URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2019, 11:03

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO)

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipaje ale ABA Crişuri, Gărzii de Mediu Bihor şi Companiei de Apă Oradea au fost alertate joi dimineaţă, după ce pe cursul pârâului Peţa au fost observaţi peşti morţi.

Adona, suspectată

"Ne-am autosesizat, după ce colegii noştri care lucrează la decolmatarea şi igienizarea pârâului Peţa, pe tronsonul din Oradea, au observat peşti morţi pe suprafaţa apei", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Peştii morţi au apărut în zona confluenţei Peţei cu Adona, pârâu întubat care traversează Nufărul şi Cantemir.

Adona se varsă în Peţa în zona depoului OTL, iar cum în amonte nu există peşti morţi, specialiştii ABA Crişuri bănuiesc că poluarea vine din Adona.

În plus, a spus Mihociu, apa din Peţa nu are un aspect anormal, însă la confluenţa celor două pârâuri s-a observat o spumă albă, venită din Adona.

Pe lângă muncitorii care culeg peştii morţi din apă, au fost mobilizaţi şi specialişti ai laboratorului ABA Crişuri, care au prelevat probe de apă din Peţa în trei puncte, mai precis de la confluenţa pârâurilor, din zona străzii Feldioarei şi din preajma podului peste Peţa, de lângă Universitate, iar din Adona în două puncte.

"Nu putem estima cantitatea de peşti morţi până când vom străbate tot cursul, pentru a culege toate exemplarele", a mai spus Mihociu.

Cu repetiţie

Alarmant este că episoade similare s-au mai petrecut în ultimele săptămâni, dar autorităţile nu au reuşit să oprească moartea peştilor.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, o angajată a Bibliotecii Universităţii din Oradea, Brînduşa Doca, care zi de zi trece pe malul Peţei, în drum spre muncă, a mai reclamat că a văzut peşti morţi pe Peţa

Pentru că a sesizat ABA Crişuri fără folos, femeia chiar a trimis probe de apă unui specialist din Iaşi, Silviu Gurlui, care a analizat mostrele şi a prezentat o concluzie şocantă: apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri.

La acea vreme, reprezentanţii ABA Crişuri au spus despre rezultatele lui Gurlui că sunt neclare.

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă transmis joi după-amiază, ABA Crişuri a anunţat că a strâns din apa Peţei 50 de kilograme de peşte mort.

Exemplare din peşti au fost predate Direcţiei Sanitar-Veterinare, în timp ce specialiştii ABA Crişuri vor analiza probele de apă luate. Rezultatele analizelor vor fi disponibile peste 5 zile, a mai arătat comunicatul ABA Crişuri. 

Instituţia mai arată că, cel mai probabil, poluarea s-a produs în cursul nopţii de miercuri spre joi, întrucât în cursul zilei de miercuri angajaţii au mai fost în zonă, dar n-au observat niciun peşte mort. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ori, ori
Ori vorbim de incompetenta, ori vorbim de "colaborationism" cu poluatorul. Sa nu gasesti pe cateva sute de metri poluatorul este totusi o "performanta" demna de niste bugetari masluiti!
Postat 11 Aprilie 2019, 13:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON