URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2021, 18:20

DSP Bihor avertizează: Vor fi cozi la frontierele din județ în august, pentru că se face triaj epidemiologic Covid

DSP Bihor avertizează: Vor fi cozi la frontierele din județ în august, pentru că se face triaj epidemiologic Covid foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile estimează un aflux mai mare de persoane la punctele de trecere a frontierei din Bihor în cursul lunii august, o lună a vacanțelor, iar pentru că unele destinații au fost recent incluse în zona roșie, cu risc epidemiologic de Covid ridicat, timpii de așteptare vor fi mai mari. Direcția de Sănătate Publică Bihor va suplimenta personalul medical care va asigura triajul epidemiologic atât în vămile rutiere din județ, cât și în Aeroportul Oradea.

Cum va fi în vămi

„În luna august, datorită sezonului estival și includerii recente a unor destinații de vacanță în zona roșie, se estimează o creștere a afluxului de persoane la punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutiere și din cadrul Aeroportului Internațional Oradea). În consecință, începând din această săptămână va fi suplimentat personalul medical care efectuează triajul epidemiologic la punctele de trecere menționate. Totodată, se va actualiza aplicarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19 în conformitate cu Legea nr. 136/2020 și Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.43/01.07.2021”, a anunțat luni DSP Bihor.

Printr-un comunicat, această instituție prezintă cum se vor desfășura, concret, activitățile în punctele de trecere a frontierei.

Actele, inclusiv medicale

Astfel, la momentul sosirii cetățenilor în vămi pentru a intra pe teritoriul României, polițiștii de frontieră verifică documentele acestora (actul de identitate, adică pașaportul sau cartea de identitate) și, dacă e cazul, certificatul digital Covid-19, adică certificatul de vaccinare, certificatul de testare sau certificatul de vindecare, și află țara din care au venit persoanele respective.

În cazul în care persoanele declară polițistului de frontieră că au venit dintr-una din țările cu risc epidemiologic ridicat (conform situației actualizate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) sunt îndrumate în vederea efectuării triajul epidemiologic și dispunerii de măsuri, conform legislației în vigoare, de către personalul medical.

DSP poate dispune carantina

Personalul alocat de DSP pentru triajul epidemiologic la punctele de trecere ale frontierei are atribuții în ceea ce privește:

- stabilirea perioadei de carantinare (14 zile) - în cazul în care persoana nu este încadrată în categoriile exceptate conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 – forma actualizată, pe baza documentelor prezentate și verificate de polițistul de frontieră;

- măsurarea temperaturii corporale și aplicarea unui scurt chestionar medical privitor la starea de sănătate (cu o durată de maxim 10 minute);

- apelarea serviciului 112 în cazul persoanelor simptomatice și monitorizarea persoanelor până la sosirea serviciilor specializate de urgență.

Dacă persoana nu se încadrează la excepții, este stabilită perioada de carantinare la domiciliu/locația declarată și este emisă automat o decizie prin intermediul portalului Coronaforms, care va fi comunicată prin SMS la numărul de telefon (cu operator din România) indicat de persoana care intră în țară. Decizia în format tipărit poate fi solicitată personalului DSP din punctul de trecere al frontierei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DSP nu poate impune nicio carantinare. Iar bateți câmpii.
Mecanismul de declanșare a canratinării persoanelor nu stă în pixul DSP. De acolo se poate propune doar. Mai departe sunt alții care se ocupă de potențialul "scenariu".
Postat 03 August 2021, 21:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON