URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2018, 14:52

Pesta porcină se extinde din nou în Bihor! O boală similară face ravagii într-o fermă de oi

Pesta porcină se extinde din nou în Bihor! O boală similară face ravagii într-o fermă de oi foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni după ce Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a raportat lichidarea tuturor focarelor de pestă porcină africană din judeţ şi la o săptămână după confirmarea unui nou focar în comuna Şimian, satul Şilindru, această epidemie pare să fi revenit în crescătoriile de animale.

Nouă suspiciune

Potrivit şefului DSVSA Bihor, Remus Moţoc, sâmbătă, angajaţii acestei instituţii au prelevat probe de la porcii ce prezentau simptomele bolii în colonia de romi din comuna Sălard, iar duminică, mai grav, o nouă suspiciune a necesitat efectuarea aceleiaşi operaţiuni într-o exploataţie tot din Sălard în care sunt crescute aproximativ 150 de capete.

Ferma se află la mică distanţă de o exploataţie profesională, deţinută de un investitor din Satu Mare în care sunt crescute 1.500 de animale.

"S-au prelevat probe şi până la acest moment, sunt suspiciuni de pestă porcină africană. Încă nu am primit rezultatele analizelor. În ce priveşte ferma din Sălard, acolo s-au luat măsuri de bio-securitate, pentru izolarea perimetrului în aşa fel încât boala, dacă există, să nu se extindă. Deocamdată animalele sunt blocate în fermă, de unde nu pot fi scoase", a declarat, marţi, pentru BIHROEANUL seful DSVSA Bihor, doctorul Remus Moţoc.

DSVSA a confirmat în data de 31 octombrie apariţia unui focar de pestă porcină într-o gospodărie din satul Şilindru, comuna Şimian, în care erau crescuţi 20 de porci. Boala a reapărut la două luni după ce părea să fi fost înlăturată, după sacrificarea a 1.372 porci şi plata unor despăgubiri de aproape un milion de lei către proprietarii acestora.

Epidemie ţinută sub tăcere la oi

În timp ce autorităţile scapă de sub control pesta porcină africană, încep să aibă probleme cu epizootiile şi crescătorii de ovine, în Bihor fiind certă dar necomunicată de autorităţi, existenţa scrapiei.

Şeful DSVSA a admis că încă din data de 23 august, deci în urmă cu 2 luni, specialiştii au identificat animale afectate de scrapie într-o exploataţia profesională din comuna Paleu. Moţoc a refuzat să spună câte oi sunt crescute în respectiva fermă, spunând doar că "multe, nu pot să dau nici nume, nici număr, omul este şi aşa supărat pentru că a muncit mult la selectarea raselor".

Moţoc declară că încă din august are loc eliminarea prin sacrificare a oilor, care se pare că ar fi în număr de 1.500. Potrivit acestuia, acţiunea necesită mult timp pentru că sunt sacrificate doar animalele diagnosticate cu scrapie, în timp ce oile găsite sănătoase sunt abatorizate, însă în judeţul Bihor nu există abatoare care să facă faţă volumului de lucru.

Şeful DSVSA Bihor a mai spus că proprietarul exploataţiei va fi despăgubit în funcţie de valoarea fiecărui animal care este stabilită de către o comisie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON