URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2016, 12:09

Premieră la Teatrul Regina Maria: Mircea Cornişteanu prezintă un spectacol despre tinerele care devin marfă vie în străinătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria programează duminică, de la ora 19, premiera spectacolului "Audiţia", de Alexandr Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu, regizor premiat în 2010 de UNITER pentru întreaga activitate.

"După părerea mea, este un text excepţional, de care îmi era dor, aşa că l-am propus Teatrului din Oradea. Vorbind despre o realitate din Rusia anilor post Gorbaciov, piesa le vorbeşte şi românilor despre cei 26 de ani care au trecut din 1989 încoace. Situaţia prezentată de Alexandr Galin ca una rusească este, din nefericire, una care s-a perpetuat în mai toate ţările fostului lagăr comunist. Ţările considerate de categoria a doua au devenit o piaţă de racolare a forţei de muncă, de cele mai multe ori pentru munci degradante", a spus regizorul Mircea Cornişteanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

În piesa autorului rus Alexandr Galin, şase femei dintr-o ţară ex-comunistă se lasă seduse de mirajul unei vieţi mai bune peste hotare şi participă la un casting organizat de o firmă japoneză, care oferă slujbe în showbiz. La audiţie sunt invitate femeile talentate, înzestrate cu aptitudini artistice, mai ales pentru dans şi interpretare vocală. Dorite sunt, însă, doar cele tinere şi fără obligaţii.

"Nu trebuie să vă spun mai mult, pentru că ziarele noastre sunt pline de anunţuri cu oferte de locuri de muncă în străinătate, în special pentru fete tinere, pentru tot felul de profesii aparent onorabile. Lucrurile se schimbă când ele ajung acolo. Din păcate, asta e realitatea. De aceea, piesa lui Galin este uşor de înţeles şi de simţit de public", a mai spus Mircea Cornişteanu.  

Chiar dacă porneşte de la un fond tragic, "Audiţia" îmbină tragismul cu comedia. Personajele sunt caraghioase şi dinamice, iar situaţia este de-a dreptul ilară, cu atât mai mult cu cât o parte din femei nici măcar nu înţeleg ce presupune de fapt această slujbă atractivă în showbiz.

Din distribuţie fac parte Ioana Dragoş Gajdo, Gabriela Codrea, Lucia Rogoz, Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Andrei Sabău, George Dometi, Ciprian Vultur, Alexandru Rusu şi Sebastian Lupu. "Distribuţia este de calitate şi cred că toţi vor contribui în egală măsură la eventualul succes al spectacolului. Toate cele 11 personaje au roluri care pot să facă performanţă", a adăugat regizorul.

În acest spectacol, publicul orădean o va putea vedea pe cea mai nouă colaboratoare a Teatrului Regina Maria, actriţa Gabriela Codrea, care vine de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti şi care va rămâne la Oradea cel puţin pe parcursul acestei stagiuni. De asemenea, pentru acest spectacol, teatrul gazdă l-a adus în distribuţie şi pe Ciprian Vultur de la Teatrul din Satu-Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON