URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2020, 11:12

Primăria Oradea a publicat lista donatorilor pentru aparatura din spitale. Vezi lista acestora şi conturile în care se poate dona!

Primăria Oradea a publicat lista donatorilor pentru aparatura din spitale. Vezi lista acestora şi conturile în care se poate dona! Primul aparat de testare a suspecților de coronavirus (foto) a ajuns la Oradea cu ajutorul donațiilor

Primăria Oradea a publicat pe site-ul propriu, lista celor care au donat pentru dotarea suplimentară a spitalelor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, potrivit postării, donatorii sunt:

1. Asociaţia Umanitară Prima - 500.000 lei

2. Iso Dara SRL ­- 20.000 lei

3. Tivan Plast SRL - 20.000 lei

4. Asociaţia Rotary Club Oradea Art Nouveau - 29.000 lei

5. Asociaţia Rotary Club Marghita - 25.000 lei

6. Asociaţia Rotary Club Oradea 1113 - 24.000 lei

7. Asociaţia Rotary Club Băile Felix - 23.000 lei

8. Asociaţia Rotary Club Oradea - 30.000 lei

9. Asociaţia Rotaract Club Oradea - 34.000 lei.

Anunţul a fost postat după ce dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, numit, totodată, coordonator al spitalelor din Bihor, a anunţat duminică, într-o declaraţie comună susţinută alături de primarul Ilie Bolojan, că în ultima perioadă spitalele orădene au primit donaţii record care ajută la dotarea suplimentară a sistemului sanitar orădean, în contextul crizei create de coronavirus.

„În 3 zile s-au strâns aproape 1 milion de lei, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator", a declarat Carp.

De precizat că nu este sigur că această listă cuprinde numele tuturor donatorilor, dat fiind că, după cum declara managerul, vor fi făcute publice doar numele celor care doresc acest lucru.

În ce privește dotarea unităților, acesta a mai spus că spitalele din Bihor „au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică”, iar în viitorul apropiat vor mai sosi și alte dotări.

„Eşalonat vor veni încă 10 aparate, în aprilie, până la începutul lunii mai. De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie, pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine (luni, 23 martie n.r.) vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro. Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale”, a mai spus el.

Unde se poate dona

Primăria a pus la dispoziţie şi numărul de cont unde se pot dona în continuare bani pentru spitalele locale. Acesta este RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA, beneficiarul sponsorizării fiind Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", tel.0259/434406, fax.0259/417169 (persoană de contact Maghiar Marcel, director economic, tel. 0770.319.165). 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, până acum, cu ajutorul unor companii, asociaţii şi persoane fizice, a fost cumpărat un aparat PCR (foto), pentru testarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

"În ziua de azi putem să asigurăm peste 200 de testări pe zi. Ca termen de comparaţie, până acum am trimis la Cluj 215 probe din care au venit cu întârziere 150", a detaliat duminică Gheorghe Carp.

"Avem personal pregătit şi avem 1.500 de teste pe săptămână, mai mult de trei ori de cât am putut să facem în 3 săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Avem personal pregătit, 10 doctori sunt pregătiţi şi, în colaborare cu Prefectura, ISU, SMURD şi UPU, vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, vedeţi fluxul de români care vin din străinătate", a adăugat medicul.

De precizat că, până duminică seară, în Bihor au fost diagnosticate șase persoane cu coronavirus.

Citiți și articolele:

Cei din linia întâi: Spitalele din Oradea, reorganizate şi echipate pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate de săptămâna aceasta

Surse: Încă un bihorean, printre bolnavii confirmaţi cu COVID-19. Numărul total al cazurilor din judeţ a crescut la 6

Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)

Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarketurile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON