URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2020, 09:05

BB în acţiune! Ce ascunde candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean și a lui Florin Birta la Primărie

BB în acţiune! Ce ascunde candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean și a lui Florin Birta la Primărie MAESTRUL ŞI ÎNVĂŢĂCELUL. În prima declaraţie după anunţarea candidaturii sale la Primărie şi a lui Ilie Bolojan la judeţ, viceprimarul Florin Birta s-a străduit să sublinieze că a învăţat administraţie de la acesta. „Am învăţat şi împreună am făcut lucruri bune”, a zis Birta, care, la cei 37 de ani, are cu 2 mai puţin decât avea Bolojan înaintea primului mandat. Alegătorii vor decide, pe 27 septembrie, dacă s-a şi „copt” destul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu excepţia crizei sanitare, nimic nu părea să rupă monotonia dinaintea alegerilor locale amânate de pandemie pe 27 septembrie. Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, putea câştiga fără emoţii al patrulea mandat, iar PNL Bihor să obţină şefia Consiliului Judeţean, disputată în sistem uninominal, prin oricare dintre liberalii aflaţi în cărţi până săptămâna trecută. Când, dintr-o dată, aceştia au resetat jocul: sarcina păstrării Primăriei îi revine vicelui Florin Birta, iar Bolojan trage la judeţ.

Care sunt motivele schimbării de curs şi ce implicaţii are mutarea PNL pentru ceilalţi competitori vă descifrează BIHOREANUL.

Surpriză de final

Scena politică locală a fost surprinsă, vinerea trecută, de un comunicat al PNL Bihor, ultimul partid important care nu îşi stabilise candidaţii la principalele funcţii administrative. Prefigurat de BIHOREANUL cu o zi înainte, mesajul anunţa că Biroul Permanent Local Oradea şi cel Judeţean au decis ca actualul viceprimar Florin Birta să candideze la Primărie, iar Ilie Bolojan la şefia CJ, echipele de consilieri urmând să fie anunţate până pe 13 august.

Până să-şi oficializeze PNL hotărârea, toate celelalte formaţiuni care contează în plan local îşi prezentaseră deja tandemurile: primii au fost PSD-iştii, cu fostul eurodeputat Emilian Pavel (Primărie) şi Ioan Mang (CJ), urmaţi de UDMR, cu senatorul Cseke Attila şi administratorul public al judeţului, Szabó József, şi de USR-PLUS, cu doctoriţa Ioana Mihăilă şi inginerul Simona Bişboacă.

Socoteli politice...

Deşi surprinzătoare atât pentru public, cât şi pentru adversari, decizia PNL a fost pregătită cu mult înainte. Potrivit surselor liberale, sondajele arătau că Ilie Bolojan - care în 2008 câştigase Primăria cu 51%, în 2012 cu 60%, iar în 2016 cu 70% - nu ar fi avut nicio problemă să obţină al patrulea mandat şi putea conta pe jumătate din mandatele de consilier local.

Pe de altă parte, sondajele au indicat că oricare dintre reprezentanţii pe care PNL îi putea arunca în bătălia pentru judeţ (prefectul Dumitru Ţiplea, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, economistul Călin Gal şi viceprimarul Mircea Mălan) ar fi câştigat preşedinţia CJ, aleasă uninominal, direct de cetăţeni, la fel ca în 2012, când bihorenii i-au încredinţat-o lui Cornel Popa, şi ca în 2008, lui Radu Ţîrle. Totuşi, niciunul nu garanta majoritatea fără de care funcţia de preşedinte devine inutilă, liberalii riscând repetarea rateului din 2016, când le-au lipsit 700 de voturi pentru a avea 50%+1 din mandate.

... şi administrative

În decizia PNL a cântărit şi „diagnoza” celor două administraţii. În Oradea, Bolojan a imprimat o direcţie de dezvoltare intensă şi rapidă, bazată pe fonduri UE, care nu poate fi deturnată, pe când judeţul, lipsit de proiecte serioase, bălteşte. Concluzia liberalilor a fost că în aceste condiţii, cu „locomotiva” Ilie Bolojan nu pierd Primăria, dar câştigă CJ.

Acesta şi-a expus sumar intenţiile într-o declaraţie făcută sâmbătă alături de Birta. Constatând că CJ „nu a făcut ce trebuia”, adică nu a ţinut pasul cu dezvoltarea Oradiei, Bolojan a afirmat că va „îndrepta lucrurile” aşa încât „să atragem fonduri europene mai mari, să avem un judeţ cu mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite, şi un parteneriat pentru dezvoltare între CJ şi primării”.

Pe lângă dezvoltarea Aeroportului, Bolojan vrea să extindă infrastructura de transport rutier (începând cu Zona Metropolitană, unde până acum doar Oradea a finanţat legarea de oraş a comunelor componente, nu şi CJ), realizarea unui sistem de transport integrat între zonele judeţului (pentru ca navetiştii să ajungă uşor în oraşele active economic, ceea ce ar stopa şi depopularea satelor), extinderea reţelelor edilitare (apă, canalizare, gaz) şi dezvoltarea turismului (printr-o infrastructură care să faciliteze accesul vizitatorilor).

Nu în ultimul rând, planul lui Bolojan prevede parteneriate cu primăriile nu prin alocarea de fonduri după culoarea politică a edililor, ci după nevoile de dezvoltare a localităţilor. Ca să urnească lucrurile, va „curăţa” rapid organigrama CJ și pe a instituţiilor subordonate de angajaţii cu propte politice, dar care nu fac, de fapt, nimic.

Succesiune

În Oradea, campania PNL va fi centrată, previzibil, pe ideea de continuitate la Primărie, Birta fiind profilat ca „succesor al succeselor” lui Bolojan. Acesta a şi transmis, de altfel, că lasă oraşul pe mâini bune, vicele făcând parte din „echipa care a dovedit că prin implementarea proiectelor europene şi a investiţiilor mari care s-au derulat în oraş este capabilă să ducă aceste proiecte mai departe, să atragă alţi bani europeni şi să facă aşa încât lucrurile să se îndrepte în continuare în direcţia bună”.

În această situaţie, sarcina lui Birta e relativ simplă, să reitereze că va finaliza proiectele începute şi că va adăuga şi altele, pe care urmează să le anunţe săptămâna aceasta. „Sunt conştient că am o misiune grea, dar sunt convins că, avându-l pe dl Bolojan la şefia CJ, eforturile noastre comune de a duce Oradea şi judeţul mai departe în direcţia bună vor fi încununate cu succes”, a spus candidatul de 37 ani, cu 2 ani mai tânăr decât fusese Bolojan la primul mandat.

Mang, anti-comunistul

Ioan MangPrimii adversari care au reacţionat la intenţia liberalilor de a păstra Oradea şi cuceri Bihorul au fost PSD-iştii, prin Ioan Mang (foto). Candidat la şefia judeţului, actualul vice îşi vede periclitate nu doar şansele sale, ci şi pe ale consilierilor de pe lista PSD, aşadar şi supremaţia în partid, şi candidatura la Senat în cazul, foarte probabil, în care va rata preşedinţia CJ.

Pe Facebook, Mang l-a acuzat pe Bolojan că „vrea să rămână şef la Oradea printr-un interpus docil, dar să pună mâna şi pe puterea de la judeţ”, ceea ce va face ca CJ să devină „o anexă a Primăriei Oradea”. „PNL şi Bolojan nu vor o conducere unitară a judeţului. De fapt, ei vor o conducere unică. Şi o gândire unică. Ca pe vremea comuniştilor!”, a tunat el.

Dincolo de teama încheierii lungii sale cariere, Mang şi „perechea” sa pentru Oradea, Emilian Pavel, nu punctează însă cu nimic: niciunul n-a prezentat vreun proiect pentru municipiu şi judeţ. În plus, bilanţul lui Mang după 4 ani în fruntea Bihorului alături de UDMR-istul Pásztor Sándor este mult prea subţire pentru a spera la unul de preşedinte.

Promisiuni „cu porţia”

Cseke AttilaNici UDMR nu stă mai grozav. După prestaţia catastrofală a lui Pásztor, organizaţia condusă de Szabó Ödön n-a găsit alt candidat la şefia CJ decât pe administratorul public al judeţului, Szabó József, iar la Primărie pe senatorul Cseke Attila (foto), perdantul din 2012.

Dintre aceştia, doar Cseke și-a început campania, printr-o conferinţă de presă susţinută joia trecută în Parcul 1 Decembrie. Dacă acum 8 ani împărţea vitamina C pe Corso, de data aceasta Cseke s-a „înarmat” cu tăieturi din ziarele de atunci, pentru a dovedi că a avut idei ulterior puse în practică, precum pasajul subteran din zona „turbogiraţiei”.

Cseke şi-a dezvăluit sloganul, „Echilibru sănătos”, dar nu şi proiectele, promiţând însă că în cele 50 de zile de campanie va arăta câte unul pe Facebook. Deocamdată, primul făcut public e legat de Centrul Oncologic: „construirea unei aripi noi, extinderea departamentului de diagnostic și repornirea secției de oncologie pediatrică”. Perechea sa, Szabó József, în schimb, încă nu s-a prezentat public şi nu a dat semne că ar avea vreun proiect pentru judeţ.

Pârtie lărgită 

Singurii cărora mutarea-surpriză a PNL le surâde sunt challengerii din Alianţa USR-PLUS. Candidata la Primărie, Ioana Mihăilă (foto), recunoaşte că perspectiva de a nu se confrunta cu Bolojan îi este favorabilă: „E evident că sunt mai multe şanse şi pentru mine, şi pentru echipa de consilieri, şi cresc şi şansele de a pune mai multă presiune pentru ca la Oradea să fie promovate proiectele noastre”. Pe româneşte, chiar dacă nu îl va surclasa pe Birta, Alianţa crede că îşi poate impune mai mulţi reprezentanţi în CL, asigurându-i, prin ea, o funcţie de viceprimar.

Candidata la şefia CJ, Simona Bişboacă (USR), este şi ea în avantaj. „Sincer, mă bucur că sunt mai multe candidaturi serioase, pentru că de proiectele propuse de aceşti candidaţi vom beneficia tot noi, bihorenii”, spune Bişboacă, nu doar cu fair-play, dar şi încurajată de calculele politice. Mai precis, chiar dacă Bolojan va „trage” în sus lista de consilieri a PNL, cu el preşedinte la CJ, Alianţa trage nădejde la o funcţie de vicepreşedinte. Ceea ce pentru două partide noi ar fi chiar mai mult decât puteau spera...


LA BĂTAIE

Miza pe consilii

Partidele mici se pregătesc şi ele de alegeri tot cu speranţa să atingă pragul electoral atât la Consiliul Local Oradea, cât şi la CJ Bihor, pentru a conta în jocul alianţelor ce vor conduce oraşul şi judeţul până în 2024.

Cu acest scop, la Primăria Oradea vor candida din partea Pro România medicul Daniel Pop, din partea PMP economistul Andrei Amariţei, a PPMT inginerul Zatyko Gyula şi a POL fostul jurnalist Mircea Jacan, singurul încris în cursa internă pentru a obţine nominalizarea.

La şefia CJ vor depune candidaturi Pro România (Traian Bodea), PPMT (fostul deputat Szilagyi Zsolt), PMP (persoana încă nefiind stabilită) şi POL (în cursa internă fiind înscris Cosmin Bursaşiu, vicepreşedintele Asociaţiei Oradea Civică).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bisboaca!
Cert e ca va fi votata de toti barbatiii!No comment
Postat 12 August 2020, 07:00 de grigore
Taranul dictator!
Oare cine se crede tzaranusul chelios?Ce merite o fi avut bitinutzul?Cum?E unul dintre cei care a desfiintat FCBIHOR si s a opus alocarii de fonduri echipei,ca face el alta la CSM..blabla...Baaaa dar chiar bun simtz nu mai aveti?Birtinezi pandemia voastra e ciuma galbana ce va caracterizeaza nenorocitilor!
Postat 12 August 2020, 06:59 de grigore
excalibur
tu nu faci diferenta între un dictator si un bun manager, probabil te-ai pierdut în libertatea de dupa 89 unde fiecare fura dupa cum vroia. Încearcă la Minsk daca te-ai saturat de dictatura Bolojan
Postat 10 August 2020, 17:12 de Sandu2100
Ce ascunde candidatura surpriză?
Raspuns:Dictatura lui Bolojan.[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/dictatura-lui-bolojan-158131.html].O dictatura buna,benefica,placuta,dezirabila...
Postat 10 August 2020, 14:22 de excalibur
ar fi interesanta o prezentare a canditatilor
de exemplu, nu stiu ce meseria are Birta sau daca a realizat ceva fara sa fie numit sau ales de partid. poate chiar are realizari si e pacat sa nu le cunoastem, eu nu stiu si chiar m-ar interesa despre fiecare candidat ce a realizat personal nu doar in echipa unde nu stie cine si cat "alearga".
Postat 10 August 2020, 13:34 de Traian
După trei decenii în care "jurnalistul Criș" s-a #pupat ori s-a #scuipat" cu toți #actorii și decidenții vieții politice locale ...
... avem acum dovada inteligenței sale în materie, prin această #oglindă administrativ-teritorială, la care ar fi trebuit adăugat un singur cuvânt la final de articol, respectiv #advertorial !?! Asta pentru că îi prezintă pe candidații PNL ca pe niște #genii ... în timp ce restul ar fi niște #pierzanți din start !?! Or, orice alegător cu un IQ care să-i fi permis să numere până la 85 măcar ... vede cum, de 12 ani încoace, acești cvasi-liberali au bălmăjit orice decizie și au risipit banii contribuabililor, plasându-se în cea mai mare parte a timpului alocat pentru a disturba liniștea și bunăstarea orădenilor, nicidecum pentru a-i susține în denersurile lor !?! Practic, nu există nicio diferență de fond între candidații PNL, UDMR, PSD, USR, PMP, ALDE sau ce se va ma găsi pe liste, toți fiind din același aluat, lipsiți de caracter, aroganți și infatuați, calici și învățând (cică) administrație duă ce sunt aleși, pe banii noștri, nu pe banii lor înainte de candidatură. De parcă noi ar trebui să alegem "amatori" ... care să devină "mediocri" după ce ne consumă resursele. Toți cei înșirați în articol, la fel ca cei de lângă ei, sunt precum "porumbeii" ... care îți #culeg din mână înainte de alegeri, ba chiar și de pe jos, după care își întind aripioarele și ți se #cacă-n cap !?!
Postat 10 August 2020, 10:19 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON