URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2023, 14:20

Poluare masivă în New York. O ceață roșie periculoasă a acoperit metropola

Poluare masivă în New York. O ceață roșie periculoasă a acoperit metropola Foto: captură Youtube Telegraph
Poluare masivă în New York. O ceață roșie periculoasă a acoperit metropola Foto: edition.cnn.com
Poluare masivă în New York. O ceață roșie periculoasă a acoperit metropola Foto: forbes.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Norii de fum proveniți din cele peste 150 de incendii de vegetație din Canada s-au răspândit rapid în New York, situat la 800 de km distanță, Statuia Libertății și alte clădiri tip zgârie-nori din metropolă fiind acoperite cu ceașă roșie, transmite BBC, via Digi 24.

Indicele de poluare a atins un nivel record de 400, pe o scară de la 0 la 500, fiind extrem de periculos pentru sănătate. Locuitorii au fost sfătuiți să stea în case, să anuleze activitățile în aer liber, iar de joi încep să primească gratuit măști de protecție și unele zboruri au fost anulate din cauza vizibilității scăzute.

Potrivit guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, titrează HotNews, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

Matthew Adams, profesor la Universitatea din Toronto, a precizat pentru BBC că efectele imediate ale poluării cu fum pot fi respirația întretăiată, pulsul crescut, dureri în piept sau ale ochilor, nasului și gâtului. Profesorul adaugă că o expunere prelungită la acest tip de fum poate provoca cancer sau alte afecțiuni pulmonare și a recomandat purtarea măștilor de protecție.

Spitalele din New York au înregistrat o creștere între pacienții cu probleme respiratorii.

Fumul care a învăluit New York-ul s-a răspândit până în Philadelphia, Oklahoma, Alabama și Carolina de Sud. Mai bine de 75 de milioane de oameni din estul SUA sunt de miercuri sub alerte de poluare, în unele zone acestea fiind de tip „cod roșu”.

Valul de poluare este periculos pentru că oamenii inspiră milioane de particule care le pot afecta ochii, sistemul respirator și cel sanguin pe termen lung. Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Poluarea vine în urma celor peste 160 de incendii de vegetație din provincia Quebec, Canada, care au mistuit deja o suprafață de 3,3 milioane de hectare, din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate și a secetei, conform ProTv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON