URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
09 Noiembrie 2018, 14:04

Percheziţiile s-au terminat: Polițiștii au ridicat sute de mii de lei și aparatură, 14 persoane au fost duse la audieri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri au fost descoperite de poliţiştii bihoreni în urma celor 28 de percheziţii efectuate vineri dimineaţă, în patru judeţe şi în municipiul Bucureşti, la sediile unor firme şi locuinţele unor persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri la prânz, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, toate bunurile care au legătură cu cauza au fost ridicate şi, totodată, în baza unor mandate de aducere, 14 persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsurile legale în consecinţă.

Comerţ în "grup organizat"

În cauza instrumentată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, până în prezent sunt anchetate 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani din judeţele Bihor, Arad, Ilfov şi municipiul Bucureşti, şi trei societăţi comerciale cu sediile în Oradea şi Bucureşti.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Numărul suspecţilor ar putea, însă, să crească, deoarece, în urma anchetei, poliţiştii au stabilit că gruparea era organizată de reprezentanţii a patru firme din Bucureşti care aveau rolul de societăţi beneficiare şi 17 societăţi cu comportament „fantomă” din Bihor, Arad şi Bucureşti, administrate de interpuşi.

Concret, începând din 2014 şi până în prezent, reprezentanţii grupării activau în domeniul comerţului de dispozitive terapeutice, respectiv ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice cu curea din material textil şi aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducţie, seturi de vase, etc.

Chinezării la preţ de lux

Aceste bunuri erau cumpărate de pe piaţa intracomunitară şi extracomunitară, în cea mai mare parte din China, promovate prin servicii de call center respectiv prin întâlniri organizate cu clienţii, fiind ulterior vândute pe piaţa internă. În timpul întâlnirilor organizate pentru promovarea produselor, reprezentanţii firmelor se prezentau drept medici ca să fie mai credibili în faţa clienţilor cărora le ofereau dispozitivele la preţuri exorbitante, deşi acestea erau achiziţionate la sume derizorii. „Erau produse achiziţionate la preţuri între 1 şi 5 euro care erau vândute cu 200 de euro şi chiar 500 de euro”, spun surse din anchetă.

În total, din 2014 şi până în prezent, firmele au comercializat produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, însă pentru a eluda plata taxelor şi a impozitelor, coordonatorii afacerii au creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în care firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între furnizori și agenții economici reali. Scopul era de a supradimensiona cheltuielile și de a acumula obligațiile fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și impozitul pe profit de la societățile beneficiare reale, la societățile cu comportament de tip „fantomă”.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.

Pentru documentarea și probarea grupării, vineri, 9 noiembrie, a fost desfăşurată o acţiune de amploare, în care au fost implicați peste 100 de poliţişti din cadrul Poliției Capitalei, de la Poliţiile Bihor, Arad, Ilfov, Brașov şi Prahova și lucrători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor care au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile şi la imobilele unde exista suspiciunea că și-ar fi desfășurat activitatea infracțională şi au ridicat cele 14 persoane cercetate în cauză, pentru a fi conduse la audieri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON