URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 21:16

Percheziții în Oradea, la „artiști” de graffiti, care au provocat distrugeri de peste 250.000 de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Polițiștii clujeni au descins luni în percheziții inclusiv în Oradea, la mai multe persoane bănuite de distrugere, prin aplicarea de desene stil graffiti, pe vagoane de tren.

Anunțul a fost făcut de biroul de presă al Poliției Cluj, conform căruia descinderile au fost organizate de polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și Huedin.

Aceștia „au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Cluj-Napoca și municipiul Oradea, la persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de distrugere, fapte săvârșite prin aplicare de desene stil graffiti, pe vagoanele unor operatori feroviari, atât de călători, cât și de marfă”.

„Din investigații a rezultat că în perioada mai 2021-februarie 2023, mai multe persoane cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani ar fi cauzat un prejudiciu total estimat la peste 250.000 de lei, în urma aplicării unor desene stil graffiti, pe vagoanele unor operatori feroviari, aflate în circulație, atât de călători, cât și de marfă”, arată comunicatul.

Informarea mai arată că garniturile respective au trebuit să fie retrase din circulație.

„Pentru îndepărtarea desenelor și rescrierea datelor necesare în scopul utilizării vagoanelor, în conformitate cu legislația în vigoare, a fost necesară retragerea din circulație a garniturilor”, a mai precizat Poliția.

Imaginile transmise presei arată că anchetatorii au confiscat și mai multe spray-uri cu ajutorul cărora „artiștii” au pictat pe garniturile de tren.


(foto: IPJ Cluj)

Așa cum BIHOREANUL a mai scris în repetate rânduri, vandalizarea cu graffiti inclusiv a clădiririlor publice din Oradea s-a acutizat în ultimii ani.

Exasperată de numărul mare al distrugerilor, Primăria a îndemnat de mai multe ori orădenii să anunţe Poliţia Locală, la numărul de telefon 0259/969, atunci când surprind persoane care mâzgălesc cu vopsea faţade sau echipamente de joacă ori distrug mobilierul urban şi facilităţile de agrement.

Potrivit unui comunicat transmis în vara anului trecut de reprezentanții municipalităţii, vandalizările afectează imaginea oraşului, reduc siguranţa echipamentelor de joacă folosite de copii şi diminuează durata de exploatare a mobilierului urban.

"Observaţi un comportament antisocial prin care o persoană desenează cu vopsea sau face inscripţii (graffiti) pe clădiri, echipamente de joacă, stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi sau distrug mobilier urban şi facilităţi de agrement şi sport etc.? Vă rugăm să apelaţi Serviciul de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969", a transmis Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Vagabonzii îi numim artiști...
De ce credeți că sunt artiști? Artiștii sau hackeri adevărați nu produc pagume societății în care trăiesc, ca exemplu un Hacker demonstrează breșele vulnerabile după care oferă un produs antivirus dar nu fură, acela este hacker, un artist nu va face daune în defavoarea societății, el se face văzut și auzit la unele evenimente sau în locuri unde li se permit să se desfășoare. Dar suntem curioși câți dintr-e părinții celor care au creeat stricăciuni orașului vor fi sancționați. Există printre ei și copii de politicieni și de oameni de vază ai orașului, dar așteptăm să vedem cine pe cine se acuză. cine pe cine se sancționează.
Postat 15 Martie 2023, 23:08 de Morometul
Proiectul "Muian"
De proiectul Muian ce se mai aude? Ala a platit pagubele?
Postat 14 Martie 2023, 11:16 de Kid
În sfârșit sper că e doar începutul
Dacă îi chinuie talentul sa plătească absolut toate daunele până la ultimul leu, nu mi se pare normal că niște loaze să distrugă, mâzgălească tot prin oraș că îi chinuie pe ei talentul +amenda maximă ,nu putem tolera un astfel de comportament sa mâzgălească pereți acasă la mama lor până se vor satura de mâzgălituri că nu poți numi asta artă.
Postat 14 Martie 2023, 08:27 de sss
Extrapolez...
Ar trebui create conditiile sa devina arta. Sunt orase care creeaza toate premizele ca artistii stradali sa se exprime. Cu alte cuvinte, mai multi artisti, mai putini vandali. Din pacate autoritatile sunt obtuze. Pacat ca nu inteleg ca un zid/perete/calcan gol e doar sterp. Astfel devine o vanatoare de stafii transformand nulitati in eroi.
Postat 14 Martie 2023, 07:28 de User anonimizat
Cica sa suni la 112 sau la 969
112 e SNUAU, adica apeluri de urgenta! Pai asta nu e urgenta si poti sa iti iei amenda olus ca tii ocupat un operator care ar putea prelua un alt apel, gen urgenta reala care salveaza vieti. Iar daca suni la gardienii publici ai sansa sa nu raspunda nimeni si juma de ora. Baga motivul ca au multe apeluri dar asa ceva nu poti cere si daca ai putea, nu ti-ar da statistica. Presupunand ca raspund, ala ce "picteaza" termina 3 desene pana ajung. Varianta OCR: faci petitia vineri si raspunde sambata ca trebuia sa ii suni. Deci gardienii publici sunt complet incompetenti, hai sa ne intelegem, nu esti politist, nici macar local, fara scoala de agenti de politie. La fel cum nu esti medic faca medicina, inginer fara politehnica sau sofer fara scoala de soferi. Le e rusine de cubantul gardian, dar nici macar rolul ala nu il indeplinesc. Mai ramane politia municipala, macar acolo aia au un birou control intern de care se tem si nu iti raspund in scarba. Sunt singurii pe care te mai poti baza. Cat despre "artisti", nu am ce sa le zic pentru ca peste tot in lume vezi asa ceva. Corect, sunt impotiva mazgalitorii pe cladiri si trenuri si poduri, dar daca ne uitam atent, unele opere din tari cu apa calda sunt azi atractii turistice, de exemplu peretele lui J. Lennon din Praga, in Valencia sunt multe capete de cladiri. Dar alea sunt arta, adica ilustreaza ceva nu un text greu inteligibil.
Postat 14 Martie 2023, 05:51 de poiu
Foarte bine
Arta e artă, nu tot prostul poate fi Picasso.
Postat 13 Martie 2023, 23:44 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON