URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Aprilie 2019, 11:03

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO)

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipaje ale ABA Crişuri, Gărzii de Mediu Bihor şi Companiei de Apă Oradea au fost alertate joi dimineaţă, după ce pe cursul pârâului Peţa au fost observaţi peşti morţi.

Adona, suspectată

"Ne-am autosesizat, după ce colegii noştri care lucrează la decolmatarea şi igienizarea pârâului Peţa, pe tronsonul din Oradea, au observat peşti morţi pe suprafaţa apei", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Peştii morţi au apărut în zona confluenţei Peţei cu Adona, pârâu întubat care traversează Nufărul şi Cantemir.

Adona se varsă în Peţa în zona depoului OTL, iar cum în amonte nu există peşti morţi, specialiştii ABA Crişuri bănuiesc că poluarea vine din Adona.

În plus, a spus Mihociu, apa din Peţa nu are un aspect anormal, însă la confluenţa celor două pârâuri s-a observat o spumă albă, venită din Adona.

Pe lângă muncitorii care culeg peştii morţi din apă, au fost mobilizaţi şi specialişti ai laboratorului ABA Crişuri, care au prelevat probe de apă din Peţa în trei puncte, mai precis de la confluenţa pârâurilor, din zona străzii Feldioarei şi din preajma podului peste Peţa, de lângă Universitate, iar din Adona în două puncte.

"Nu putem estima cantitatea de peşti morţi până când vom străbate tot cursul, pentru a culege toate exemplarele", a mai spus Mihociu.

Cu repetiţie

Alarmant este că episoade similare s-au mai petrecut în ultimele săptămâni, dar autorităţile nu au reuşit să oprească moartea peştilor.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, o angajată a Bibliotecii Universităţii din Oradea, Brînduşa Doca, care zi de zi trece pe malul Peţei, în drum spre muncă, a mai reclamat că a văzut peşti morţi pe Peţa

Pentru că a sesizat ABA Crişuri fără folos, femeia chiar a trimis probe de apă unui specialist din Iaşi, Silviu Gurlui, care a analizat mostrele şi a prezentat o concluzie şocantă: apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri.

La acea vreme, reprezentanţii ABA Crişuri au spus despre rezultatele lui Gurlui că sunt neclare.

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă transmis joi după-amiază, ABA Crişuri a anunţat că a strâns din apa Peţei 50 de kilograme de peşte mort.

Exemplare din peşti au fost predate Direcţiei Sanitar-Veterinare, în timp ce specialiştii ABA Crişuri vor analiza probele de apă luate. Rezultatele analizelor vor fi disponibile peste 5 zile, a mai arătat comunicatul ABA Crişuri. 

Instituţia mai arată că, cel mai probabil, poluarea s-a produs în cursul nopţii de miercuri spre joi, întrucât în cursul zilei de miercuri angajaţii au mai fost în zonă, dar n-au observat niciun peşte mort. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ori, ori
Ori vorbim de incompetenta, ori vorbim de "colaborationism" cu poluatorul. Sa nu gasesti pe cateva sute de metri poluatorul este totusi o "performanta" demna de niste bugetari masluiti!
Postat 11 Aprilie 2019, 13:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON