URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2021, 16:37

Preşedintele Iohannis a dispus "implicarea de urgenţă" a Forţelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan

Preşedintele Iohannis a dispus 'implicarea de urgenţă' a Forţelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan Cetăţenii afgani se înghesuie să intre pe aeroportul internaţional "Hamid Karzai" din Kabul, sperând că vor putea pleca din ţară (foto: REUTERS/Stringer)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a dispus "implicarea de urgenţă" a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan, a anunţat, luni, Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. Potrivit premierului Florin Cîţu, în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români.

Decizia preşedintelui a fost luată "având în vedere deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în această ţară, precum şi evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituţionale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)".

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, România va continua consultările cu aliaţii din UE şi NATO legate de situaţia de criză din Afganistan. "România va continua activ consultările şi coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliaţii din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluţiilor, a efectelor lor şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât şi în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ai UE de marţi, 17 august, sau reuniunea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic din aceeaşi zi", precizează comunicatul Preşedinţiei.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în acest moment în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români, pentru care se fac eforturi pentru a fi aduşi înapoi în ţară.

"Pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, în acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă şi i-am propus domnului preşedinte să trimite un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cât mai rapid. (...) Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunt de la ONU şi din mediul privat. Sunt în siguranţă în acest moment, ţinem legătura cu toţi", a declarat Florin Cîţu.

În Afganistan este haos după ce talibanii au cucerit duminică cu uşurință puterea în capitala Kabul. Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, ar fi fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani, potrivit ambasadei Rusiei de la Kabul, scrie Reuters, citând agenția de știri RIA. 

În acest timp, cetăţenii de rând sunt disperaţi şi s-au dus cu miile pe pista aeroportului din Kabul, înghesuindu-se şi împingându-se pentru a se căţăra în cele câteva aeronave aflate la sol. Unii care nu reuşesc să intre în avioane se agaţă de ele, se pun în faţa lor pe pistă, pentru a le opri decolarea.

Mai multe imagini cu puternic impact emoțional surprind oameni care au vrut să plece cu un avion militar american și și-au pierdut viața după ce au căzut din aparatul de zbor în timp ce acesta lua altitudine, scrie Digi24.ro. Nu se știe deocamdată dacă victimele erau în zona trenului de aterizare și au căzut când a început retragerea acestuia în corpul avionului. Cel puţin 5 persoane au murit.


Comunicatul Preşedinţiei României:

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
.
O singura tara de pe toata planeta a sarbatorit dezastrul asta: Romania! Vazand imaginile, te intrebi pentru ce au murit romanii acolo?
Postat 17 August 2021, 14:29 de 1x1
Cei 35 de români din Afganistan vor fi readuși în țară cu o aeronavă Hercules a armatei americane, anunță MaPN.
Punct. Când se va putea. De la Kabul până la Tbilisi de către americani, cu o navă care preia și cetățeni ai altor state. Iar de la Tbilisi la București cu o navă care v-a pleca de pe aeroportul Kogălniceanu și pilotată de către un echipaj mixt. Dacă era după "România Normală" a "ospătarului" de la Cotroceni, trebuiau vreo 4-5 milioane USD despăgubiri, apoi închiriat un avion de către Kovesi, plătit de Ghiță la dublu preț.
Postat 17 August 2021, 09:21 de KP
anoter Saigon moment for american leftists
Minstrul apararii de pe vremea lui Obama, cand Biden era vicepresedinte a declarat ca Biden a facut alegerea gresita in aboslut fiecare decizie de politica externa care a fost dezbatuta.
Postat 17 August 2021, 05:19 de unu
KP
Te-ai gandit ca esti la fel de bolnav ca lupul Dacic a lui Sosoaca?
Postat 16 August 2021, 23:00 de Sandu2100
La câtă minte are sociopatul de la Cotroceni, trebuia să renunțe la palton, că în munții afgani e tare frig.
A dispus să ce? Că pe aeroportul din Kabul nu aterizează/decolează nici un avion al forțelor care au participat vreodată la acțiuni militare contrare talibanilor. Poate doar de la China Air. Dar în mod sigur că un avion de la "AirFly Bolo-Bolo" ar primi drept de aterizare.
Postat 16 August 2021, 22:04 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON