URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2015, 22:55

Plan roşu! Incendiu de proporţii şi accident cu substanţe radioactive în centrul Oradiei, într-un exerciţiu de intervenţie (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de echipaje ale ISU Crişana, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Jandarmeriei şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean au fost mobilizate, joi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde s-a desfăşurat un exerciţiu amplu de verificare a capacităţii de intervenţie în situaţii extreme.

În cadrul exerciţiului a fost activat aşa-zisul "plan roşu" aprobat de prefect la nivelul judeţului, care se pune în aplicare în cazul în care la un incident grav există mai multe victime decât forţe de intervenţie.

Concret, au fost pregătite două scenarii necunoscute de forţele de intervenţie. "Primul scenariu presupune izbucnirea unui incendiu la Casa de Cultură pe timpul desfăşurării unui spectacol, 400 de persoane fiind surprinse în interior. Urmărim verificarea viabilităţii planului roşu de intervenţie, a fluxului informaţional-decizional în astfel de situaţii, nivelul de pregătire a echipajelor de căutare, evacuare şi salvare în prezenţa fumului, precum şi verificarea instalaţiilor de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, respectiv a mijloacelor de intervenţie", a declarat căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Totodată, în vecinătatea incendiului a fost gândit un accident în care au fost implicate substanţe radioactive. Scenariul a presupus două victime într-o maşină cu astfel de substanţe şi trei persoane care au încercat să le ajute, toate cinci fiind contaminate. În intervenţie, pompierii au ridicat, cu echipamentele din dotare, în Parcul 1 Decembrie un centru de decontaminare cu o capacitate de 80 de oameni pe oră.

De asemenea, pe platoul din Centrul Civic de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor a fost ridicat un aşa zis punct medical avansat, unde răniţilor li s-a acordat primul ajutor înainte de transportarea la spital.

"Exerciţiul s-a desfăşurat bine, au fost mici lucruri pe care trebuie să le mai îmbunătăţim, dar nimic esenţial. Cu această ocazie s-a verificat şi cortina metalică anti-foc pe care o are Casa de Cultură a Sindicatelor şi care cade în 35 de secunde, astfel încât cei de pe scenă se pot retrage în spatele ei", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop, prezent la faţa locului.

De altfel, potrivit protocolului, în astfel de situaţii, prefectul este cel care aprobă activarea "planului roşu", care permite mobilizarea forţelor de intervenţie din tot judeţul.

Scenariul de incendiu pus în aplicare joi seară a presupus 15 victime cu "cod verde", mai exact care au suferit intoxicaţii uşoare şi au fost transportate rapid la spital cu ajutorul unui minibuz OTL. "Pe această cale am verificat şi protocolul cu OTL-ul în astfel de situaţii", a precizat prefectul Claudiu Pop.

De asemenea, incendiul din cadrul exerciţiului de la Casa de Cultură a Sindicatelor a presupus şi alte 17 victime scoase ulterior din care 5 persoane decedate, 10 persoane rănite grav şi foarte grav, respectiv două care au refuzat internarea.

La "planul roşu" activat joi seară au fost mobilizate 17 autospeciale din cadrul ISU Bihor (între care autospeciale de lucru cu apă şi spumă, de descarcerare de cercetare chimică-biologică-radiologică şi nucleară, echipaje de terapie intensivă mobilă, SMURD şi prim ajutor calificat), 3 echipaje al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, o ambulanţă privată, 5 echipaje de jandarmi şi 4 din cadrul IPJ Bihor.

În urma exerciţiului va fi efectuată o analiză detaliată a modului de intervenţie şi vor fi stabilite vulnerabilităţile unor astfel de intervenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON