URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
16 Septembrie 2023, 18:31

Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm?

Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm? foto generic, sursa: playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când vorbesc de poluare, oamenii se gândesc cel mai adesea la aerul încărcat de particule şi de noxe pe care îl respiră când merg pe stradă. Adesea, închid geamurile locuinţelor, tocmai ca să păstreze în interiorul casei sau apartamentului un aer mai curat. Studiile arată, însă, că între 40 şi 60% din poluarea la care suntem expuşi provine din interiorul clădirilor în care locuim sau muncim.

Ce ne poluează aerul din case? În primul rând: gătitul. Cu cât mai mică şi mai închisă este bucătăria în care gătim, cu atât poluarea este mai mare. Gazul metan ars pentru aragaz emană monoxid de carbon, care "încarcă" aerul. Uleiul încins este şi el poluant, eliberând la atingerea punctului de fum diverşi compuşi volatili toxici, motiv pentru care uleiul vegetal nu trebuie nici refolosit, având deja aceste substanţe în el. Soluţia? Să folosim hote eficiente şi să gătim cu geamul deschis.

Şi când facem curăţenie, "murdărim" aerul din case. Produsele de curăţenie emană substanţe chimice, care pot determina reacţii alergice şi inflamatorii pe piele sau în sistemul respirator. Atenţie şi la amestecarea produselor de curăţenie! Uneori, pot produce reacţii chimice şi vapori toxici.

Lumânările parfumate şi parfumurile de cameră contribuie şi ele la poluarea din interior. Mulţi odorizanţi, inclusiv balsamurile de rufe, conţin doar substanţe chimice, care "agresează" tractul respirator. Evident, fumatul este o altă sursă importantă de poluare în interior: studiile arată că o singură ţigară aprinsă într-un spaţiu închis lasă urme pentru 5 ore.

Poluarea interioară nu poate fi combătută cu plantele în ghiveci, care absorb cantităţi prea mici de poluanţi. Cum putem, atunci, să o reducem? În primul rând, încercând să reducem sursele de poluare. Iar cea mai bună soluţie rămâne cea învăţată de la bunici: aerisirea locuinţei măcar o dată pe zi, de preferabil în momente în care poluarea exterioară este la un nivel redus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON