URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2023, 19:30

Preotul Ciprian Mega laudă investigația Recorder despre parohiile cumpărate pe bani: „La Oradea, sumele acestea sunt derizorii...”

Preotul Ciprian Mega laudă investigația Recorder despre parohiile cumpărate pe bani: „La Oradea, sumele acestea sunt derizorii...” Alături de mesajul preotului Ciprian Mega, pe pagina de Facebook a filmului „21 de rubini” a fost publicat un cadru din film, cu scena în care personajul denumit „episcopul Sofroniu” se ghiftuiește la un chef
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preotul-regizor Ciprian Mega, care slujește în Oradea, a lăudat miercuri cea mai recentă investigație publicată de Recorder, „Corupție în numele Domnului 2”, ce conține filmări făcute cu camera ascunsă de un preot, care arată că, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, posturile de paroh se promit în schimbul unor „donații” de 25.000 de euro. Ciprian Mega, al cărui film „21 de rubini” vorbește și despre corupția din Biserica Ortodoxă, spune că sumele care s-ar plăti pentru un post în Oradea sunt mai mari de atât. 

Preotul care a slujit în Cipru până să fie primit în sfârșit la Oradea scrie pe Facebook că astfel de cazuri nu sunt rare, ci reprezintă un mod de lucru în multe zone. 

„Am vizionat excelentul reportaj documentat de Recorder. Îi felicit pe acești jurnaliști, care, prin munca lor, aduc un real serviciu Bisericii! Situațiile prezentate de ei nu sunt cazuri izolate, ci e starea concretă în care se găsesc Centrele Eparhiale din Patriarhia Română, fapt pentru care acest semnal de alarmă nu va declanșa niciun fel de anchetă. Oameni ca ierarhul și protopopul din materialul de presă au intervenit ca filmul «21 de rubini» să fie cenzurat, întrucât produce sminteală. Bunăoară, în Vrancea, interdicția a venit de la un cetățean care, într-o lume normală, și-ar fi trăit zilele în izolare, cu preaiubitul său, exilat la Văratec”, se arată într-un mesaj semnat de pr. Ciprian Mega și publicat pe pagina oficială a filmului „21 de rubini”. 

Mai mult, Mega spune că sumele vehiculate în reportaj sunt mai mici decât cele care s-ar practica în Episcopia Oradiei.

„Arhiepiscopul Ioachim e chiar simpatic. Din ce se vede, percepe cele mai mici tarife din România, conform bursei șpăgilor bisericești. La Oradea, de exemplu, sumele acestea sunt, demult, derizorii. Nu ar fi rău ca SS-ul (n.r. - Sfântul Sinod), cu ocazia proximei sale ședințe, să uniformizeze prețurile la nivelul Patriarhiei Române”, a comentat sarcastic Ciprian Mega. 

Preotul crede că reporterul Alex Nedea, cel care a realizat materialul Recorder, ar trebui decorat de BOR.

„Lăsând gluma la o parte, cel mai frumos gest pe care l-ar putea face, în acest moment, Biserica Ortodoxă Română, ar fi să-l decoreze pe jurnalistul Alex Nedea. S-ar cuveni ca însuși Patriarhul să-i așeze, la piept, ordinul Sfântul Ioan Gură-de-Aur”, se arată în mesajul publicat de preotul din Oradea. 

Acesta s-a referit și la un reportaj publicat anterior tot de Recorder, despre împărțirea contra unor „comisioane” a fondurilor publice prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

„Cât despre activitatea Secretariatului de Stat pentru Culte, prezentată în reportajele anterioare, abordarea este de notorietate. Preoții care accesează fonduri prin SSC știu că șpăgile se ascund în sticle de vin îmbuteliate. Dinspre Episcopia Romanului, pornesc mieii de Paști, dinspre alte Episcopii, se livrează brazi înainte de Crăciun. Și tot așa. Interesant ar fi să aflăm cum a închis Episcopia Oradiei cazul «Țigareta Eparhială» (n.r - despre care nu a furnizat alte detalii) sau cum a binecuvântat Mitropolia Moldovei întoarcerea pelerinului iberic. După ce se vor încheia astfel de discuții, necesare în Biserică, să ne întoarcem smeriți înaintea Domnului!”, încheie Ciprian Mega. 

Alături de mesajul preotului, pe pagina de Facebook a filmului „21 de rubini” a fost publicat un cadru din lungmetraj, cu scena în care personajul denumit „episcopul Sofroniu” se ghiftuiește la un chef cu mâncare, băutură și muzică.

Reportajul publicat marți de Recorder îl are în centru pe preotul Petrică Leașcu, care a avut curajul să filmeze o serie de întâlniri cu protopopul Ioan Bârgăoanu și cu Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul cărora a primit practic confirmarea că va primi o parohie și un post de preot salarizat, după ce a promis că va face o donație de 5.000 de euro către protopop și de 20.000 de euro către arhiepiscop, „pentru engolpioane”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
georgemarian
De ce nu a intervenit zeul tau Jeshua, zeificat ca Isus Hristos, in razboaiele dintre judeo-hrestini din Europa ? Desigur, nu ca sa intre in mijlocul lor ci ca sa le schimbe gandurile de razboi. Sa le inspire ganduri de pace, de liniste, de prietenie. I-a lasat sa macelareasca intre ei pt ca zeul tau nu exista! Daca ar exista ar fi chiar mai rau. Ar fi terifiant. Doar un psihopat insetat de sange ar asista impasibil cum se omoara intrei ei, pt el, adeptii lui.
Postat 01 Decembrie 2023, 06:12 de OrbanKula
georgemarian
Esti un sectant incult, agresiv fomist. Vrei sa-ti insirui aici toate razboaile religioase europene dintre judeo-hrestini protestanti (sectanti), de care apartineti si voi pocaitii, si catolici ? Las-o mai usor cu acuzele la adresa altora mistici religiosi, la fel de mincinosi ca si voi sectantii. Nu sunteti cu nimic mai buni decat ei. Chiar mai rai. Din cauza unora ca tine, care vroiau sa ia locul si credulii (enoriasii) altor culte judeo-hrestine au pornit razboaiele. Asadar, tu ai mai multe informatii decat au aia in arhiva lor la Vatican ? Vai de capul tau, incultule. In loc sa inveti, sa pui mana pe carte o lalai cu minciunile si cu aberatiile tale. Probabil esti vreun profitor religios. Daca esti doar intoxicat mistic o sa intelegi pana la urma pe ce lume traiesti. Daca esti un profitor religios te vrei preface ca nu intelegi si vei minti in continuare incercand sa gaseti naivi care sa-ti dea cotizatia si/sau alte avantaje. Asa ca mai usor cu pianul. Gandeste putin inainte sa te arunci pe tastatura.
Postat 01 Decembrie 2023, 06:01 de OrbanKula
Pt Orban> Mult mai bine informat ca Papa
Poți să ai tot felul de informații dacă ele nu sunt adevărate ci doar minciuni sunt egale cu ZERO BARAT. Așa și Papa. Deși Satana amestecă tot timpul adevărul cu minciuna ca să ducă în eroare oamenii. E foarte șmecher și versat, are experiență, e de la inceputul creației, nu ca noi de 30-40-50 de ani! Spui multe lucruri dar mai multe prostii. Cruciadele etc. au fost făcute tot de papalitate și n-au avut mandat de la Dumnezeu, ci foamea de bani și de putere i-a băgat în priză. Prima cruciadă a fost inițiată în 1095 de către Papa Urban al II-lea. Asta ca să vezi cine e idolul tău "bine informat". Oamenii cu frică de Dumnezeu își văd de viața lor, serviciul lor și n-au treabă cu nimeni. Din câte spui, tu ești mult sub oamenii sălbatici. Și ăia când se uitau în sus se minunau de stele și lună și conștientizau în mintea lor că au fost făcute de cineva.
Postat 30 Noiembrie 2023, 22:27 de georgemarian
georgemarian
Vrei sa zici ca tu esti mai bine informat decat papa ? Ma faci sa rad. Vaticanul are unele din cele mai bune canale de informatii din lume. Spunand adevarul cu privire la nasterea lui Jeshua, zeificat uterior ca Isus Hristos, a mai reparat din minciunile si din pacatele religiei judeo-hrestine. Lupta pt bani, putere si influenta asta fac religiile. Incercati sa va eliminati unii pe altii prin inselaciune sau cu agresivitate. Este o atitudine foarte periculoasa pe care o vedeti in plina actiune la islamisti. In loc sa pacifice omenirea terrana, religiile o dezbina si o contrapun, in numele unor zei abominabili, inventati de oameni salbatici.
Postat 30 Noiembrie 2023, 18:33 de OrbanKula
Pentru sceptici si agnostici
https://www.youtube.com/watch?v=XVYlxHteUMs
Postat 30 Noiembrie 2023, 17:58 de excalibur
Pt Kid si Orban
Comentariul meu nu a fost pentru inchinatorii la Big Bang sau alte filosofii "științifice" la modă, cum sunteți voi, ci pentru cei care isi folosesc mintea in mod complet si accepta realitatea care ne inconjoara. Interesant că nu-l credeți pe Dumnezeu dar îl credeți pe Papa, un eretic cu acte în regulă. Nici un om care cunoaste scriptura cât de cât nu va afirma că nașterea Domnului Isus a fost în data de 25 decembrie, cum pot afirma și eu că este o dată pusă aleator, și nefericit, la fel ca și data Paștelui. Și ăsta e un lucru știut de majoritatea, că datele au fost răstălmăcite de catolici / ortodocsi, tocmai de aia încercăm să ne separăm de păgânism și erezie, de pomi de crăciun și beculețe, dar nașterea a fost în Betleem, aicea nu avem loc de interpretare. Aspectul important nu este neaparat data, ci că Domnul Isus s-a nascut și a murit pentru noi. Este un fapt istoric stipulat nu doar în Biblie ci și în multe scrieri istorice. Faptul că unii nu acceptă nici istoria nici dovezile ei (atâtea manuscrise și dovezi arheologice) îi pune în categoria oamenilor fără minte și ignoranți. Voi nici nu realizați (nici n-aveți cum) că inclusiv faptul că săriți în sus de fiecare dată la un comentariu religios și pertinent nu face decât să afirme antiteza din univers și ura față de Dumnezeu care o au duhurile necurate!
Postat 30 Noiembrie 2023, 15:01 de georgemarian
Kula baci ...
Du-te și culche la tine che vorbești prostii ...
Postat 30 Noiembrie 2023, 13:45 de sss
Mega este doar Image
popa mega este cam la fel de dus cu pluta ca si colegii cu barbi mai lungi din biserica.. are aceleasi instincte autocratice, minte la fel de bine prostimea cu cartea aia (sfinta, cica) in mana.. toti ar trebui internati.. iar despre film - ma abtin.. sa il judece specialistii, nu prostalaii ca roger din primul comentariu, care probabil ca nu a mai vazut alte filme pina acuma
Postat 30 Noiembrie 2023, 10:37 de TanarSiNelinistit
OrbanKula, subscriu
Iti racesti gura de pomana. Georgel e "dus". Sa-i dorim un termen de expirare (dupa cum zicea chiar el) cat mai rapid, sa mearga si sa se intalnesca cat mai urgent cu seful lui. Sa ne scuteasca pe noi de propaganda lui de kakat.
Postat 30 Noiembrie 2023, 09:44 de Kid
georgemarian
Vad ca tot revii cu propaganda ta religioasa (a unei secte din religia judeo-hrestina). Se apropie Craciunul, asa zisa nastere a lui Jeshua, zeificat ulterior ca Isus Hristos. Toata propaganda asta cu nasterea lui Jeshua la data de 25 decembrie E O MARE MINCIUNA! Inclusiv papa Benedict a recunoscut ca Jeshua (Isus Hristos), nu s-a nascut in Bethlehem, conform profetia lui Mica, ci in Nazaretul Judeii. Nu se cunoaste data exacta a nasterii lui Jeshua. Ea a fost suprapusa peste sarbatoarea straveche europeana Sol Invictus (Carciun 25 Decembrie), desi, pana la zeificare, hrestinii primitivi sarbatoreau nasterea primavara (28 Martie). Conform apocrifelor, Jeshua s-a nascut intr-o noapte de primavara cu cer instelat. Asa ca las-o mai incet cu minciunile propagandistice religioase. Este valabil si pt restul misticilor religiosi. Prea va dati in stamba.
Postat 30 Noiembrie 2023, 09:38 de OrbanKula
georgemarian, toti sunteti la fel. La fel ca si politicenii si partidele politice
Toti vreti sa conduceti si sa manipulati pe toata lumea in directia voastra, la masa voastra, cu propaganda specifica. Toti, din toate religiile. Am mai scris si repet. Religiile incearca sa se elimine unele pe altele. Atat marile religii cat si fractiunile religioase (secte diferite din interiorul fiecarei religii) incercati sa va eliminati unii pe altii. Profitorii religiosi incearca sa scoata concurenta de pe piata. Asta e esenta a tot ce ce faceti.
Postat 30 Noiembrie 2023, 09:15 de OrbanKula
georgemarian
Tot cu propaganda pocaitilor esti. Tot cu lupta pt acaparea naivilor esti Vrei sa spui ca voi pocaitii sunteti mai buni decat astia ? Come on, toti sunteti in permanenta cautare de noi si cat mai multi naivii care sa va plateasca cotizatii si/sau alte avantaje. Cu cat mai multi cu atat mai bine. Toti sunteti dupa bani.
Postat 30 Noiembrie 2023, 08:57 de OrbanKula
Totu-i pe bani...la unii
In ortodoxie totul aproape este pe bani. Daca te botezi trebuie sa dai bani, daca te casatoresti trebuie sa dai bani, daca mori trebuie sa dai bani in avans sau sa plateasca preotul cei rămași în viață. Trecând la cele spirituale la fel: dacă vrei să fii mântuit trebuie să dai pomelnice care se recită pe bani, să faci dezlegări periodice sa scoti pe altii din iad pe bani, să arzi lumânări care costă bani, să te spovedești dai bani, să faci maslu dai bani etc. Ortodoxia (asta modernă) este o religie a banului în care trupul și sufletul sunt condiționate de bani. În Biblie nu găsim nicăieri așa. Faptul că ortodocsi de rand, si bine intentionati, fac aceste practici ascultand de preoti este că NU CITESC BIBLIA. Preoți de fapt, mulți n-o cunosc nici ei, fiind învățați doar cu ritualuri. Ritualurile S-AU TERMINAT odată cu prioada Vechiului Testament când s-a terminat cu jertfele. Nu se mai injunghie animale mai nou, nu mai avem nici templu, singurul loc acceptat pentru slujba de preot după ritualul vechi, nu mai trebuie cadelnita, tamaie si lumanari aprinse. După ce a mai venit Domnul Isus, daca noi ne descurcam singuri cu pomelnice, dezlegari, și cu tamaiere? Mai avem nevoie de jertfa Lui daca NOI le putem face pe toate. Dacă și preoția e pe bani la câți ani lumină sau întuneric suntem atunci de Biblie? Oameni buni, citiți Biblia și judecați voi singuri cu mintea voastră și treziți-vă. Scrie negru pe alb ce și cum. Nu-ți trebuie facultate sau doctorat, trebuie să fii doar smerit și să ceri înțelepciune, de sus, că asta de jos vedem că nu dă randament!
Postat 30 Noiembrie 2023, 00:34 de georgemarian
clar de luna
filmul 21 de rubini prezinta direct, fara sa judece (lasa judecata pe seama spectatorilor care >daca< au creier sa faca asta), realitatea crunta in care traim si cu care ne luptam cu totii, asa cum Moartea dlui Lazarescu a prezentat la vremea lui radiografia societatii... este un film real si autentic, incredibil de alert, intens, cu pauze de ras pentru a detensiona spectatorii, un film simplu, cu subiect si predicat si tema de gandire (si poate reactivitate a noastra) ulterioara. Atentie: Nerecomandat celor cu IQ sub 100. Comentand la subiect, parohiile din Bihor se vand in functie de potentialul "turistic" religios al zonei, adica min 50k - vezi razboiul stelar bancar pt biserica din Sanmartin... si totusi, cand apare pe prima pagina si preotul de la biserica cu luna condamnat la inchisoare dupa ce a vandut carne de pui expirata in oras acum cativa ani? dupa ce a invatat contul episcopiei pe de rost, acum se ascunde linistit sub un clar de luna grecesc, probabil...
Postat 29 Noiembrie 2023, 20:45 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON