URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2016, 09:25

Primăria vrea să scoată la licitaţie nouă spaţii de alimentaţie publică din Cetatea Oradea

Cetatea Oradea prinde încet viaţă. Municipalitatea va cere vineri Consiliului Local acceptul pentru organizarea unei licitaţiei în urma căreia să concesioneze cele nouă spaţii comerciale din incinta fortificaţiei cu destinaţie de cafenele şi restaurante.

La fel, Direcţia Patrimoniulu Imobiliar Oradea va licita undeva în luna martie şi închirierea hotelului din Cetate.

"Închirierea acestor spaţii se va face pe cinci ani, cu posibilitatea prelungirii duratei cu cel puţin încă atât. Pentru că firmele care se vor muta aici vor fi nevoite să facă investiţii importante în dotări ne gândim ca în primii doi ani să acordăm discounturi consistente", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, licitaţiile vor avea un preţ de pornire de 21 lei pe metru pătrat pe lună, iar în primii doi ani chiriaşii vor putea beneficia de un discount de 50%.

"Suntem interesaţi să dăm viaţă Cetăţii, iar aceşti agenţi economici ne pot ajuta", a declarat edilul.

Primarul a mai spus că a luat decizia închiderii şantierului arheologic din incinta palatului princiar. "Am luat decizia să stopăm aceste lucrări. Până la jumătatea lunii iunie toate vor fi închise", a zis Bolojan.

Edilul spune că lucrările la şantierul arheologic, altfel destul de costisitoare, ar putea fi reluate după identificarea unor surse de finanţare nerambursabile care să nu pună presiune pe bugetul local.

Cel mai important monument istoric orădean, Cetatea a fost redeschisă oficial vizitatorilor la mijlocul lunii decembrie 2015, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
iata dovada...
...marlaniei: pentru "activitati comerciale" de facut bani in Cetate, 10 lei pe metru patrat (cu reducere, sa nu li se-aplece de la mici !), pentru ONG-uri, 5 lei pe metru patrat, sa-i bage in faliment, ca au gura mare si nu-s de acord cu dictatorul ! P.S. Dl. WinDos, va rog contactati-ma la ancapiscoi@yahoo.com, am o propunere.
Postat 24 Februarie 2016, 13:41 de AgentulTermic
Cetatea vs. Carciuma ...
Artistii oradeni, care mai picteaza sau sculpteaza cand le e burta golita de foame, nu au acces pentru ca o concesiune de acest fel prevede inclusiv plata impozitului pe proprietate ... adica mai bine cumperi ceva mai spre centru, la pret intreg, decat sa concesionezi la pret dublat !!! "Specialistii" din PMO sunt precum armeanul care face cat doi evrei !!!
Postat 24 Februarie 2016, 11:55 de WinDos
Kebap
Ce madru a arata reclama "La turcu" kebap. La "batru luade" una gratis.
Postat 24 Februarie 2016, 11:44 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON