URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Decembrie 2015, 12:16

Prefectul la bilanţ: „Ne dorim ca toate proiectele, şi cele făcute de Guvern, şi cele făcute de municipalitate, să se termine cât mai repede şi mai bine”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce le-a arătat galeria cu fotografiile predecesorilor din 1990 până în prezent, agăţate pe un perete al holului instituţiei, prefectul Claudiu Pop şi-a prezentat în faţa jurnaliştilor, la ultima întâlnire din acest an, bilanţul pe ultimele 12 luni. Pop a spus că şi-a propus să fie un prefect conciliant şi care colaborează cu primarii pentru ca proiectele derulate de autorităţile locale să fie finalizate la timp şi de calitate.

"Cu bune, cu rele"

Argumentând că "fiecare instituţie îşi cinsteşte înaintaşii, cu bune, cu rele" şi că "fiecare am avut o contribuţie mai mare sau mai mică la bunul ei mers", şeful Prefecturii Bihor le-a explicat luni jurnaliştilor motivul pentru care a dorit să expună pe un perete din sediul acesteia galeria fotografiilor celor care au ocupat funcţia în ultimii 26 de ani, galerie încheiată chiar cu el, deocamdată.

Astfel, vizitatorii care ajung în apropierea biroului prefectului pot vedea chipurile înrămate ale lui Ionel Ungur (august 1990 – ianuarie 1991), Vasile Blaga (ianuarie 1991 – ianuarie 1993), Ionel Ungur (ianuarie 1993 – septembrie 1996), Augustin Dudaş (septembrie 1996 – decembrie 1996), Dan Bălaş (decembrie 1996 – iunie 1998), Lucian Silaghi (iunie 1998 – septembrie 2000), Valerian Ţibu (septembrie 2000 – ianuarie 2001), Aurel Tărău (ianuarie 2001 – februarie 2002), Florian Serac (februarie 2002 – aprilie 2004), Gheorghe Sârb (aprilie 2004 – octombrie 2004), Alexandru Retegan (octombrie 2004 – decembrie 2004), Ilie Bolojan (ianuarie 2005 – aprilie 2007), Mircea Ghitea (aprilie 2007 – februarie 2009), Gavrilă Ghilea (februarie 2009 – mai 2012), Claudiu Pop (mai 2012 – prezent).

"Mai multe poze le-am primit din bunăvoinţa presei, pentru că instituţia nu avea o arhivă foto", a mai spus Pop.

Un prefect "colaboraţionist"

În ce priveşte activitatea Prefecturii din acest an, prefectul a prezentat-o jurnaliştilor în propriul birou. Printre altele, Pop a spus că anul acesta numărul autovehiculelor înmatriculate în judeţ a crescut de la 191.901 la 202.393, din care în Oradea 97.116, iar numărul cererilor pentru eliberarea de paşapoarte a crescut şi el de la 11.700 în 2014 la 18.539 anul acesta.

Pop s-a prezentat ca fiind un prefect binevoitor, care a recurs la atacarea în contencios administrativ a numai 20 de hotărâri de Consiliu Local (obţinând sentinţe favorabile în 10 cazuri, altele 10 fiind încă pe rol). Între procesele câştigate, Pop le-a enumerat pe cele pentru anularea Hotărârilor Consiliilor Locale Oradea - privind parteneriatul dintre Poliţia Locală şi Romprest, Sînmartin - privind referendumul prin care localnicii s-ar fi putut pronunţa contra sau pentru exploatarea gazelor de şist în comună, Lugaşu de Jos – privind taxele şi impozitele locale.

În ce priveşte recentele Hotărâri ale Consiliului Judeţean pentru alocarea fondurilor din TVA pentru echilibrarea bugetelor comunelor şi oraşelor, a căror reanalizare o ceruse pe motiv că CJ nu ataşase dovada consultării primarilor, Claudiu Pop a anunţat că "vineri am primit documente suplimentare de la Consiliul Judeţean şi colegii urmează să le analizeze", subliniind că "una este să spui că ai toate documentele şi alta e să le şi prezinţi", cum s-a întâmplat acum.

De asemenea, Pop a subliniat că niciodată nu a atacat Hotărârile Consiliilor "din prima", ci doar după ce a cerut reanalizarea lor, dar şi că a acţionat în aşa fel încât "toate proiectele, şi cele făcute de Guvern, şi cele făcute de municipalitate, să se termine cât mai repede şi mai bine", fără să şicaneze autorităţile locale.

Proiecte personale "bifate"

În ce priveşte propriile reuşite din acest an, prefectul a spus că "am reuşit să bifez" finalizarea reabilitării Podului Densuşianu şi a pasarelei de peste calea ferată din zona Metro, precizând că pentru ca aceasta să fie dată în folosinţă va fi nevoie însă de încă două săptămâni, deoarece a fost necesară mutarea unor conducte magistrale şi lucrarea de conectare pe noul traseu al acestora nu va fi făcută decât după sărbători, pentru a nu se întrerupe furnizarea serviciului "între Crăciun şi Revelion".

De asemenea, prefectul a amintit şi repararea DN 76 Oradea - Beiuş prin reciclarea asfaltului, precum şi reabilitarea a peste 39.000 metri pătraţi de asfalt pe DN 19 Oradea - Marghita şi construirea pasarelelor peste centură în dreptul străzilor Nojoridului şi Ciheiului, acestea având termene de finalizare în lunile august şi septembrie ale anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
prefect de Bihor
Va rog sa va documentati înainte sa scrieti.Primul prefect de Bihor a fost prof. Univ.dr.ing. Petru Ungur. Multumesc
Postat 21 Decembrie 2015, 17:34 de Patricia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON