URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2024, 12:44

Percheziții în Bihor: Șase oameni de afaceri au fost reținuți pentru fraude cu camioane incendiate și „învârteli” cu firme fantomă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase persoane au fost reţinute, iar două dintre acestea vor fi prezentate miercuri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ce priveşte acuzaţii de evaziune fiscală, fraude la asiguratori cu camioane incendiate, falsuri şi uz de fals, prejudiciul cauzat bugetului de stat și societăților de asigurări depăşind 4 milioane lei. 

Complici la fraudă, colegi de anchetă

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, ancheta desfăşurată de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor, cu suportul Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea şi sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Bihor, priveşte acuzaţii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (110 acte materiale), înșelăciune, complicitate la înșelăciune, tentativă la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise pe o perioadă înelungată, din 2014 până în 2023.

Suspecţi în dosar sunt şapte oameni de afaceri din Oradea, Lugaşu de Jos şi Sântandrei, respectiv şapte societăți comerciale administrate de aceștia, a căror identitate nu a fost făcută publică de organele judiciare.

Patru dintre afacerişti, cu toţii din Oradea, reprezentanţi a două firme orădene şi ai uneia din Sânmartin, sunt acuzaţi că, în perioada 2014 - 2022, au înregistrat în evidențele contabile achiziții de mărfuri și servicii, în baza unor facturi fiscale fictive, emise de șase firme cu comportament de tip „fantomă”, din județele Bihor, Timiș și din municipiul București.

Valoarea facturilor depăşeşte 7 milioane lei, sumă cu care firmele au diminuat, în mod artificial, impozitul pe profit și ar fi dedus TVA în mod nelegal, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu 2.228.140 lei.

"Tun" şi la asiguratori

De asemenea, în perioada 2019 - 2023, patronii firmei din Sânmartin, împreună cu un bihorean de 47 ani din Sântandrei şi un orădean de 44 ani (reprezentanţii unei societăţi comerciale din Săcădat) şi un bărbat de 37 de ani, din Lugașu de Jos (administrator al unei firme orădene), au înşelat 5 societăți de asigurări, "prin prezentarea ca adevărată a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv prin atestarea, în mod mincinos, a distrugerii, prin incendiere, a unor mărfuri (3.335 de cutii cu pantofi și mobilier de bucătărie) în valoare totală de 1.852.647 de lei". 

Concret, afaceriştii au pretins că mărfurile ar fi ars împreună cu camioanele în care se aflau, în incendii izbucnite în timp ce bunurile erau transportate spre destinatari, incendii despre care anchetatorii bănuiesc, însă, că au fost provocate.

În plus, din cercetări a reieşit că acele bunuri nu au existat în realitate, "asiguratorilor fiindu-le prezentate facturi emise de firme cu comportament de tip fantomă", se arată într-o informare transmisă de Parchetul Bihor. Daunele pretinse de afacerişti, după aceste incidente, se ridică la suma de  4.074.011 lei, din care a fost dispusă efectiv plata a 1,4 milioane lei, restul faptelor rămânând la nivel de tentative.

Paguba totală - adică prejudiciul cauzat bugetului statului cât şi societăților de asigurări - se ridică la 4.080.787 lei, pentru recuperarea căreia anchetatorii au instituit sechestre asupra bunurilor mobile și imobile deţinute de suspecţi. Totodată, s-a dispus poprirea sumelor de bani deținute în conturile bancare ale cercetaților, fiind aplicate sechestre pe bunuri în cuantum total de 873.500 euro.

Afacerişti în Arest

Marţi, cei şapte afaceriști implicaţi în fraude au fost ridicaţi şi prezentaţi la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri. În final, şase persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în Arestul Poliţiei Bihor.

Miercuri, audierile au continuat la Parchet, iar procurorul de caz a formulat o propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile cu privire la două persoane, iar faţă de alti patru inculpaţi s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 zile.

Polițiștii SICE Bihor continuă cercetările sub supravegherea procurorului, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON