URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2021, 19:09

A vandalizat Palatul Vulturul Negru și se mândrește cu asta pe internet! (FOTO)

A vandalizat Palatul Vulturul Negru și se mândrește cu asta pe internet! (FOTO) (Sursa foto: Facebook - Romanian Graffiti Writers)
A vandalizat Palatul Vulturul Negru și se mândrește cu asta pe internet! (FOTO) (Foto: captură Instagram - Tagsthrows)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Vulturul Negru, o clădire simbol pentru orădeni şi o bijuterie Art Nouveau, a fost vandalizat. Zilele trecute un cetățean, probabil locuitor din oraşul de pe Criş, a contribuit la distrugerea lui, după ce și-a pus semnătura pe unul dintre pereţii interiori. Și chiar s-a lăudat cu asta.

Acesta a publicat pe un cont de Instagram denumit "Tagsthrows" (combinaţie între cuvintele "a arunca" şi "etichete") imagini care arată cum a mâzgălit o semnătură pe unul dintre pereţii interiori ai palatului.

De altfel, pe contul respectiv pasionatul de graffiti a mai publicat şi alte imagini cu diferite clădiri ori garduri din Oradea unde şi-a lăsat amprenta prin semnături asemănătoare. 

Pentru "opera" sa, autorul chiar a fost lăudat pe o pagina de Facebook denumită "Romanian Graffiti Writers", unde sunt publicate imagini cu lucrările artiştilor stradali români din diferite zone ale ţării, cele mai recente fiind chiar din Oradea.

Legea 61/1991 privind ordinea publică pedepseşte cu amendă de la 100 la 500 lei "scrierea sau desenarea fără drept pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice şi deteriorarea prin orice mijloc a acestora".

Aşadar, semnătura de pe palat ar putea fi catalogată mai degrabă un act de vandalism decât artă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
"numele prostilor pe toate gardurile"
gunoiu nu e arta. Iar amenda e prea mica...
Postat 29 Martie 2021, 17:57 de unu
gunoiu' nu e arta
de ce nu o picteaza pe mama lui pe sani daca e arta... si nu doar in vulturul negru a ejaculat bolnavul asta psihic. de la politie nu ne putem astepta la actiune ea da doar "siguranta si incredere" de multe ori pentru infractori
Postat 29 Martie 2021, 09:59 de Traian
Artă.
Arta stradală e răspândită în lumea faină, calcanul pictat e un obicei, asta e doar mâzgăleală.
Postat 29 Martie 2021, 09:20 de User anonimizat
arta din cap
gasesc de prost gust si revoltatoare mazgalelile cladirilor, asa cum a facut si dobitocul asta. avem atatea camere instalate in oras, de ce nu este deja prins si bagat un pic la racoare, sa-i scoata "arta" din cap? //// scriati in urma cu cativa ani despre o tanara pictorita care facea in parcul Olosig desene pe asfalt, acestea erau deosebite si reflectau cu adevarat talentul artistic. La Cluj anul trecut mai multi tineri s-au adunat la spitalul de copii si au desenat peretii saloanelor si pe coridoane, aducand un pic de culoare si zambete pe chipul micutilor suferinzi si ai parintilor lor. Avem nevoie de astfel de artisti, constructivi, cu talent, educati, nu infumurati betivi si drogati ca personajul din articol.
Postat 29 Martie 2021, 08:26 de roger
ok
daca le-a publicat atunci e usor de gasit. Cum e zugrav n-au decat sa-l puna sa vopseasca inapoi peretii mazgaliti
Postat 28 Martie 2021, 21:42 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON