URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2024, 00:42

Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, a demisionat, după ce s-a aflat că a grațiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, o apropiată a lui Viktor Orbán, şi-a anunţat sâmbătă demisia, după ce s-a aflat că a grațiat un bărbat care a fost condamnat într-un dosar de pedofilie. La Budapesta s-au organizat proteste ample în urma dezvăluirii făcute de un site de investigații jurnalistice, după cum notează Spotmedia.ro.

„Am făcut o greşeală. (…) În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii”, a transmis Katalin Novák, într-un discurs transmis la televiziunea naţională, informează MTI.

„Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea” – a mai adăugat Novák, după ce în luna aprilie a anului trecut ea a decis în favoarea clemenței pentru un condamnat care a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. „În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus Novák.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novàk a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al Căminului de Copii de la Bicske (județul Fejér), condamnat în 2022 pentru că a tăinuit faptele şefului său, directorul căminului, mai arată Spotmedia.ro și G4Media.ro.

Directorul căminului a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său - cel care a mușamalizat abuzurile și care a fost graţiat ulterior de Katalin Novák - a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

Această grațiere controversată a fost dezvăluită de un website de investigaţii jurnalistice. 

Ca urmare, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei. De asemenea, vineri, peste 1.000 de persoane s-au adunat la Budapesta pentru a cere demisia lui Katalin Novàk, o aliată apropiată și fost ministru al familiei în cabinetul premierului Ungariei, Viktor Orbán.

Sâmbătă, și Judit Varga, fost ministru al Justiției în perioada în care s-au făcut grațierile, și-a anunțat demisia din Parlament. „De când s-a schimbat sistemul, valabilitatea deciziei de grațiere individuală a președintelui necesită contrasemnare din partea ministrului Justiției. Am continuat practica aceasta de peste 25 de ani ca ministrul Justiției să recunoască decizia de grațiere a președintelui”, a explicat Judit Varga, potrivit G4media.ro.

„Mă retrag din viața publică, demisionez din mandatul meu de reprezentant al Parlamentului și din conducerea listei pentru Parlamentul European” – a scris Judit Varga pe pagina sa de Facebook. Aceasta urma să deschidă lista pentru Parlamentul European din partea partidului Fidesz.

Protejarea copiilor şi susţinerea familiei sunt repere importante ale politicii premierului Orban. Acesta din urmă a anunțat că a depus un amendament constituțional care face imposibil ca un condamnat să fie grațiat în cazul unei infracțiuni comise împotriva minorilor, transmite HVG.

În urma scandalului au mai demisionat patru consilieri prezidențiali, respectiv Gábor Takács Gundel, János Lackfi, Szabina Tomán și Barbara Czeizel, potrivit Hvg.hu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sandu2100/Drop
Nu iredentist te-am facut. Am zis ca esti un instigator separatist, izolationist. Un idiot util al iredentistilor. Pe toti care scriu impotriva neregulior facute de primarie ii alungi peste Carpati. Esti un extremist bolnav psihic. La puscarie o sa crapi.
Postat 12 Februarie 2024, 15:26 de Riviera
Riviera
Eu nu fac scandal, dar vad ca tu faci. Revenind la subiecte, și pe mine mai facut iredentist si nici macar nu ai văzut ca nu-s ::::)))) schimbă tratamentul
Postat 12 Februarie 2024, 15:06 de Sandu2100
Sandu2100/Drop
Iredentistul asta propagandist s-a luat de mine. Cand Novak, iredentista despre care e vorba aici, s-a pozat in Ardeal langa o borna kilometrica vopsita in culorile steagului unguresc nu au iesit ungurii in strada sa o dea jos din functie. Atunci a primit sute de mii de aprecieri, laude si sustinere de la iredentistii putinisti. De ce nu-si da demisia si Viktor Orban pt ca Ungaria e cea mai corupta tara din UE, iar nivelul de trai al ungurilor e pe ultimul loc in spatiul comunitar? Poate raspunzi tu in locul propagandistului asta, daca tot te-ai bagat in seama, daunatorul galbejit ?
Postat 12 Februarie 2024, 13:28 de Riviera
Riviera
Nu prea înțelegi un articol sau un comentariu. Nu mai lua tratamentul câinelui.
Postat 12 Februarie 2024, 11:38 de Sandu2100
richard iredentistul propagandist
1. Mah iredentistule, nu s-a pus presiune pe ea pana acum. Nu a pus strada presiune pe ea, pana acum. Subiectul asta cu pedofilii e unul sensibil. Acum au aruncat-o afara din birou. 2. Poti sa sustii ca esti si chinez, dar te tradeaza prostia, iredentistule. Se vede ce scrii pe aici. Prostie crasa, tipica la iredentisti. Iar ai uitat sa-ti ei boabele de cap.
Postat 12 Februarie 2024, 00:52 de Riviera
@riviera
mai citeste odata ce ai scris = "A demisionat la presiunea strazii!" urmat de "a facut destule dar nu s-a pus presiune pe ea " riviera= analfabet functional .Fiind roman nu inteleg de unde scoti tu ca sant etnic iredentist. Unde am scris eu ca vreau ardealul la ungaria ? dar e clar nivelul tau ...
Postat 12 Februarie 2024, 00:40 de richard
richard iredentistul propagandist
Femeia asta nu a demisionat de buna voie. A demisionat la presiunea strazii! De facut tampenii a facut destule dar nu s-a pus presiune pe ea. Cand a venit si s-a pozat in Ardeal, langa borna kilometrica vopsita in culorile steagului unguresc, a primit aplauze de la etnici ca tine. Tu esti ala cu injuraturile. Iredentist cu deranj la "mansarda".
Postat 12 Februarie 2024, 00:04 de Riviera
da
O lectie de onoare si corectitudine ! a gresit si a demisionat !si chiar s-a retras din viata publica ! Cati din parlamentarii romani sau alesii romani au onoarea sa demisioneze cand gresesc sau chiar fura ? PS hai riviera cu injuraturile ca doar atata ai in cap ...
Postat 11 Februarie 2024, 19:39 de richard
Noapte buna si dispari / Jo ejt es menj el
Poti pleca linistita inapoi in uitare. La fiecare vizita in zona aceasta ai lasat numai r*hat, controverse si impresii negative in urma ta prin tot ceea ce ai facut si spus, otravind relatiile dintre romanii de etnie maghiara si restul romanilor. O v*aca proasta, o marioneta expirata FIDESZ, o versiunea maghiara a lui Dancila si cam atat. Egy buta tehen eneke :))))))))))))))))))))))))))))))
Postat 11 Februarie 2024, 15:36 de Szaby_Oradea
O presedinta care putea duce relatiile romano-maghiare pe noi culmi
Hai, ba, sa nu-mi spuneti ca trebuia sa linga doamna dosarul fiecarui gratiat , inainte de a semna decretul...Niste sforarii
Postat 11 Februarie 2024, 09:57 de excalibur
Al nostru, care a furat mai multe case și a cheltuit în nici un deceniu, din bani publici, 8 milioane Euro pe vacanțe personale ...
... nu numai că nu pleacă, dar mai și pretinde în nesimțirea lui de "prim liberal al țării" un post comod de Înalt Reprezentant al Consiliului Europei până la pensionarea specială, de fost președinte al unei colonii de la marginea Mării Negre, ce nu i se cuvine de fapt deloc.
Postat 11 Februarie 2024, 08:41 de KP
Are mana buna orban viktor, ii stie alege! Despre Szájer József ce se mai stie?
Este considerat autorul unei modificări din Constituția ungară care spune că o căsătorie poate fi oficiată doar între un bărbat și o femeie. https://www.g4media.ro/un-eurodeputat-fidesz-membru-fondator-al-partidului-lui-viktor-orban-a-participat-la-orgia-intrerupta-de-politie-in-bruxelles-acesta-a-demisionat-din-parlamentul-european.html
Postat 11 Februarie 2024, 05:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON