniu, pentru mari investiţii, cum ar fi drumul expres sau Aquaparkul Nymphaea. Apoi s-au banalizat. Primăria a demolat case pentru asigurarea accesului la noile blocuri din strada Oneştilor, pentru amenajarea sensului giratoriu din capătul podului Centenarului sau a unor parcări în spatele blocurilor din Nufărul.

Florin Birta, primar OradeaÎn ultimii 5 ani, municipalitatea a plătit peste 10 milioane euro proprietarilor lăsaţi fără terenuri sau case. "Nu ne batem joc de oameni. Exproprierile se fac la valoarea pieţei, plus încă aproximativ 10%", susţine primarul Florin Birta (foto). Oare?

"O justă despăgubire"

BIHOREANUL a constatat că lucrurile nu stau chiar aşa. Deşi Legea 255/2010 prevede "o justă şi prealabilă despăgubire", orădenii expropriaţi sunt nemulţumiţi de sumele primite. "Primăria îţi plăteşte cât să nu îţi merite să te judeci. Ce câştigi să dai pe avocaţi", spune un expropriat din strada Gheorghe Doja.

Oamenii sunt blazaţi. "Îmi caut casă de câţi bani voi primi şi o să plec", zice Ioan Dârjan, proprietarul unui imobil aflat în calea viitoarei străpungeri dintre străzile Libertăţii şi Parcul Traian. Explicaţia e simplă. "Degeaba mergi în instanţă. Legea este făcută în favoarea expropriatorului", afirmă Octavian Totorean, fost proprietar de casă în strada Gheorghe Doja.

Florica Florea, expropriată OradeaJecmăneala se face cu legea în mână. "Primăria te despăgubeşte la valoarea din grila notarilor, reprezentând suma minimă la care se calculează taxa de timbru, şi nu la valoarea de piaţă", reclamă Florica Florea (foto), care a deţinut una dintre cele mai frumoase case de pe strada Grădina de Fragi, ce găzduia două apartamente. La cei 230.000 euro primiţi, abia dacă şi-a găsit o casă în Sântandrei, nicidecum un imobil cu etaj şi curte la 5 minute de mers pe jos de Lotus Center, cum avea.

"Judecând după preţurile din zonă, ne-am aşteptat la cel puţin 270.000 euro. Am găsit o casă în cartierul Grigorescu, am dat un avans, dar l-am pierdut. La ce sumă am primit, n-am mai putut-o cumpăra", povesteşte fiica doamnei Florea, Daniela Bosoancă.

"Vă atragem atenţia!"

Dar Primăria nu crede în lacrimi! Obişnuiţi să scoată rău-platnici din casele oraşului, angajaţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, coordonaţi de directorul adjunct Cristian Popescu, îi tratează cu ostilitate pe expropriaţi în adresele pe care, culmea, primarul Florin Birta le contrasemnează. "Primăria foloseşte expresii de genul «vă atragem atenţia» şi «vă reamintim», de parcă n-ar exista «vă rugăm»", spune Bosoancă.

Tonul e folosit, invariabil, faţă de toţi expropriaţii. "Când te demola pe vremea lui Ceauşescu, era o tragedie, exista parcă o empatie, acum nu există nimic", spune Octavian Totorean.

psihologul Mihaela HeciuFrustrarea e firească. "Acest limbaj ameninţător, chiar dacă juridic corect, e prea dur pentru nişte oameni cărora le-ai luat casa. Aici s-ar cere un «vă mulţumim pentru sprijinul acordat comunităţii» sau un «apreciem efortul dumneavoastră». Până la urmă, sunt contribuabili ai oraşului", spune psihologul Mihaela Heciu (foto).

Te-am evacuat, dar plăteşti...

Primăriei nu-i pasă de problemele create expropriaţilor. "Mi-au atras atenţia să las casa goală, fără să mă ajute cu un container măcar. Adică mă dai afară, iar pentru lucrurile pe care nu am unde să le duc, tot eu plătesc oameni să le arunce", zice Daniela Bosoancă.

Adrian Mut, din strada Grădina de Fragi, a rămas cu familia în casă până în ultima zi, pentru că a plătit o contraexpertiză şi aştepta evaluatorul. "La ora 12, angajaţii Primăriei stăteau în spatele meu să golesc casa, cu întrebări de genul «Mai aveţi mult?». I-am întrebat şi eu: «Măcar îmi tăiaţi din impozit lunile în care nu stau aici?». Mi-au răspuns «Nu. Impozitul îl plăteşte pe tot anul cine vinde casa». Asta m-a enervat. «Dar nu v-am vândut-o, mi-aţi luat-o cu japca!»", povesteşte orădeanul.

Mut a comandat o contraexpertiză pentru că evaluarea Primăriei i s-a părut nedreaptă. "Pe o casă cu 3 camere, curte şi atelier, mi-au dat 88.000 euro, deşi în zonă sub 130.000 euro nu găseşti nimic. Acuma stau la bloc, aşa de bine m-au despăgubit!", spune bărbatul.

Deşi direct afectaţi de evaluare, expropriaţii află doar suma finală, nu şi modul în care a fost ea stabilită. "Eu nu ştiu ce au luat în calcul, pentru că nu am văzut raportul de evaluare. Iniţial mi-au spus că mi-l pun la dispoziţie pentru consultare, pe urmă nu m-au mai lăsat să-l văd deloc şi a trebuit să-l cer prin instanţă", relatează Daniela Bosoancă. Iar dacă nu le convine rezultatul expertizei, oamenii n-au decât să îşi comande, pe banii lor, alta corectă.

Numai pe pierdere...

Expropriaţii au de acoperit, însă, multe costuri ascunse. Cel mai bun exemplu este Olah Attila, fostul proprietar al unei case din strada Gheorghe Doja, din vecinătatea Spitalului Judeţean, unde urmează să se ridice o parcare.

Mutat cu cei trei copii în chirie în Biharia, a fost obligat să îşi vândă în pierdere bunurile: "Am dat aproape gratis mobilă, aparatură de bucătărie şi alte lucruri pe care n-aveam unde le duce".

În plus, dacă în primii ani Primăria le permitea orădenilor expropriaţi să îşi recupereze geamuri, uşi sau ţiglă din casele ce urmau să le fie demolate, acum le interzice. Attila a încercat să ia un gard, poarta garajului şi filigoria, dar degeaba. "Primăria mi-a răspuns că nu se poate, că au fost calculate la evaluare, aşa că am cerut să îmi vândă, pe bani, măcar filigoria, construită cu mâna mea. M-au refuzat!". Iar între timp filigoria a dispărut...

"«Vă notificăm» nu e o înjurătură"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au atitudini uşor diferite faţă de expropriaţi. Unii arogantă, alţii birocratică, alţii împăciuitoare. Spre exemplu, directorul adjunct Cristian Popescu, un personaj controversat, cunoscut pentru atitudinea cinică, deşi este coordonatorul acţiunii, n-a răspuns întrebărilor nici măcar prin Biroul de Presă al Primăriei, urmând să îşi precizeze poziţia ulterior.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar OradeaLucian Popa (foto), şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, nu vede nicio problemă în atitudinea subalternilor. "Oamenii şi-au luat banii, ştiu că pot cere mai mult în instanţă, au 6 luni să se mute. Nu-i dă nimeni afară peste noapte şi nu le vorbeşte nimeni urât. «Vă notificăm» nu este o înjurătură", argumentează el.

Cea mai bună dovadă că directorul nu înţelege drama expropriaţilor este atitudinea sa rigidă. "Evaluarea a ţinut cont de bunurile din casă. Nu se poate să îţi primeşti banii pe ele, iar la plecare să le şi iei. Cine voia să îşi ia cu el filigoria sau poarta de garaj trebuia să spună şi nu o mai evaluam", zice Popa. Căci pe ce pune Primăria mâna nu mai dă înapoi...

"Tonul poate fi îmbunătăţit..."

De cealaltă parte, politician fiind, deci dependent de voturi, primarul Florin Birta vede situaţia ceva mai nuanţat. "Nu cunosc tonul pe care se poartă corespondenţa cu orădenii expropriaţi. Acolo unde se poate mi-am delegat dreptul de semnătură directorului Popa, pentru a accelera viteza de circulaţie a documentelor", spune edilul.

Pus în faţa unei astfel de adrese, primarul le dă totuşi dreptate orădenilor. "Sunt de acord că tonul poate fi îmbunătăţit. Oamenii aceia nu sunt cei mai fericiţi. Voi avea o discuţie cu colegii cu privire la comunicarea cu cei expropriaţi", spune Birta, evitând să promită şi alte concesii. "În ce priveşte comunicarea raportului de evaluare comandat de Primărie, dacă legea permite, sunt în principiu de acord să fie pus la dispoziţie, dar va trebui să mă consult cu juriştii", zice el.

La fel, Birta crede că orădenii şi-ar putea răscumpăra din bunuri. "Materialele care pot fi recuperate, geamuri sau uşi, sunt folosite de Primărie la repararea locuinţelor sociale. Pe baza unei evaluări, cred însă că o uşă sau o filigorie poate fi vândută fostului proprietar". Cu titlu de exemplu, edilul promite să se intereseze despre soarta filigoriei ridicate din strada Gheorghe Doja.

Rămâne de văzut dacă, în urma intervenţiei sale, tonul şi atitudinea subalternilor faţă de expropriaţi chiar se va schimba. Prea bine îi ies Primăriei exproprierile ca să îşi dorească să schimbe ceva de dragul unor orădeni de rând...


LEGE PENTRU EXPROPRIAŢI
S-a blocat în Parlament!

deputatu UDMR Bihor Szabó ÖdönDate fiind nemulţumirile provocate de exproprieri, la iniţiativa deputatului UDMR Bihor Szabó Ödön (foto), Parlamentul a luat în discuţie încă de anul trecut amendarea Legii 255/2010. "Nicăieri în ţară nu s-au făcut atâtea exproprieri ca în Bihor", susţine acesta.

Potrivit proiectului, la stabilirea despăgubirii, expropriatorul va lua în calcul, printre altele, costurile de relocare, cheltuielile cu achiziţionarea unui bun echivalent şi pierderile suferite din perturbarea afacerii în cazul spaţiilor comerciale sau de producţie. În plus, expropriaţii vor fi despăgubiţi şi pentru "valoarea sentimentală" a imobilelor cu un plus de 20% dacă au locuit în ele 25 de ani, de 30% pentru un interval între 25-50 de ani şi de 50% pentru peste 50 de ani.

Proiectul a trecut de Senat şi s-a blocat la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. "Există discuţii în ce măsură ar afecta marile proiecte de infrastructură, iar procentele suplimentare li se par unora prea mari", spune deputatul USR Silviu Dehelean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CRISTIAN NOROCEL POPESCU
Acest sarpe cu sange rece numit CRISTIAN NOROCEL POPESCU este un infect fara pic de remuscari , un hot care si-a cladit averea pe suferinta profunda a altora si un necioplit care a vandut si umilit pe oricine i-a stat in cale , un nemernic care sa nascut pentru a crea suferinta continua .
Postat 19 Octombrie 2021, 12:46 de Mare_blue17
Oradea = Oung-ni, Coreea de Nord
Ca intotdeauna primele exproprieri au fost mai grele, acum ca stiu cum e situatia isi bat joc de oradeni. Nu e de ajuns ca avem CEL MAI SCUMP transport local din tara? Impozitele sunt foarte mari si cresc de la an la an, pretul salubritatii anul acesta a explodat, gigacaloria si taxa de parcare le lasam deoparte. Noi oradenii platim ca prostii TAXE FOARTE MARI si pe langa asta, traim cu frica ca in orice moment PMO te poate scoate din casa. Am ajuns sa ne rugam sa nu faca PMO vreun proiect pe unde avem casa. E ca in vestul salbatic, nu e deloc “mica Viena” .. mai degraba un oras din Coreea de Nord unde dictatura e la ea acasa. Rechinii orasului construiesc blocuri in zona centrala bine mersi, altii nu pot dormi linistiti la ei in casa. Oamenii aceia sunt sigur ca au reclamat nemultumirile primariei. Totusi primarul e chiar degeaba? El nu stie ce se intampla in “afacerea lui”? Un administrator de firma stie cum se comporta fiecare angajat al sau. In PMO e ca in jungla, fiecare face ce il taie capul, iar angajatii il dau la o parte pe acest primar. Va vine sa credeti, dar el a aflat nemultumirile acestor oameni de la ziar, nu de la subalternii sai (nu e prima data cand nu e informat ). INCREDIBIL CE SE INTAMPLA IN PMO !
Postat 19 Octombrie 2021, 09:49 de User anonimizat
De regulă, funcționarii publici copiază comportamentele șefilor.
Dacă Bolojan și/sau Birta sunt niște "neterminați" cu educația și civilizația dobândite la fostele CAP-uri și/sau CM-uri, tot așa vor fi și subalternii care se comportă după chipul și asemănarea cu aceștia. Pentru că, așa-i la orice circ, o maimuță face ce îi arată dresorul cu bățul sau cu degetul arătător.
Postat 19 Octombrie 2021, 09:19 de KP
Chelul atomic
"Nicăieri în ţară nu s-au făcut atâtea exproprieri ca în Bihor" .[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/inculpat-primaria-cel-mai-citat-justitiabil-din-oradea-este-primarul-ilie-bolojan-147679.html ]..."Anul trecut, Primăria Oradea a avut 4.808 procese, dublu faţă de oraşe mari precum Clujul ori Timişoara. Chemat în instanţă în peste 1.500 de procese, primarul Ilie Bolojan este de departe cel mai aglomerat justiţiabil bihorean". Cine seamana vint,culege furtuna. Dezvoltatorul atomic, de la prezidiul AMR ( Asociatia Municipiilor din Romania ),cu ajutorul partidului national atomic, a impins in parlament o lege lege care sa permita exproprierea rapida pentru refacerea cladirilor abandonate sau transformarea fostelor zone industriale . [ https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm ] Asociatia Municipiilor din Romania va initia un proiect de lege prin care se propune exproprierea in regim de urgenta si pentru operatiuni de regenerare urbana, amenajarea spatiilor verzi si renovarea cladirilor de patrimoniu, a declarat pentru HotNews.ro Ilie Bolojan, primarul orasului Oradea si presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania. Proiectul ar urma sa fie depus la Parlament dupa jumatatea lunii noiembrie. Exproprierea rapida se practica in prezent pentru drumuri, cai ferate si retele de utilitati."Exista doua legi care reglementeaza exproprierea. O lege care reglementeaza exproprierea generala in Romania, spre exemplu o primarie poate sa exproprieze orice fel de activ pentru un proiect public, de exemplu pentru un parc, dar trebuie sa stea pana se termina procesul intre cel care este expropriat si Primarie, pana instanta stabileste pretul definitiv. O alta prevedere se refera la exproprierea rapida, cea pentru drumuri, cai ferate, retele de utilitati, nu pentru parcuri, de exemplu. Adica s-a evaluat terenul, s-au virat banii in cont, iar din momentul acela autoritatea foloseste terenul, iar cetateanul se poate adresa instantei daca este nemultumit, dar nu poate sa blocheze exproprierea. Aceasta lege speciala ar trebui extinsa in Romania si pentru spatii verzi si pentru proiecte de regenerare urbana", a explicat Bolojan. Iata ce efecte poate avea NEEVACCINAREA...
Postat 19 Octombrie 2021, 08:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON