URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2023, 11:01

Praznic pentru suflet: Paștele este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente

Praznic pentru suflet: Paștele este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente CETATE FESTIVĂ. Târgul de Paști din Oradea va „acoperi” atât sărbătoarea romano-catolică (9 aprilie), cât și pe cea ortodoxă și greco-catolică (16 aprilie), urmând să se desfășoare în perioada 7-17 aprilie, în Cetate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor și un prilej de celebrare a primăverii și bogățiilor ei, Paștele, este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente culturale, spirituale și de relaxare. 

Nu doar în Oradea, ci și în alte 9 orașe și sate se vor ține concerte cu pricesne tradiționale, interpretate în feluri inedite. În fortăreața din municipiu se va ține o nouă ediție a Târgului de Paști, iar celebrul Tiberiu Soare va dirija pe scena orădeană Oratoriul Bizantin de Paști. 

Lumină din lumină

Pe 19 martie a debutat proiectul „Lumină din lumină” cu un concert de pricesne ținut în biserica ortodoxă din Husasău de Criș. Evenimentul face parte dintr-o serie de 10 astfel de manifestări, menite să „refacă legătura profundă dintre ființa umană și divinitate”, după cum a punctat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, instituție care le organizează alături de parteneri ca Centrul de Cultură Județean Bihor și Filarmonica de Stat Oradea.

Următoarele concerte vor fi în biserici din Beiuș și Ștei - 26 martie, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd - 2 aprilie, Salonta - 7 aprilie, Marghita - 8 aprilie, iar seria se va încheia în 9 aprilie, la Teatrul Regina Maria din Oradea. Nu se vor plăti bilete pentru nici unul dintre evenimente. La cel din Oradea, însă, se va intra pe baza unor rezervări sau invitații, CJ Bihor urmând să anunțe detalii în acest sens. 

Pricesne și poezii 

Fiecare eveniment va fi diferit prin program și invitați. Un alt element inedit va fi lipsa unui moderator, locul acestuia fiind luat de sunetul de toacă, specific acestei sărbători, precizează Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură Județean Bihor, adăugând că pricesnele sunt rugăciuni cântate ce țin de melosul tradițional românesc, originar din Ardeal. 

Cel mai de amploare concert va fi cel de la Oradea, în cadrul căruia pricesnele vor fi interpretate și în feluri aparte, inclusiv de artiști lirici. De asemenea, se vor recita poezii creștine. Pe scenă vor urca mezzosoprana bihoreană Ramona Bolojan, actrița Daniela Nane (foto), interpretele Antoanela Buțiu Ferche, Maria Coman și Paula Hriscu, instrumentiști ai Filarmonicii de Stat, la violoncel și pian. Vor participa și corurile Liceului Greco-Catolic din Oradea și Parohiei ortodoxe Oradea - Nufărul.

Bucate în Cetate 

Ediția 2023 a Târgului de Paști se va desfășura în perioada 7-17 aprilie în Cetatea Oradea, fiind organizată de APTOR cu circa 200.000 lei. În premieră, activitățile se vor desfășura și în bastionul Bethlen, recent reabilitat, alături de cele două curți, cea principală și cea a Palatului Princiar. Organizatorii i-au invitat pe producătorii și artizanii locali și regionali să participe la eveniment, aceștia putând inclusiv să închirieze autorulotele anume cumpărate de Consiliul Județean pentru promovarea produselor tradiționale. 

La târg va fi deschisă o zonă cu food truck-uri, una cu standuri pentru comercianți de suveniruri și tot soiul de bunătăți, iar organizatorii vor include printre atracții, pentru prima oară, și demonstrații de gătit bucate din Bihor, protagoniste fiind gospodine autentice. Vor fi, de asemenea, și ateliere pentru copii, spectacole de teatru și de magie.

Oratoriul bizantin

În Săptămâna Luminată, pe 12 aprilie, orădenii sunt invitați la un concert special vocal-simfonic în sala Enescu - Bartók. Filarmonica de Stat Oradea va prezenta Oratoriul Bizantin de Paști, de Paul Constantinescu, un îndemn muzical la reculegere, prin evocarea Patimilor și Învierii Domnului. 

Dirijorul invitat este maestrul Tiberiu Soare, deţinător al titlului de Ofiţer al Ordinului Coroana României, cu o bogată activitate ce include concerte alături de mari orchestre ale lumii. 

Dirijoarea corului va fi Rodica Trandafir, iar soliștii care vor prelua roluri muzicale în oratoriu vor fi Florin Estefan - „Evanghelistul”, Victoria Chicu - „Maica Domnului” și una dintre mironosițe, Cristian Hodrea - „Iisus”, Anna Stănescu, Lorena Puican - mironosițe, Nicolae Ilincăi - „Iuda”, „Tâlharul cel rău” și „Îngerul”, respectiv Sebastian Balaj - „Pilat” și „Tâlharul cel bun”. O seară muzicală de reflecție, la fel ca întreaga Săptămână a Patimilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON