URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
16 Martie 2023, 18:23

„Lumină din lumină”: 10 concerte gratuite de Paște în mai multe zone ale județului Bihor. Iată programul și invitații!

„Lumină din lumină”: 10 concerte gratuite de Paște în mai multe zone ale județului Bihor. Iată programul și invitații! Interpreta Paula Hriscu va cânta în mai multe concerte din seria „Lumină din lumină” (sursa foto: Facebook / Paula Hriscu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada prepascală, între 19 martie și 9 aprilie, în mai multe zone din județul Bihor se vor ține zece concerte inedite, cu intrare gratuită, care vor cuprinde muzică clasică, pricesne, imnuri, poezii, psalmi, toate cu tematică creștină.

Proiectul a fost intitulat „Lumină din lumină”, iar concertele vor reuni pe scenă interpreți de muzică populară, de pricesne, de muzică clasică, coruri bisericești, instrumentiști, coruri de copii, actori.

„Legătura dintre divinitate și om” 

Proiectul este organizat în colaborare cu instituțiile culturale ale Consiliului Județean, Centrul de Cultură Bihor și Filarmonica Oradea, primăriile localităților unde se vor desfășura concertele, episcopiile greco-catolică și ortodoxă.

Inițiativa a fost anunțată într-o conferință la care au participat managerul Filarmonicii Oradea, Carmen Rus, managerul Centrului Cultural Bihor, Liviu Buțiu, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan.

Acesta din urmă a afirmat că proiectul a fost sugestiv intitulat „Lumină din lumină” și a explicat, într-o notă spirituală, că titlul a fost anume ales „deoarece, în urmă cu 2000 de ani, Dumnezeu s-a făcut om și trecând prin lume în această ipostază, și-a asumat răstignirea și învierea, pentru ca și noi să înviem spiritual și pentru a se reface legătura dintre divinitate și om, iar la lumina adusă prin înviere să fim cu toții părtași”.

Credință și tradiții

Proiectul „Lumină din lumină” își propune să rememoreze felul în care generații de-a rândul s-au pregătit cu cântece, imnuri și rugăciuni specifice sărbătorii pascale. De aceea, mai multe concerte se vor organiza în diferite localități din județ, pentru ca aceste comunități „să-și pronunțe mai nuanțat credința și tradițiile, care sunt axul central al ființei umane”, după cum a spus Mălan, citându-l pe Mircea Eliade.

Concerte vor avea loc în Husasău, 19 martie, Beiuș și Ștei, 26 martie, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd - 2 aprilie, Salonta 7 aprilie, Marghita, 8 aprilie, iar seria se va încheia în 9 aprilie, cu începere de la ora 19, la Oradea, la Teatrul Regina Maria.

Fiecare eveniment va fi diferit prin programul și invitații săi. Un alt element inedit va fi lipsa unui moderator, locul acestuia fiind luat de toacă, a subliniat Liviu Buțiu. 

Șapte dintre cele 10 concerte vor fi transmise de TTV Oradea și de Favorit TV, iar unul, cel de la Oradea, de Trinitas.

Lumină din lumină

Prezentat ca fiind cel mai de amploare eveniment din proiectul „Lumină din lumină”, concertul de la Oradea va avea loc la Teatrul Regina Maria, iar intrarea va fi gratuită, pe baza unor rezervări sau invitații, CJ Bihor urmând să anunțe detalii în acest sens. 

Pe scenă vor urca: mezzosoprana Ramona Bolojan, care va interpreta pricesne clasice, actrița Daniela Nane va recita poezii creștine, Antoanela Buțiu Ferche, interpretă de muzică populară, Maria Coman, interpretă de muzică bizantină, realizatoare de emisiuni la Trinitas TV, artista Paula Hriscu, instrumentiști ai Filarmonicii de Stat, la violoncel și pian. Vor participa și corurile Liceului Greco-Catolic din Oradea și Parohiei ortodoxe Oradea - Nufărul.

O parte dintre invitații serii de pricesne din Oradea sunt incluși și în alte evenimente din județ, în special în cele din Marghita și din Salonta. Intrarea este liberă, fără rezervare, la evenimentele din județ. 

Pricesne reinterpretate

Directorul Centrului de Cultură Bihor a anunțat, de asemenea, că aceste zece concerte pe care le propun organizatorii conțin pricesne, adică rugăciuni cântate ce aparțin de melosul cultural tradițional românesc, originar din Ardeal. „Prin această abordare aparte ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul ajunge la momentul învierii, își dorește să simtă lumina în suflet, în plan spiritual”, a spus Buțiu.

Prezentă la conferință, Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, a spus că este bucuroasă că instituția pe care o conduce va fi prezentă „și dincolo de Oradea”, prin această serie de concerte prepascale. Concret, un grup coral din cadrul Filarmonicii va oferi „prelucrări de pricesne preluate din popor”, instrumentiști la violoncel și pian vor acompania interpreții invitați, iar pe scenă va urca și o artistă lirică a instituției muzicale, Ancuța Măslină-Pop. 

Carmen Rus a fost cea care a prezentat-o și pe mezzosoprana Ramona Bolojan, care va interpreta pricesne clasice. Stabilită în Germania, aceasta este „fiică de preot, este bihoreancă și a acceptat cu mare plăcere invitația noastră”.

Organizatorii își doresc să transforme acest proiect într-unul cu tradiție, pe care să-l reia în fiecare an.

Întrebat de BIHOREANUL dacă seria de concerte prepascale include și unele dedicate creștinilor romano-catolici din Bihor, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a admis că nu, explicând că proiectul „Lumină din lumină” a pornit de la ideea punerii în valoare a pricesnelor, o tradiție românească originară din Ardeal, respectată și în Bihor. Mălan a adăugat că nu exclude ca la următoarele ediții să organizeze manifestări prepascale și pentru alte comunități religioase din Bihor.

Mai jos, programul complet al evenimentelor din proiectul „Lumină din lumină”:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON