URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2021, 15:59

Poliţiştii de prevenire au "descins" în vama Borş: Cetăţenii care au intrat în ţară, întâmpinaţi cu apă şi cafea pentru a preveni oboseala la volan (FOTO)

Poliţiştii de prevenire au 'descins' în vama Borş: Cetăţenii care au intrat în ţară, întâmpinaţi cu apă şi cafea pentru a preveni oboseala la volan (FOTO) foto: IPJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe fondul fluxului mare de cetăţeni care intră în ţară, poliţiştii de prevenire din Bihor au desfăşurat, vineri seară, o misiune inedită. Pentru a preveni oboseala la volan, ei au împărţit apă şi cafea turiştilor care au intrat în ţară prin punctul de trecere a frontierei Borş.

Acţiunea s-a petrecut pe Şoseaua Borşului. Astfel, poliţiştii le-au acordat turiştilor prilejul de a se revigora înainte de a-şi continua călătoria, cât şi recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte şi conducerea preventivă, precum şi pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere, a transmis ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău.

Astfel de acţiuni preventive au loc pe întreg parcursul sezonului estival în Bihor, atât în Punctul de Trecere al Frontierei Borş, cât şi în staţiunile turistice Băile Felix, 1 Mai şi zona montană Boga – Padiş, a mai precizat reprezentanta Poliţiei Bihor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pentru luna august, autorităţile au estimat un aflux mai mare de persoane la punctele de trecere a frontierei din Bihor, dat fiind că este o lună a vacanţelor. În plus, pentru că unele destinaţii au fost recent incluse în zona roşie, cu risc epidemiologic de Covid ridicat, timpii de aşteptare vor fi mai mari.


Citiţi mai jos recomandările făcute de poliţişti pentru vacanţă:

RECOMANDĂRI PREVENTIVE – OBOSEALA LA VOLAN:

Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei. În sezonul estival, temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn.

Pentru a preveni astfel de situaţii, poliţiştii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

ATENŢIE!

- Înainte de a pleca la drum, odihniţi-vă cel puţin opt ore!

- Faceţi o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

- Călătoriţi cu un partener care să observe dacă daţi semne de oboseală sau, după caz, să preia locul şoferului!


RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ ÎN PERIOADA CANICULARĂ

Poliţiştii rutieri vă recomandă: Evitaţi deplasările cu maşina în intervalul orar 10.00 - 18.00, în zilele caniculare!

Poliţiştii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto ca, în zilele caniculare, să îşi planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 - 18.00 şi să protejeze de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, aflaţi printre pasageri.

Totodată, este recomandabil ca posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

În cazul în care autovehiculul a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON