Lăutarul Stelian Burcă, cunoscut publicului ca Strugurel de la Oradea, a fost înmormântat vineri, pe o ploaie măruntă în acordurile piesei "Am avut şi eu o viaţă", pe care a făcut-o celebră.
La pas pentru Strugurel...
Vineri, la prânz, traficul auto prin centrul staţiunii Băile Felix s-a desfăşurat bară la bară. Coada de maşini s-a întins de la un capăt la altul al localităţii. Şoferii au înaintat cu viteza întâi obligaţi de mulţimea care circula în şosea cu coroane şi jerbe în mâini din cauza bolizilor parcaţi pe ambele margini ale şoselei.
Peste 800 de membri ai familiei, prieteni şi lăutari din toată ţara şi-au luat rămas bun de la lăutarul Strugurel de la Oradea. Interpretul a încetat din viaţă în noaptea de sâmbătă spre duminică în locuinţa sa din Olanda, iar trupul său a fost repatriat în cursul zilei de joi.
Printre cei care au ţinut să fie aproape de familie s-au numărat manelistul Adrian Copilul Minune, care a şi stat lângă sicriu alături de fratele răposatului, Alexandru Stan, cunoscutul acordeonist Fănică, lăutarul Doruţu Berdea, care i-a fost învăţăcel, cântăreţul de muzică populară Vasile Coca, patronul televiziunii Hora TV, solista Violeta de la Timişoara şi mulţi alţii.
Cântec pentru veşnicie
Desfăşurată pe o ploaie măruntă şi rece, slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de şase preoţi condus de protopopul de Oradea, Simion Goga, secondat de parohul locului Vasile Bara. "Un cântec durează doar câteva minute, dar amintirea lui rămâne veşnică", a spus protopopul în hohotele de plâns ale asistenţei.
Trupul lăutarului a fost aşezat într-un sicriu alb pe care au străjuit două fotografii.
Una dintre imagini, veche din anii ʼ80, îl reprezenta pe artist în tinereţe, cu mustaţă şi plete, purtând acordeonul în spate şi salutând cu mâna la cap. "Parcă şi-ar lua rămas bun", a spus o femeie.
Cea de-a doua fotografie reprezintă imaginea de maturitate a cântăreţului, cu părul alb, tuns scurt şi un zâmbet calm. "A fost un om cu un suflet deosebit. Nu aveai cum să nu îl iubeşti", a spus manelistul Adrian Simionescu.
"Muzica a fost viaţa lui"
Când preotul a terminat de citit "iertăciunea", cuvântul de pe urmă prin care răposatul îşi ia rămas bun de la familie şi prieteni, un acord de taragot a făcut mulţimea izbucnească în hohote. Strugurel de la Oradea a fost condus pe ultimul drum în acorduri muzicale.
"Muzica a fost viaţa lui. A cântat când i-a murit soţia, a cântat când i-a murit nepotul, acum cântaţi voi, vă rog. Doruţule, Felician, veniţi mai aproape", a cerut Laura, fiica lăutarului.
Strugurel de la Oradea şi-a înmormântat în urmă cu 12 ani soţia alături de care şi-a crescut cei doi copii, iar în urmă cu şase ani, nepoţelul bolnav de inimă. Vineri venit rândul său.
Familia şi prietenii i-au acoperit sicriul coborât în groapă cu valuri de trandafiri galbeni în timp ce Doruţu, cu jugulara umflată cât degetul, cânta de răsuna cimitirul: "Am avut şi eu o viaţă / Şi mi-a plăcut să iubesc / Însă moartea nemiloasă / Nu mă lasă să trăiesc...".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.