URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
17 Decembrie 2015, 20:35

Primăria va majora treptat, până la nivelul pieţei, chiriile pentru imobilele pe care le deţine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adio, chirii "sociale"! Municipalitatea va cere luni Consiliului Local să aprobe majorarea treptată a chiriilor practicate pentru cele 737 de spaţii pe care le deţine până va ajunge la nivelul pieţei. "Unele chirii se vor dubla, altele se vor tripla, altele vor creşte chiar mai mult", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, chiria lunară pentru spaţiile de lucru aflate în folosinţa membrilor Uniunii Artiştilor Plastici se va majora de la 15-40 lei la 30-200 lei, în funcţie de mărimea şi amplasarea atelierului. La fel, chiria pentru cabinetele medicale va creşte de zece ori de la 12-13 lei la circa 150 lei. "Nici măcar un pachet de ţigări nu poţi să îţi cumperi dintr-o asemenea chirie", a argumentat edilul.

Evacuarea!

La fel, municipalitatea ia în calcul strămutarea PSD Oradea şi a PRM Bihor din spaţiile pe care le deţin în Piaţa Unirii şi strada Patrioţilor.

"Acolo unde avem spaţii la parter şi pot fi folosite de societăţi comerciale, acestea vor fi vândute. Ne dorim ca spaţiul PSD din centru să îl scoatem la vânzare anul viitor când expiră contractul, acesta umând să capete un profil de alimentaţie publică. Nu vom mai prelungi nici contractul de închiriere pentru Partidul România Mare din strada Patrioţilor", a spus edilul. Bolojan a declarat că ambele formaţiuni vor primi alte spaţii, dar la tarife mai apropiate de cele ale pieţei.

Exemplul PMO

Banii încasaţi din spaţiile vândute şi chiriile majorate vor fi folosiţi pentru reabilitarea faţadelor clădirilor deţinute de municipalitate. "Nu mi se pare normal ca noi să supraimpozităm imobilele orădenilor aflate într-o stare de degradare fără să ne îngrijim la rândul nostru de imobilele aflate în administrarea oraşului", a spus primarul.

În acest sens, municipalitatea va iniţia reabilitarea imobilelor în care deţine mai multe apartamente sau este proprietarul majoritar al acestora şi va încerca valorificarea locuinţelor izolate unde nu se poate impune în faţa asociaţiei de proprietari. Banii încasaţi vor merge exclusiv pe reabilitarea de faţade.

Cadou de Anul nou!

Consiliul Local va fi chemat să aprobe în şedinţa de luni regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor aflate într-o stare de degradare. Angajaţii Poliţiei Locale vor ieşi în teren şi vor încheia note de constatare, după care cazul fiecărui imobil în parte va fi analizat de Consiliul Local.

Proprietarii imobilului vor fi anunţaţi din timp că începând de anul viitor vor datora un impozit de două ori mai mare, urmând ca acesta să crească treptat până la iniţierea de către proprietari a lucrărilor de reabilitare.

Cadou de Revelion, primul pachet de imobile care urmează să fie supraimpozitate va fi discutat în şedinţa extraordinară de Consiliu Local programată pentru 29 decembrie. Pe lista clădirilor vizate se numără imobile monument istoric situate în zona centrală a oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON