URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
02 August 2021, 18:20

DSP Bihor avertizează: Vor fi cozi la frontierele din județ în august, pentru că se face triaj epidemiologic Covid

DSP Bihor avertizează: Vor fi cozi la frontierele din județ în august, pentru că se face triaj epidemiologic Covid foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile estimează un aflux mai mare de persoane la punctele de trecere a frontierei din Bihor în cursul lunii august, o lună a vacanțelor, iar pentru că unele destinații au fost recent incluse în zona roșie, cu risc epidemiologic de Covid ridicat, timpii de așteptare vor fi mai mari. Direcția de Sănătate Publică Bihor va suplimenta personalul medical care va asigura triajul epidemiologic atât în vămile rutiere din județ, cât și în Aeroportul Oradea.

Cum va fi în vămi

„În luna august, datorită sezonului estival și includerii recente a unor destinații de vacanță în zona roșie, se estimează o creștere a afluxului de persoane la punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutiere și din cadrul Aeroportului Internațional Oradea). În consecință, începând din această săptămână va fi suplimentat personalul medical care efectuează triajul epidemiologic la punctele de trecere menționate. Totodată, se va actualiza aplicarea măsurilor împotriva răspândirii COVID-19 în conformitate cu Legea nr. 136/2020 și Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.43/01.07.2021”, a anunțat luni DSP Bihor.

Printr-un comunicat, această instituție prezintă cum se vor desfășura, concret, activitățile în punctele de trecere a frontierei.

Actele, inclusiv medicale

Astfel, la momentul sosirii cetățenilor în vămi pentru a intra pe teritoriul României, polițiștii de frontieră verifică documentele acestora (actul de identitate, adică pașaportul sau cartea de identitate) și, dacă e cazul, certificatul digital Covid-19, adică certificatul de vaccinare, certificatul de testare sau certificatul de vindecare, și află țara din care au venit persoanele respective.

În cazul în care persoanele declară polițistului de frontieră că au venit dintr-una din țările cu risc epidemiologic ridicat (conform situației actualizate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) sunt îndrumate în vederea efectuării triajul epidemiologic și dispunerii de măsuri, conform legislației în vigoare, de către personalul medical.

DSP poate dispune carantina

Personalul alocat de DSP pentru triajul epidemiologic la punctele de trecere ale frontierei are atribuții în ceea ce privește:

- stabilirea perioadei de carantinare (14 zile) - în cazul în care persoana nu este încadrată în categoriile exceptate conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/2021 – forma actualizată, pe baza documentelor prezentate și verificate de polițistul de frontieră;

- măsurarea temperaturii corporale și aplicarea unui scurt chestionar medical privitor la starea de sănătate (cu o durată de maxim 10 minute);

- apelarea serviciului 112 în cazul persoanelor simptomatice și monitorizarea persoanelor până la sosirea serviciilor specializate de urgență.

Dacă persoana nu se încadrează la excepții, este stabilită perioada de carantinare la domiciliu/locația declarată și este emisă automat o decizie prin intermediul portalului Coronaforms, care va fi comunicată prin SMS la numărul de telefon (cu operator din România) indicat de persoana care intră în țară. Decizia în format tipărit poate fi solicitată personalului DSP din punctul de trecere al frontierei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DSP nu poate impune nicio carantinare. Iar bateți câmpii.
Mecanismul de declanșare a canratinării persoanelor nu stă în pixul DSP. De acolo se poate propune doar. Mai departe sunt alții care se ocupă de potențialul "scenariu".
Postat 03 August 2021, 21:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON