Disputa dintre cele două părţi a pornit de la cele două proiecte de legi înaintate Comisiei pentru combaterea abuzurilor de către parlamentarii UDMR de Bihor, Szabo Odon şi Cseke Attila.
Cei doi udemerişti au cerut completarea ordonanţelor 127 din 2000 privind combaterea formelor de discriminare şi 27 din 2002 privind soluţionarea petiţiilor, cu câte un articol referitor la dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu domiciliul în localităţi administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20% de a depune petiţii şi primi răspuns în limba maternă.
Csomortanyi Istvan consideră propunerea celor doi deputaţi ca "o şmecherie de tip UDMR". "Legea administraţiei locale şi convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor reglementează foarte clar dreptul minorităţilor de a folosi limba maternă în relaţie cu instituţiile statului. UDMR nu a adus nimic nou, a propus doar un articol în plus cu acelaşi înţeles", a declarat liderul PPMT Bihor.
În acest context, Csomortanyi l-a luat la ţintă şi pe senatorul Cristian Bodea, care a protestat săptămâna trecută împotriva celor două propuneri ale UDMR reclamând că statul va fi nevoit să angajeze "mii sau zeci de mii de etnici maghiari" în instituţiile publice pentru a răspunde petiţionarilor. PPMT-istul a spus că declaraţiile acestuia sunt fără suport şi au ca scop unic deturnarea atenţiei alegătorilor de la problemele cu care se confruntă.
"În ambele tabere este vorba de politicieni care altfel nu au ce să arate din activitatea de la Bucureşti. În loc să se ocupe de problemele reale ale comunităţii maghiare şi române se ocupă de instigarea la ură şi alte şmecherii de tip Bucureşti", a spus Csomortanyi.
Preşedintele PPMT a catalogat ca "o glumă proastă" şi declaraţia liberalului că va propune la contrapartidă un proiect de lege în trei articole. Potrivit lui Bodea, acestea ar fi: "Unu: În localităţile cu o pondere a minorităţii peste 20%, statul român să angajeze cel mai inteligent maghiar, în fiecare sat, care să traducă ce vor ei să spună românilor, doi - în aceste localităţi statul român va plăti un psiholog de etnie maghiară care să acorde consultaţii gratuite tuturor celor care simt greaţă de a se exprima în limba română şi se simt superiori românilor, şi trei - obligativitatea controlului psihologic bianual pentru toţi membrii UDMR".
Afirmaţiile senatorului liberal i-au nemulţumit pe reprezentanţii PPMT. "Nu ştiu ce ar fi spus domnul Bodea dacă un politician de etnie sârbă din Valea Timocului ar fi făcut asemenea afirmaţii la adresa românilor de acolo", a declarat Csomortanyi. Care a precizat însă că ultima propunere, referitoare la UDMR-işti, poate nici nu e atât de proastă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.