URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Februarie 2016, 13:11

Primari la cratiţă: Edili din tot Bihorul se întrec în preparatul porcului, la ERA Park (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ospăţ mare, sâmbătă, în parcarea centrului comercial ERA. Reprezentanţi ai 22 de comune din judeţ s-au strâns pentru a se întrece în preparatul cărnii de porc, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului concurs D’ale porcului.

Evenimentul a început la ora 8, cu degustări de pălincă. Apoi, edili şi locuitori din comune precum Nojorid, Cetariu, Pomezeu, Sântandrei, Toboliu sau Tileagd şi-au pus şorţurile şi, animaţi de muzică populară, s-au pus la oale.

În jurul orei 11, jumările sfârâiau deja în căldări, iar gospodinele "umflau" maţele de proc ca să le pregătească pentru cârnaţi şi caltaboşi.

Primăriile s-au întrecut pe sine şi pentru a-şi amenaja corturile, pe care le-au împodobit cu clisă şi şuncă afumată, cârnaţi şi elemente decorative rustice.

Între cele mai frumoase standuri s-a remarcat cel al comunei Sântandrei, ai cărei reprezentanţi au adus şi o pâine pe care se afla în relief numele comunei şi au copt pe loc un purcel, în vreme ce Primăria Sălard s-a remarcat cu mici purceluşi din pâine. Inedit a fost şi cortul Primăriei Căbeşti, care şi-a scris numele din ţesături.

La fel ca anul trecut, la final, primăria care va vinde cele mai multe tichete de masă, în baza cărora vizitatorii îşi pot cumpăra produsele gătite, va câştiga trofeul festivalului.

Până la prânz, cam 3.000 de oameni au trecut pe la ERA Park, pentru a degusta toroş, cârnaţi, catalboşi şi alte preparate, însă marea majoritate a orădenilor au început să vină după ora 12.

Între cei care au trecut pe la eveniment în prima parte a zilei s-a numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, senatorul Gavrilă Ghilea, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, împreună cu Florian Sîrca, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), dar şi primarul de Beiuş, Adrian Domocoş.

Festivalul D’Ale Porcului continuă cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări (până la ora 15.30), după care, până la ora 16.30, sunt programate degustările din preparate locale speciale.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’Art şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
multumim
glilea si popa nu se sacrifica pt bine toturor?
Postat 27 Februarie 2016, 21:40 de pcr
PENELE
Bag mana in foc ca va castiga un penal-ist...Scuze , penelist ! Poate Toboliu ( oh , da, chiar cred ca acolo a si castigat K.W. !!!) sau poate Nojorid !
Postat 27 Februarie 2016, 14:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON