Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România.
Rodat bine de tot în funcţie după 3 mandate şi, cel mai probabil, uzat psihic în aceşti 12 ani, politicianul avea nevoie de ceva nou în carieră şi de o tablă de joc mai mare. Astfel, candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean se arată a fi un pas firesc în traseul său profesional. Toate săgeţile de foc trase dintre crenelurile primăriei spre clădirea CJ în ultimii ani au prins acum un sens şi au schiţat baza campaniei electorale.
Funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean poate părea o nebuloasă pentru majoritatea cetăţenilor, cu prerogative nu foarte clare şi cu o fişă a postului mai greu de înţeles. În decursul anilor, cei care au ocupat funcţia la Bihor s-au remarcat în primul rând prin discreţie, dând impresia că ocupă un post călduţ şi plictisitor, în care realizările şi simpatia publicului nu sunt obligatorii.
Dacă va câştiga alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan va trebui să înveţe să interacţioneze cu mediul rural, nu foarte deschis la schimbări şi modernizări. De asemenea, va trebui să colaboreze mai prieteneşte cu cei din teritoriu. Pentru orădeni, rezultatele muncii sale nu vor mai fi foarte vizibile şi uşor de înţeles ca până acum, trebile judeţului fiind mai multe, mai diferite şi mai neinteresante pentru "capitală".
E posibil ca drumul către funcţia de preşedinte să nu fie pentru Ilie Bolojan un marş triumfal. Să nu uităm că PNL a blocat multe proiecte în CJ în ultimul mandat, în situaţiile în care interesul de partid a primat clar în faţa interesului public. A rămas de notorietate lupta asiduă dusă de PNL acum 2 ani împotriva votării bugetului judeţului şi a instituţiilor din subordine, care era să provoace un blocaj administrativ de toată frumuseţea.
Din fericire pentru el, Ilie de la Primărie a început să primească sprijin involuntar din partea contra-candidatului la funcţie, Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor. În loc să accepte bărbăteşte competiţia cu Bolojan, Mang se declară nemulţumit de candidatură (obişnuit cu alegerile din propriul partid, unde nu se practică concurenţa pe funcţii) şi îşi începe campania electorală cu un joc defensiv care îl poate face să piardă puncte prin greşeli neforţate.
Intrat în atenţia publicului ca prefect de judeţ şi consacrat ca primar de municipiu, Ilie Bolojan vrea să realizeze un hat-trick unic în politica românească: prefect-primar-preşedinte CJ. Pentru binele partidului, pentru binele judeţului, pentru a-şi dovedi că poate sau pentru a se obişnui să i se spună "dom' preşedinte"?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.