URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2020, 20:01

Prefectul de Bihor, raport de pandemie: 200.000 de persoane au intrat în țară prin vama Borș (VIDEO)

Prefectul de Bihor, raport de pandemie: 200.000 de persoane au intrat în țară prin vama Borș (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acumularea de obligaţii profesionale pe vreme de pandemie nu exclude transparenţa. Prefectul Dumitru Ţiplea a dat publicităţii, pe contul de Facebook al instituţiei pe care o conduce, o declaraţie video în care îşi prezintă activitatea din ultimele două luni.

Unul dintre detalii vizează gestionarea unui aflux de aproape 200.000 de persoane intrate în acest interval de timp prin vama Borş, iar altul soluţionarea problemelor celor plasaţi în carantină, inclusiv prin testare, pentru a nu putea provoca focare de infecţii în comunităţi.

Vama Borş, punctul fierbinte

Precizând că are în coordonare directă trei structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, şi anume Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Bihor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, prefectul a declarat că, din 1 martie şi până în prezent, prin punctul de trecere a frontierei Borș au intrat 192.659 persoane, adică aproximativ 100.000 pe lună.

Dintre acestea, 74.491 persoane au fost însoțite în convoaie pentru tranzitarea județului până la limita cu județele vecine, de unde au fost preluate de forţe de ordine din aceste judeţe.

De asemenea, prefectul Ţiplea precizează că în acest interval de timp au fost efectuate 531 transporturi de persoane venite pe jos din Ungaria. „A fost un fenomen care s-a întâmplat în ultimele două luni, persoane care au tranzitat Ungaria cu autocare, date jos și trecute pe jos în Vama Borș, iar noi am efectuat transportul în județele de domiciliu al acestor persoane”, a explicat oficialul guvernamental.

33.000 de bihoreni în plus

Din cele 192.659 intrate în ţară prin Borș, au rămas în Bihor peste 33.000 de persoane. „Practic, peste 33.000 de bihoreni s-au întors în țară, suntem mai mulți cu 33.227 de bihoreni”, a spus prefectul.

Ţiplea a adăugat, totodată, că s-au mai efectuat 62 de transporturi către unitățile spitalicești din județul Bihor şi 192 de transporturi către centrele de carantină.

„O onoare”

Misiunile efectuate de cele Poliţie, Jandarmerie şi ISU în această perioadă au fost următoarele: jandarmii au efectuat 2.114 misiuni în care au fost implicate (cumulat) 5.122 cadre, pompierii militari de la ISU Crișana au executat 258 misiuni la care au participat zilnic, în medie, câte 28 de cadre, Poliția Locală Oradea a îndeplinit 137 misiuni, pentru transportarea a 918 persoane, iar Poliția Bihor a efectuat 3.887 misiuni, în care au fost implicate zilnic 349 cadre.

„A fost o onoare și este o onoare să-i coordonez pe acești oameni dedicați, care stau în prima linie și cărora le mulțumesc”, a transmis prefectul Dumitru Ţiplea cu referire la personalul din instituţiile militarizate.

Unicat naţional

În altă ordine de idei, a arătat reprezentantul Guvernului în judeţ, în centrele de carantină din Bihor au fost înregistrate 2.531 persoane. „La un moment dat în centrele din Bihor erau aproximativ 10% din total carantinați în România. Am pornit cu un centru de carantină, după care am extins urgent până la 11 centre de carantină, pentru că situația o impunea, având la un moment dat 1.700 de persoane în carantină”, a subliniat Ţiplea.

Acesta a admis, de asemenea, că „am luat o decizie singulară la nivel de țară, de a testa la ieșirea din carantină toate persoanele care trebuiau să plece după 14 zile acasă. Am constatat că există un număr mare de pozitivi și am continuat cu această măsură până astăzi, astfel că avem 150 de pacienți în Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu și 500 de persoane în secția exterioară a spitalului, provenite din carantină în urma testărilor” 

Ţiplea a explicat că această măsură a fost luată „pentru a proteja spitalele, pentru a proteja și a menține funcțional Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu pentru cazurile grave și pentru a preveni transmiterea intracomunitară”. 

Stop contrabandă

Pe de altă parte, în raportul referitor la activitatea din ultimele două luni, prefectul de Bihor s-a referit şi la confiscările de materiale de protecție care erau pe cale să fie scoase din țară ilegal, arătând că au fost confiscate aproape 70.000 de măști, peste 25.000 pachete de șervețele dezinfectante și aproximativ 221.000 perechi de mănuși.

„Toate aceste materiale de protecție intenționăm să le oferim gratuit categoriilor vulnerabile de cetățeni”, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea

Acesta şi-a încheiat declaraţia reiterând mulţumirile sale către subordonaţi, dar şi asigurând bihorenii „că ne facem datoria și suntem pentru ei și alături de ei”.

Vezi mai jos declarația integral!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
fara masca domnule????
Masca protejeaza pe cei din jur. Nu pe tine. Pe cei din jur. Iar tu, marele om, te prezinti fara masca??????
Postat 03 Mai 2020, 09:19 de sasi
Of of of
Da..... sigur ......, il recomanda experienta de kinoterapeut, la ce CV are, mare expert este. In totate cazurile oamenii de jos fac treaba si in evidenta is scosi, niste habarnisti, adica sefii.
Postat 02 Mai 2020, 21:30 de Pitbulul
FELICITĂRI, FAPTELE ECHIPEI COORDONATE DE DVS AU SALVAT SI SALVEAZĂ VIEȚI!RESPECT!!!
Cu siguranță acest domn,care ocupa azi funcția de prefect ,va rămâne în istoria județului Bihor , alături de dl primar ILIE BOLOJAN și dl manager dr.CARP , unul dintre oamenii care au luptat ,și demonstrat bune calități administrativ-organizatorice , ființă demn de funcția ocupată, fapt care probabil îl plasează unul dintre cei mai buni prefecți pe care ia avut și îi va avea judetul Bihor.
Postat 02 Mai 2020, 20:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON