URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 15:45

„Peţa otrăvită”: Un specialist acuză că apa pârâului termal din Oradea are cianuri, dar şi alţi poluanţi chimici

„Peţa otrăvită”: Un specialist acuză că apa pârâului termal din Oradea are cianuri, dar şi alţi poluanţi chimici foto: Facebook / Brînduşa Doca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri. Este concluzia şocantă a unui profesor din Iaşi, care a făcut analize pe probe de apă trimise de o orădeancă ce a observat că mor peştii din pârâu.

Brînduşa Doca, bibliotecar la Universitatea din Oradea, trece zilnic pe malul Peţei şi aşa a observat, în urmă cu două săptămâni, peştii morţi pe suprafaţa apei. A postat o fotografie pe Facebook, în urma căreia Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a contactat-o, arătându-se dispus să facă analize pe probe de apă. "Dumnealui face un studiu privind poluarea apelor din România şi mi-a explicat cum să iau apă din pârâu, pentru analize", a declarat Doca, luni, pentru BIHOREANUL.

Gurlui a făcut public rezultatul analizelor tot pe Facebook, arătându-se de-a dreptul îngrijorat. "Analizele preliminare arată că sunt depăşiri foarte mari, importante, peste limita admisă de supravieţuire a peştilor. A fost depăşită de 20 de ori concentraţia NO2 (n.r. dioxid de azot), de 4 ori la PO4 (n.r. fosfat) şi de două ori la NH4 (n.r. amoniu), iar duritatea apei este foarte mare (21°d). Analizele arată, de asemenea, prezenţa în apă a cianurilor", a scris Gurlui, postând şi imagini care să-i confirme spusele.

Specialistul mai arată că, cel mai probabil, în apă s-au produs deversări majore, care au contaminat grav cursul pârâului. Cine anume şi ce a deversat, este deocamdată un mister, însă Gurlui a anunţat că va face şi nişte analize mai detaliate, cu tehnici de spectroscopie laser.

"Peţa este otrăvită. Mi se pare o problemă foarte serioasă, înseamnă clar că cineva deversează ceva periculos", a spus Doca. 

ABA, sceptică

În schimb, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, instituţia care administrează toate apele din judeţ, susţine că nu a raportat recent nicio poluare pe Peţa. "Nu am avut nicio sesizare şi nicio informaţie cu privire la o posibilă poluare", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Mihociu, luni, pentru BIHOREANUL.

Cât despre rezultatele analizelor lui Gurlui, acesta a precizat că sunt neclare. "Dânsul nu precizează la ce se raportează când vorbeşte de acele depăşiri. Cât despre cianuri, colegii mei mi-au spus că nu avem niciun curs de apă cu cianuri, nici măcar în apele reziduale nu au fost găsite urme de cianuri", a declarat Mihociu. Potrivit acesteia, ABA Crişuri a făcut ultima oară analize pe apa din Peţa în luna februarie, atât în amonte de Oradea, cât şi în avalul municipiului, şi nu au fost depistate probleme.

Pe de altă parte, comisarii de mediu verifică posibile deversări făcute în Peţa. Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, comisarii au în derulare un control pe tema deversărilor ilegale de canalizare ilegală. În trecut, Garda de Mediu a depistat mai multe deversări ilegale în pârâul Peţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Nu am avut nicio sesizare şi nicio informaţie cu privire la o posibilă poluare", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei ABA Crisuri, Anca Mihociu",
Si daca ati fi avut vreo sesizare,ce masuri ati fi intreprins ? Va spun eu : niciuna. Toate deversarile de ape menajere in albia paraurilor care tranziteaza Oradea,sunt cunoscute si tolerate de toate institutiile a caror menire este tocmai sa asigure protectia mediului in Bihor(ABA Crisuri,ANPM Oradea,Garda de Mediu Bihor, DSP Oradea..)Intubarea acestor parauri, a fost in fapt singura solutie adoptata de "specialistii" acestor institutii, obediente administratiei Bolojan, prin acceptarea praduirii banilor publici pe tot felul de "solutii ingineresti" de mascare a acestor deversari. Domnule profesor Silviu Gurlui,am sa va trimit si eu cateva probe cu apa prelevata din albia paraului Paris,(parte intubat),parau infestata de deversarile apei menajere provenita de la agentii economici din zona, precum si de la Spitalul Clinic de Urgenta Oradea ,apa incarcata cu agenti patogeni de la toti pacientii tratati in spital.
Postat 28 Martie 2019, 01:27 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON