Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au soluţionat anul trecut 1157 de dosare, în condiţiile în care din cele 14 posturi existente, doar trei sunt ocupate în prezent. „Suntem trei procurori care urmărim şi asigurăm soluţionarea dosarelor", a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.
Potrivit acestuia, situaţia este mult mai gravă în Parchetele din Salonta, Marghita şi Aleşd, unde atât anchetele aflate pe rol cât şi cauzele ajunse deja în instanţă sunt susţinute doar de câte doi procurori, din care unul e şef de instituţie. „La Parchetul Marghita, de pildă, care are arondat un teritoriu cu 100.000 de locuitori, un procuror a soluţionat anul trecut aproximativ 700 de dosare, pe lângă procesele la care a participat", a declarat Gavra.
Situaţia este la fel de dezastruoasă şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, unde activitatea este desfăşurată de cinci stagiari şi un singur procuror plin, şeful instituţiei. În ciuda situaţiei dificile, procurorii de la Parchetul Local au soluţionat peste 7000 de dosare, activitatea lor reprezentând 46% din activitatea Parchetului Curţii de Apel Oradea, care cuprinde, pe lângă Bihor, şi parchetele din judeţul Satu Mare.
„La Parchetul Oradea se înregistrează cel mai mare volum de muncă repartizat pe procuror, din cauza lipsei de personal. Situaţia este catastrofală. Sunt prea mulţi infractori în judeţ şi prea puţini procurori", a comentat prim-procurorul Gavra, care speră ca situaţia să se remedieze prin scoaterea la concurs a unor posturi de magistraţi. Examenul urmează să fie organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.