URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Ianuarie 2016, 18:21

Preşedinta ANTREC, Maria Tătar: "Turistul nu vine în Bihor doar să bea şi să mănânce"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2000, Maria Tătar, specialistă cu experienţă în turism, a decis să contribuie la atragerea turiştilor în satele bihorene. A fondat filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, iar de atunci încearcă să convingă turiştii să petreacă timp cât mai mult în Bihor, cazându-se în pensiunile rurale de aici, pe care le promovează la târguri din ţară şi din străinătate.

Motorul turismului bihorean, spune Tătar, sunt staţiunile balneoclimaterice, frecventate deopotrivă de români şi străini. Turiştii ar mai vizita şi alte locuri din judeţ, dar multe le sunt greu accesibile din pricina drumurilor proaste, iar în unele se duc degeaba: proprietarii de pensiuni le oferă doar cazare şi masă. Şi prea puţine amintiri...

Drumurile noastre toate...

- Care sunt atuurile Bihorului în turismul rural?

- Bihorul are avantajul că este unul dintre judeţele cu un cadru natural bogat şi îmbină muntele şi câmpia cu staţiuni balneoclimaterice. Aceste staţiuni dau tonul turismului în Bihor.

- Sunt pregătiţi bihorenii de la sate să primească turişti? Ce le lipseşte, ca gazde?

- Sunt prea reticenţi la activităţile de agrement. Dar turistul nu vine doar să bea şi să mănânce, are nevoie şi să se plimbe pe anumite trasee, să participe la evenimente culturale, la pescuit, să aibă locuri de joacă pentru copii. Dacă pensiunile ar ţine cont de aceste aspecte, numărul de înnoptări ale turiştilor ar creşte considerabil.

- Care sunt cele mai căutate destinaţii bihorene?

- Băile Felix, Băile 1 Mai, Sînmartin şi satele din jur. Au luat avânt şi băile de la Sarcău, o staţiune privată unde se munceşte foarte mult, se pun la punct locuri de agrement, iar unităţile de cazare sunt de foarte bună calitate. În zona montană şi submontană sunt căutate Stâna de Vale, Vârtop, Remeţi şi Coada Lacului, ultima din păcate mai puţin, din cauza drumului.

- Cât de mult afectează lipsa infrastructurii rutiere în Bihor?

- Foarte mult. Turistul, chiar dacă vrea, nu poată să ajungă în unele zone.

Turişti de tot felul

- Ce profil are turistul care vizitează Bihorul?

- Din ce în ce mai divers, greu de încadrat. La început au fost doar turiştii high-class, care veneau din curiozitate, dar ulterior s-au extins la aproape toate nivelurile sociale.

- Unde există potenţial turistic neexploatat în Bihor?

- Avem foarte multe asemenea locuri, iar zona Beiuşului este, poate, exemplul cel mai elocvent. De asemenea, sunt foarte puţini cei care încearcă să exploateze arta populară a Bihorului. Ideal ar fi să se înfiinţeze ateliere pentru învăţarea meşteşugurilor şi să se reabiliteze casele vechi, din chirpici, acoperite cu paie. Sigur, asta presupune investiţii, dar o oportunitate ar putea fi în fondurile europene pentru perioada 2014-2020, când se pune mare accent pe partea de pensiuni agroturistice.

- Românii au apetit pentru acest tip de vacanţe?

- Da. Şi îmbucurător este că se încearcă şi capacitarea românilor de a-şi petrece concediile în ţară, iar aici mă refer la voucherele de vacanţă care sunt în discuţie.

Sezon prea scurt

- Cum arată pensiunile din Bihor? Mai găsim în ele ştergare şi mobilă tradiţională, sau numai modernism?

- În Bihor, ponderea cea mai mare este a unităţilor de 3 margarete, însemnând că fiecare cameră are baie proprie. Într-adevăr, în rândul pensiunilor care au luat avânt în perioada 2004-2010 vom regăsi mai degrabă elemente de modernism, foarte puţine sunt tradiţionale. Cum ziceam, acestea ar putea prinde avânt de acum înainte, ţinând cont de fondurile europene.

- Personal, sunteţi mulţumită de numărul de turişti din Bihor?

- Nu, dar nu neapărat de numărul lor, ci că judeţul are o perioadă scurtă de sezonalitate. Este de altfel o problemă naţională. Chiar şi pe litoral sezonul turistic e scurt. Este nevoie de o strategie naţională de turism pe termen lung.

- ANTREC derulează programul "Vacanţe la ţară", în cadrul căruia pensiunile oferă preţuri reduse. Are succes?

- Da, avem solicitări atât din ţară, cât şi din afara ţării.

- Ce înseamnă turismul ecologic? Se practică acesta în Bihor? 

- Turismul ecologic este un trend mondial, promovează ideea de curăţenie, cu ghilimelele de rigoare, din toate punctele de vedere: de la alimentaţie, materiale utilizate, mobilier, până la prosoape şi lenjerie, care trebuie să fie din materiale naturale. Bineînţeles, turism ecologic înseamnă şi colectarea selectivă a deşeurilor din pensiune. În urmă cu câţiva ani, lucrurile nu stăteau aşa, dar acum 80% din pensiuni încearcă să servească la masă produse din propria gospodărie sau produse bio luate de la cei din imediata apropiere. Astfel de pensiuni care practică turismul ecologic găsim în Roşia şi Remeţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Agroturism.Back to the future,lady
Tanti a ramas captiva euforiei vremurilor sapard + alte concepte de agroturism. Intre timp am pasit cu cizmele in 2016,avem deficit la pensii de 4mld.€/an si un nou cod fiscal,pentru oameni,pentru cetateni.Citeva repere: cazare fara autorizatie:amenda 10.000-50.000 lei.Naspa agroturism,ne autorizam: certificare min. turismului, imobilul impozitat nerezidential (10x upscale),client fidel ISU(ignifugat acoperis,extinctoare,proiecte,avize etc) sanepid,ANAF.In oradea apare suplimentar taxa hoteliera de 2% din tariful de cazare.Sa mai ai curajul sa dai lapte muls direct de la vaca turistului te arunca din codul fiscal direct in codul penal.Totul pentru front,totul pentru victorie
Postat 01 Februarie 2016, 19:58 de excalibur
DEX
@ADINA : CUCOÁNĂ, cucoane, s. f. 1. Termen de politețe dat unei femei (măritate); doamnă. Este adevarat ca uneori poate avea si o tenta peiorativa dar ce te face sa crezi ca nu am ales exprimarea in sensul definitiei de mai sus ?
Postat 01 Februarie 2016, 09:37 de TDS
LUI TDS,
De ce iti permiti chiar dumneata, TDS, sa te adresezi cu cucoană in mod peiorativ acestei doamne? Eu nu o cunosc, i-am citit parerea si ii dau sau nu dreptate (are si dumneaei dreptatea ei), dar tu TDS esti chiar mujic!
Postat 01 Februarie 2016, 09:24 de ADINA
TEHNOCRATII
Da , cucoana , turistii vor veni la Oradea sa vada desertul Piata Unirii , Cetatea ( arata bine totusi ! ) in care nu se intampla mai nimic , o Biserica al carei mecanism este obosit iar interiorul kitch pur ( picturi refacute aiurea inca din Epoca ! ) , un Palat Vulturul Negru cu trei capiteluri mustar si unul PDL ! Da , si eu as da bani pe asa ceva ! Sau mai bine m-as duce la Barcelona ( Sagrada sau Biserica luna ? ). Dar mai bine merg in Norvegia sa vad fiordurile !
Postat 31 Ianuarie 2016, 19:32 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON