URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2020, 08:45

Plagiat confirmat: Judecătorii din Cluj au sancționat plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea

Plagiat confirmat: Judecătorii din Cluj au sancționat plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea ÎNAINTE, CU TUPEU! În timp ce plagiatul comis la debutul carierei este evident pentru oricine aruncă o simplă privire în cartea ei şi în cea a englezului Martin Hollins, din care a copiat "la virgulă" zeci de pagini, Simona Cavalu (foto) pozează în universitarul onest, înşirând în faţa judecătorilor liste lungi cu articole şi alte cărţi scrise de ea. Ca şi cum acestea i-ar putea şterge furtul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La opt ani după ce BIHOREANUL a dezvăluit că şi-a însuşit o mare parte din cartea unui specialist britanic publicată cu un deceniu mai devreme, profesoara Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea se apropie de un verdict definitiv de plagiatoare.

Cavalu a pierdut şi la Curtea de Apel Cluj procesul pe care i l-a intentat autorul pe care îl plagiase, Martin Hollins, judecătorii hotărând că sentinţa de plagiat stabilită anterior de Tribunalul Bihor trebuie menţinută. Motivarea sentinţei explică de ce: o expertiză de specialitate a confirmat că două treimi din cartea semnată de Cavalu au fost copiate cuvânt cu cuvânt din cea a lui Hollins.

Plagiat cu repetiţie

Profesoară de biofizică la FMF, Simona Cavalu are un CV plin de realizări. Din el lipseşte, însă, un detaliu: şi-a început cariera cu un furt ruşinos.

Martin HollinsÎn 2012, BIHOREANUL a dezvăluit că profesoara plagiase o carte scrisă de englezul Martin Hollins (foto), copiind zeci de pagini, cu tot cu imagini explicative, autorul originar fiind menţionat doar la secţiunea "Bibliografie". Culmea este că femeia îl plagiase pe britanic de două ori: prima dată în 2000, când a publicat cartea "Medical Biophysics" alături de o colegă, Mioara Tripşa (între timp decedată), şi apoi în 2005, când a semnat singură lucrarea "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices", o variantă reeditată a primului volum. În ambele variante, au fost copiate "la virgulă" capitole întregi din cercetarea "Medical Physics", publicată de Martin Hollins în 1990.

După dezvăluirea BIHOREANULUI, Cavalu însăşi a recunoscut plagiatul, mărturisindu-l ca pe un păcat al tinereţii. Ulterior, însă, s-a arătat deranjată de eticheta de plagiatoare, aşa că a dat în judecată redacţia, acuzând că ar fi fost defăimată. Procesul a fost suspendat, pentru că între timp a fost chemată la rându-i ea în faţa justiţiei, profesorul britanic cerând instanţelor româneşti să-i recunoască dreptul de autor.

Fuga de BIHOREANUL

În 2017, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate lui Hollins, arătând că orădeanca l-a furat. Judecătoarea Monica Popovici a analizat filă cu filă cărţile celor doi, constatând că Simona Cavalu plagiase, fără să indice numărul paginilor însuşite de aceasta. Pentru că Hollins n-a pretins despăgubiri băneşti, instanţa a obligat-o pe profesoara de la FMF doar să-şi retragă operele din circulaţie şi să asigure publicarea sentinţei într-un ziar local.

Ştiind că verdictul i-ar pune punct carierei didactice, Cavalu a refuzat să se dea bătută. A atacat hotărârea, cerând şi strămutarea procesului sub pretextul că judecătorii din Oradea ar putea fi intimidaţi de BIHOREANUL, care a continuat să urmărească subiectul. Prin urmare, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde magistraţii au cerut unui expert în proprietate intelectuală, Cornel Ciupan, să stabilească dacă volumul semnat de orădeancă a fost sau nu plagiat. Instanţa a considerat necesară expertiza deoarece Cavalu pretindea că judecătoarea de la Tribunalul Bihor îşi depăşise atribuţiile, făcând chiar ea analiza plagiatului, în cadrul cercetării judecătoreşti.

În loc s-o ajute, expertiza de la Cluj a fost necruţătoare cu profesoara orădeancă, scoţându-i la iveală o altă ispravă ruşinoasă: disperată să-şi ascundă plagiatul, Cavalu a fost în stare să-şi falsifice cartea!

Plagiat... falsificat

Când i s-a cerut să prezinte la dosarul de judecată câte un exemplar din volumele sale, Cavalu a depus doar o copie a cărţii din 2005, pretinzând că pe cea din anul 2000 nu o recunoaşte, întrucât, deşi numele ei era pe copertă, nu ea ar fi tipărit-o.

Avocaţii lui Hollins au depistat însă că noul exemplar avea un cu totul alt conţinut decât cartea pe care britanicul o identificase ca fiind plagiată! Practic, orădeanca a predat o copie contrafăcută a propriei cărţi, fără zecile de pagini furate de la britanic, înlocuite cu alte texte, astfel încât semnatara să nu mai poată fi acuzată de plagiat. Drept urmare, judecătorii au cerut Bibliotecii Naţionale, care păstrează o copie pentru fiecare carte tipărită în ţară, să trimită exemplarul original al cărţii, ceea ce s-a şi întâmplat.

După analiza exemplarelor de la dosar, expertul Ciupan a confirmat ceea ce Hollins arătase în cererea de chemare în judecată: Cavalu i-a plagiat grosolan lucrarea, preluând 62% din cartea sa, cu tot cu poze şi desene. Ca la xerox! "Denumirile figurilor şi ale tabelelor preluate sunt identice cu denumirile din lucrarea anterioară, chiar şi formatarea textului din lucrarea apelantei (n.r. – Cavalu) urmăreşte în mare parte formatarea din lucrarea reclamantului (n.r. – Hollins)", se arată în raportul de expertiză, citat în sentinţa Curţii de Apel Cluj.

Rămâne cum s-a stabilit!

Expertul a scos în evidenţă şi că volumul pe care Cavalu l-a pus la dispoziţie spre expertizare era contrafăcut, dar judecătorii clujeni s-au rezumat doar să constate acest lucru, fără să ia vreo decizie în legătură cu noul furtişag.

În schimb, au consemnat că judecătoarea de la Tribunalul Bihor nu greşise cu nimic în sentinţa anterioară, ci dimpotrivă, a pronunţat o hotărâre argumentată, după o cercetare riguroasă. Drept urmare, au decis să menţină sentinţa şi, astfel, să confirme plagiatul. "Curtea de Apel Cluj a menţinut constatările temeinice ale instanţei de fond bihorene privind încălcarea drepturilor de autor ale domnului Hollins, clientul societăţii noastre", spune şi avocata Oana Lungu, care l-a reprezentat pe englez în procesul de la Cluj. În plus, conform sentinţei, Cavalu trebuie să achite peste 22.000 lei, pentru expertiza făcută.

Frustrant pentru Hollins este că, după patru ani de procese, hotărârea încă nu este definitivă, iar Cavalu a şi făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Mă bucur că s-a făcut dreptate, din nou, dar nu înţeleg de ce durează atât de mult pentru ca acest proces să se încheie definitiv", a declarat profesorul britanic BIHOREANULUI. Adevărul e că, necunoscând România, n-are cum să înţeleagă de ce o plagiatoare dovedită n-a fost trasă pe dreapta...


FĂRĂ REACŢIE
Plagiat ignorat

În ciuda faptului că plagiatul Simonei Cavalu este evident, Universitatea din Oradea n-a luat niciodată vreo măsură faţă de aceasta. În timp ce alţi plagiatori au fost daţi afară din instituţie în baza unei rezoluţii a Comisiei de Etică, Cavalu n-a fost nici măcar cercetată de această comisie.

La fel, pentru rectorul Constantin Bungău (foto), care a condus Universitatea de la izbucnirea scandalului şi până la 1 martie anul acesta, când a demisionat din funcţie, subiectul n-a prezentat interes. Rectorul a declarat mereu că nu va lua o măsură faţă de Cavalu până când nu va exista o sentinţă definitivă care să confirme plagiatul.

Drept urmare, profesoara şi-a văzut bine-mersi de carieră, ba chiar a fost la cârma Universităţii, făcând parte, timp de două mandate, din Senatul instituţiei. Pentru Bungău, care acum aspiră la un nou mandat de rector, problemele de integritate academică n-au fost o prioritate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Corb la corb nu-si scoate ochii
"Pentru Bungău, care acum aspiră la un nou mandat de rector,(si va si fi) problemele de integritate academică n-au fost o prioritate..." Nu stiti dece? Simplu spuneti adevarul pana la capat, ca il stiti si voi si structurile statului Roman. De cine va este teama?
Postat 20 Martie 2020, 18:43 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON