URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Octombrie 2023, 20:51

Primăria Oradea supune dezbaterii taxele din 2024. Vezi la cât s-ar putea scumpi accesul la aquapark-ul Nymphaea!

Municipalitatea orădeană supune dezbaterii publice taxele locale pentru anul 2024. Potrivit documentului care va sta la baza unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local, cele mai multe modificări de tarife ar urma să fie aplicate de Administraţia Domeniului Public, care gestionează, printre altele pieţele, grădina zoologică, aquapark-ul Nymphaea şi cimitirul municipal.

Scumpiri în lanţ

Concret, închirierea unei mese pentru comercializarea de produse în pieţele Rogerius sau Decebal ar urma să crească de la 275 lei la 300 lei pe lună (n.r. scumpire de 9%) iar preţul de intrare pentru un adult la ştrandul Ioşia s-ar putea majora de la 22 lei la 24 lei (9%).

Conform proiectului, biletul de intrare pentru un adult la aquapark-ul Nymphaea s-ar putea scumpi de la 82 lei la 90 lei (10%) iar tariful de intrare de după ora 17, de care beneficiază în general orădenii, ar putea creşte de la 43 lei la 55 lei.

Majorările de tarife vor viza inclusiv serviciile prestate de ADP în cimitirul municipal. Astfel, taxa pentru săpatul unei gropi s-ar putea scumpi de la 500 lei la 550 lei (10%), tariful pentru curăţenia ocazională pentru un mormânt de o singură persoană s-ar putea majora de la 120 lei la 150 lei (14%), iar concesionarea unui loc de înmormântare pentru 20 de ani cu alegerea amplasamentului ar putea creşte de la 2.640 lei la 3.000 lei (14%).

Inflaţia, carburanţii, forţa de muncă...

Noile tarife, care ar urma să fie discutate de Consiliul Local Oradea într-una din şedinţele de la sfârşit de an, vor avea aplicabilitate din ianuarie 2024.

"Având în vedere impactul direct al inflaţiei, al costurilor cu energia şi carburanţi, al costurilor cu forţa de muncă, propunerea executivului a fost ca tarifele şi taxele locale să fie aprobate în trimestrul 4 al anului curent, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului.

Orădenii vor putea face propuneri pe marginea documentului până la sfârşitul acestei luni. "Cei care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de  recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice o pot face până la data de 1 noiembrie 2021", a transmis Primăria Oradea.

Propunerile, sugestiile şi opiniile pe marginea proiectului pot fi trimise prin email (primarie@oradea.ro), prin fax (0259.437.544) ori prin Poştă (Primăria Municipiului Oradea – strada Piaţa Unirii 1). Documentele pot fi depuse și la Centrul de relaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu2100 virginu
Ce sa platesti ma tarane? Ramai in satul ala in care stai. Si asteapta ajutorul social si ciorba de la partid. Mai lasa-ne cu biggie, nu esti biggie deloc ca o ai mica si nici nu se ridica, sau marele blue, la tine visezi numai "mare", frustrat virgin ce esti. Mai lasa propaganda si minciunile, gaseste-ti un job, o femeie, prieteni sa iesi undeva. Dar cine umbla cu un ratat ca tine?
Postat 10 Octombrie 2023, 20:13 de vasi13
@KP
"cu care edilii să se spânzure electoral de grinzile podului primăriei în ziua alegerilor locale". Ce traume ai putut avea ca in orice postare sa dai dovada de atata ura? Acum ai uitat sa ne amintesti de nemernicii de edili liberali. Cand o sa-ti dai seama ca e contraproductiv ce faci?
Postat 10 Octombrie 2023, 15:55 de Biggie
Am o propunere ... că ei, neterminații de edili, mi-o cer.
Așadar, propun ca de diferențele de bani câștigați prin creșterea nivelului de taxe, tarife și impozite, să fie destinați de municipalitate pentru cumpărarea de sfoară. Nu oridecare, ci din cea alunecoasă, cu care edilii să se spânzure electoral de grinzile podului primăriei în ziua alegerilor locale.
Postat 10 Octombrie 2023, 08:34 de KP
oradea_mea_si_a_ta
Pt ca nu mai e loc acolo, si concurența e mare, eu as vrea sa plătesc pt 500 de ani, dar nu se poate. Na-i plătit, te baga mai la fund fara piatră sau cruce.
Postat 10 Octombrie 2023, 00:15 de Sandu2100
Ciudat
N-am inteles de ce se scumpesc taxele de concesiune in cimitire atat de mult ! Vad ca parcarile nu se scumpesc (si este bine ca nu se scunpesc ca si asa sunt mari). Se pare ca nici cei raposati nu sunt lasati sa se odihneasca in pace :)
Postat 09 Octombrie 2023, 21:34 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON