URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2021, 21:48

Retragerea din Afganistan. Talibanii au intrat în Kabul, după ce președintele Ashaf Ghani a fugit în străinătate

Retragerea din Afganistan. Talibanii au intrat în Kabul, după ce președintele Ashaf Ghani a fugit în străinătate foto: Profimedia. Elicopter al armatei americane survolează ambasada SUA din Kabul pentru evacuarea personalului.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Retragerea din Afganistan a coaliţiei militare conduse de SUA a readus ţara sub controlul talibanilor.

Kabul, sub control taliban...

Potrivit presei internaţionale, insurgenţii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraş important aflat sub control guvernamental, fără a întâmpina rezistenţă.

Preşedintele Ashaf Ghani s-a refugiat în Tadjikistan pentru a permite un transfer al puterii pe cale paşnică.

Intrarea talibanilor în Kabul a provocat îngrijorare în rândul localnicilor. În jurul prânzului, în principalele intersecţii din capitală au apărut ambuteiaje provocate de cei care intenţionau să fugă din calea insurgenţilor.

Starea de panică a fost alimentată de faptul că în mai multe districte din Kabul s-au auzit focuri de armă.

Principalele ambasade din Kabul şi-au redus personalul la minim, iar trupele SUA au început evacuarea personalului cu elicopterele.

Episodul aminteşte de retragerea de acum 46 de ani din Saigon, din faţa trupelor vietnameze care au înconjurat oraşul, prima mare înfrângere a armatei americane.

Evacuarea!

Secretarul de stat Antony Blinken a recunoscut sâmbătă pentru CNN că talibanii au avansat "mai repede decât am anticipat", dar a susţinut în continuare decizia SUA de retragere din Afganistan.

"Ideea că status quo-ul s-ar fi păstrat prin rămânerea trupelor noastre acolo este pur şi simplu greşită", a afirmat Blinken.

Secretarul de stat a declarat că în momentul de faţă principala preocupare a oficialităţilor o constituie evacuarea din Afganistan în condiţii de siguranţă a celor 1.400 de angajaţi sub paza a 3.000 de soldaţi americani.

"Nu le-am cerut nimic talibanilor. Le-am spus că dacă se amestecă în operaţiunea noastră de retragere a personalului vor avea un răspuns scurt şi decisiv", a susţinut Blinken.

Pentru a preveni haosul...

Vidul de putere rămas în urma plecării din ţară a preşedintelui afgan Ashaf Ghani urmează să fie ocupat în scurt timp de talibani.

Reprezentanţi ai insurgenţilor au confirmat duminică pentru Reuters că talibanii se pregătesc pentru preluarea totală a puterii fără a exista un guvern de tranziţie, aşa cum s-a negociat în prealabil între părţi.

Unul dintre purtătorii de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru un post de televiziune local că insurgenţii au pătruns în Kabul fără a mai aştepta retragerea americană pentru a preveni haosul şi jafurile care ar putea avea loc având în vedere că trupele guvernamentale au părăsit oraşul.

În paralel însă, potrivit unei agenţii de presă pro-talibane, insurgenţii au eliberat deţinuţii din închisoarea Pul-e-Charkhi, cea mai mare din Kabul.

Anterior, forţele talibane au preluat conducerea închisorii militare de la fosta bază militară americană din Bagram unde erau închişi 5.000 de deţinuţi, parte din ei luptători extremişti inclusiv din rândurile grupării radicale Statul Islamic.

Fuga de talibani...

În ciuda asigurărilor date de talibani că nu vor exista răzbunări împotriva celor care au colaborat cu forţele guvernamentale şi a populaţiei civile, este de aşteptat ca preluarea controlului insurgenţilor asupra Afganistanului să declanşeze noi valuri de migranţi către Europa din partea cetăţenilor terorizaţi.

Canada a anunţat prin vocea ministrului Migraţiei, Marco Mendicino, că este dispusă să primească 20.000 de afgani vulnerabili "angajaţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului, jurnalişti şi femei din conducere" pentru a fi feriţi de răzbunarea talibanilor.

Numărul este însă infim având în vedere că numărul populaţiei strămutate intern din calea talibanilor trece de 3,5 milioane de cetăţeni afgani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
din nou, Saigon moment pentru stangistii din america
dupa ce cei de dreapta au ajuns la o situatie stabila in care au asigurat pacea, vin niste rupti de realitate precum Biden si lasa prada sigura ba comunistilor, ba radicalilor islamici, milioane de oameni nevinovati. Minstrul apararii de pe vremea lui Obama, cand Biden era vicepresedinte a declarat ca Biden a facut alegerea gresita in aboslut fiecare decizie de politica externa care a fost dezbatuta.
Postat 17 August 2021, 05:18 de unu
Dacă talibanii și-ar pune ochii, prin absurd, pe munții Carpați >>>
>>> praful și pulberea s-ar alege de apărarea României de către NATO și "partenerul strategic". După două decenii de "democratizare și modernizare", la fel ca în urmă cu trei decenii când a început "derusificarea", câteva mii de călăreți cu bazooka în mână au descalificat armata americană, cu dronele și sateliții ei cu tot. Urmează ca masivele grupuri de afgani ce nu se vor talibanizați, să migreze către Europa, din moment ce SUA nu-i primește fără viză. Vine forța de muncă lipsă, în "lumea cea de pe urmă".
Postat 16 August 2021, 10:09 de KP
efectul religiei
monoteiste, avraamice...
Postat 16 August 2021, 01:06 de sasi
C-Laurentiu
Afghanistan nu are petrol. Are Opium si CAPRE
Postat 16 August 2021, 00:02 de Sandu2100
un sfarsit previzibil
sa terminat aurul negru si bajetii si-au luat talpasita. e si normal. singura lor resursa acum este razboiul. de pe urma caruia au profitat si vor profita incontinuare firmele mari de protectie si paza(Blackwater, G4S, FDG etc)
Postat 15 August 2021, 22:52 de User anonimizat
Cred ca asa ar vrea si AUR binele Romaniei
Vai si amar
Postat 15 August 2021, 22:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON