URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2014, 07:46

Pensionare de onoare: Inspecţia Judiciară acuză stilul de conducere al şefei Curţii de Apel Oradea

Pensionare de onoare: Inspecţia Judiciară acuză stilul de conducere al şefei Curţii de Apel Oradea PERLE. Toamna trecută, Dana Cigan (foto) câştiga un nou mandat de preşedinte la Curtea de Apel după un concurs la care candidase singură şi pe care l-a promovat la limită, luând abia 6,96 pentru proiectul de management. Lucrarea abundă în "perle", judecătoarea propunându-şi, de pildă, "o mult mai mare deschidere la nivel de comunicare, atât la nivel orizontal, cât şi vertical, atât în interiorul instanţei, cât şi în exterior"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, în Monitorul Oficial a fost publicat decretul prin care preşedinta Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, este eliberată din funcţie. Judecătoarea a abandonat magistratura la cerere, prin pensionare cu un deceniu înaintea limitei de vârstă, la mai puţin de un an după ce tocmai câştigase al doilea mandat.

Motivul a refuzat să-l dezvăluie. Însă, coincidenţă sau nu, cererea de pensionare a făcut-o cu doar două zile înainte ca inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii să-i ceară printr-un raport oficial revocarea din funcţie, pentru grave probleme de management şi de conduită, după ce unii colegi au acuzat-o că "se poartă ca şi cum Curtea ar fi instanţa ei".

Raport în detaliu

Raportul Inspecţiei Judiciare care a provocat pensionarea Danei Cigan a fost întocmit după un control desfăşurat în perioada 17 martie-4 aprilie în toate instanţele de pe raza Curţii de Apel Oradea. Întins pe câteva sute de pagini, documentul face o diagnosticare în detaliu a Justiţiei locale, pornind de la respectarea circuitului dosarelor, a termenelor de pronunţare, a modului de redactare şi de comunicare a hotărârilor, până la maniera în care judecătorii şi grefierii respectă regulamentele interne şi la eficienţa şefilor instanţelor, adică felul în care aceştia îşi îndeplinesc obligaţiile asumate odată cu funcţiile.

Probleme s-au găsit cu duiumul. Unele, până acum neştiute, ca de pildă faptul că doi hoţi trimişi în judecată de procurori, unul la Oradea şi celălalt la Marghita, au scăpat anul trecut din arest înainte să fie condamnaţi deoarece magistraţii uitaseră să le prelungească mandatele de arestare. Sau că un complet al Curţii de Apel a greşit la redactarea unei hotărâri, scriind "pedeapsă privativă de libertate" în loc de "închisoare cu suspendarea executării". În toate cazurile, inspectorii au anunţat că vor face verificări suplimentare, pentru a vedea dacă "există indicii ale unor abateri disciplinare".

Verdict: delăsare

Alte aspecte negative evidenţiate în raport sunt cunoscute opiniei publice. E vorba de două dintre scandalurile de corupţie care au zguduit Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea: cazul judecătorului Mircea Puşcaş, care vindea sentinţele ca la tarabă, şi cel al reţelei care, contra cost, fabrica sentinţe în baza cărora peste 1.000 de maşini second hand au fost scutite de la plata taxei de poluare.

În acest din urmă dosar sunt anchetaţi de DNA Oradea, printre alţii, cinci grefiere care au măsluit sentinţele şi doi judecători care semnaseră actele "ca primarul", legiferând astfel falsurile, toţi de la Tribunal. Cum s-a ajuns aici? Chiar nu supraveghea nimeni activitatea grefierilor? Inspectorii CSM susţin că o parte din vină o poartă conducerea Curţii de Apel, care ar fi trebuit să supravegheze şi să controleze periodic activitatea instanţelor din subordine, dar a făcut-o rar şi superficial.

"De-a lungul timpului (2013-2014) nu au fost realizate controale periodice la Tribunal şi nici la alte instanţe, ocazie cu care s-ar fi putut identifica unele disfuncţionalităţi şi vulnerabilităţi". De altfel, acest lucru a făcut ca nici măcar în cazul falsurilor să nu se poată lua măsuri disciplinare împotriva tuturor autorilor: din cele cinci grefiere doar două au fost eliminate din sistem, pentru celelalte trei şefii Curţii neîncepând nicio cercetare, ceea ce a făcut să fie salvate de prescrierea răspunderii.

Şefă mare fără şefi mici

Inspectorii CSM spun că preşedinta Curţii, Dana Cigan, este lipsită de iniţiativă, de implicare şi de transparenţă, având o atitudine tiranică faţă de unii colegi, de ale căror păreri nu ţine seama. Acesta e motivul pentru care, după cum au declarat magistraţii audiaţi, nimeni nu s-a înscris la concursurile pentru funcţiile de şefi de secţii ale instanţei, rămase vacante din ianuarie 2011 (secţia Contencios administrativ), respectiv februarie 2013 (Civilă şi Penală). "Atribuţiile specifice acestor funcţii au fost repartizate prin ordine de serviciu aproape tuturor judecătorilor, lipsind orice criterii de repartizare echilibrată", se arată în raportul inspectorilor.

Lui Cigan i se reproşează, de asemenea, faptul că în cel puţin două cazuri a convocat şedinţele colegiului de conducere în aceeaşi zi, deşi regulamentele prevăd convocarea cu cel puţin o zi înainte, dar şi că apoi semna de una singură hotărârile, fără a le comunica colegilor ca să le pună în aplicare.

Pe moşia lor...

O altă abatere se referă la judecătorul Gabriel Chifan de la Secţia Contencios, căruia Cigan i-a aprobat concedii fără plată din septembrie 2013 până în iunie 2015, sub pretextul rezolvării unor probleme personale, în realitate judecătorul fiind plecat într-o misiune UE în Kosovo pentru care nu ceruse aprobare din partea CSM! Or, aceasta era obligatorie, având în vedere că magistraţii, fie ei şi în concediu fără plată, nu pot desfăşura alte activităţi decât didactice.

Şi asta nu e tot. Cigan e acuzată şi că a dat mână liberă primului-grefier al Curţii, Camelia Basu, care, profitând de funcţie, a devenit un adevărat tartor faţă de restul grefierilor, fiind reclamată pentru "limbaj inadecvat, atitudine arogantă şi mod de adresare autoritar, pe alocuri jignitor şi intimidant". "Aprecierea (unora - n.r.) este că atât preşedintele Curţii, cât şi primul-grefier se poartă ca şi cum ar fi instanţa lor", precizează raportul Inspecţiei.

Favoritisme tolerate

Deşi stufos, documentul omite alte "scăpări", precum lipsa totală de reacţie a Danei Cigan în cazurile de corupţie ale judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican (de la Curte), Ovidiu Galea şi Raluca Cuc (de la Tribunal), toţi trimişi în judecată de DNA fiindcă ar fi contribuit la scăparea unui individ condamnat la închisoare cu executare, bazându-şi soluţiile pe acte false. Aceeaşi indiferenţă a manifestat-o Cigan şi în cazurile judecătorilor Mircea Puşcaş, inculpat în trei dosare de corupţie, şi Traian Munteanu, pensionat subit anul trecut, tocmai când a fost luat în vizor de DNA.

Asta chit că, după cum a constatat BIHOREANUL, Cigan avea destule informaţii despre problemele de integritate ale acestor magistraţi, dar a preferat să le ignore. A recunoscut-o chiar ea, în timpul cercetărilor disciplinare ale CSM asupra lui Puşcaş, declarând că a auzit de "diverse lucruri" în legătură cu faptele acestuia şi că acesta fusese favorizat ca să ajungă ajunge judecător la Curte.

"E dificil"

În faţa acelor inspectori de la CSM, Cigan a dat explicaţii sumare, scuzându-se că secţia penală a Curţii era una "foarte dificilă": "I-am lăsat (n.r. - pe judecători) să îşi rezolve problemele, în condiţiile în care atmosfera în cadrul secţiei era foarte dificilă, din cauza personalităţii puternice a doamnelor Ţarcă Gabriela şi Pătrăuş Mihaela".

O altă problemă omisă din raportul Inspecţiei Judiciare e scandalul mocnit din Tribunal, unde preşedinta secţiei penale, judecătoarea Crina Muntean, şi-a atras ostilitatea colegilor după ce, într-o declaraţie dată în cazul Puşcaş, vorbise despre traficul de influenţă din instanţele bihorene, ajungând să fie considerată o "paria" şi chiar revocată din colegiul de conducere al instanţei cu votul a 24 din cei 28 judecători, sub pretextul că are comportament "neadecvat".

De asemenea, Inspecţia nu a reţinut niciun cuvânt despre demersul controversat prin care magistraţii orădeni, la care s-a raliat inclusiv Cigan, ceruseră CSM să facă reguli prin care să nu poată fi luaţi la întrebări de procurori asupra deliberărilor pe care le fac. Finalitatea iniţiativei e cunoscută: CSM a decis că judecătorii pătaţi nu se pot ascunde sub secretul deliberărilor.

Las' să fie

Una peste alta, chiar şi cu lipsuri, controlul a lămurit de ce nu merg lucrurile corect în instanţele bihorene, inspectorii impunând şi un set de măsuri şi termene pentru aplicarea lor. Totodată, au propus şi sancţiuni, însă doar pentru două persoane, preşedinta şi grefiera şefă a Curţii, cerând schimbarea lor din funcţii. În asemenea condiţii, decizia Danei Cigan de a se pensiona subit poate fi considerată o "demisie de onoare", dar una foarte rentabilă: abandonând magistratura ca şefă, ea va avea o pensie lunară de peste 3.000 euro.

Singurii care ar fi putut s-o sancţioneze pe viitoarea fostă preşedintă a Curţii sunt membrii CSM, dar aceştia s-au debarasat de responsabilitate, luând act rapid de cererea de pensionare. De ce n-au amânat decizia până la analizarea raportului de control care urma să le fie prezentat de Inspecţia Judiciară? Purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi, nu are răspuns pentru această "scăpare", susţinând în schimb că decizia a fost strict legală. Cât a fost de morală nu mai contează...


DE BINE
Curtea de Apel Oradea, cea mai operativă din ţară

Contactată de BIHOREANUL pentru a-şi exprima punctele de vedere, Dana Cigan a transmis prin Biroul de presă al Curţii că între control şi pensionarea sa n-ar exista nicio legătură şi a refuzat să dezvolte subiectul. În schimb, ea a ţinut să sublinieze că instanţa este una dintre cele mai performante din ţară: "Aşa cum presa a mai relatat şi cum se arată şi în Raport, în cursul anului 2013, Curtea de Apel Oradea, în ciuda deficienţelor prezentate de inspectori, a avut indicele de operativitate cel mai ridicat din ţară, fiind una din puţinele instanţe unde stocul de dosare a fost redus considerabil şi durata de soluţionare a scăzut simţitor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
schimbarea ŞEFILOR,
bucuria NEBUNILOR !!!!!!!!!!!!!
Postat 04 August 2014, 15:11 de ION ION
curatenie generala
Ma gândesc cateodata cum pot anumiti judecatori sau anumiti procurori sa-si bata joc de vietile altor oameni....nu se gândesc ca hotararile lor se lasa cu urmari???nimeni nu se judeca de placere...se judeca pt. ca respecta niste norme sociale...altfel fiecare stie sa ridice parul...Au salarii ridicol de mari pt capacitatea lor de a discerne, nevorbind de cunostiinte,,,,pensii stimulatoare ..etc...si tot se arunca la ceasuri cu cuc, peste si alte prostii....
Postat 23 Iulie 2014, 14:40 de ioncsi chioru
pt IO
.................... DRAGĂ IO, MAGISTRAŢII AU GRATIS ŞI LA MEDICAMENTE, AŞA CĂ NICI DE POPI NU AU NEVOIE !!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Iulie 2014, 17:38 de ADINA
!!!!
Sa-ti dea cel de Sus sa-ti cheltui pensia pe medicamente si pe preoti
Postat 22 Iulie 2014, 17:22 de IO
hmmm.....
..............şi când te gândeşti că individa asta cu limbaj de lemn, ţinea cursuri la Facultatea de Drept din Oradea !!!!!! VEDEA-O-AŞ AVOCAT SĂ-I ASCULT PLEDOARIILE - CĂ NU O SĂ-I AJUNGĂ PENSIA!!!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Iulie 2014, 17:02 de ADINA
MAREA CORALILOR (roşie cum ar zice Dana)
Degetele dreptei balanţe a justiţiei s-au încleștat pe un cremvurșt. În frecușul politic, Dana Cigan a fost desemnată să satisfacă fanteziile retardaţilor chimici, ale profesorului lor care nu se deosebeşte de ei decît prin funcţia de primar şi ale minusculei sosii a lui Vereştoy din Consiliul Judeţean. Dacă politica e o curvă care crede că mărimea contează, atunci un maghiar mic face diferenţa. Dar în 2012, cînd din papura metafizică a localității Birtin s-a întrupat Bolojean II, lucrurile s-au schimbat. O voce proaspătă și inspirată a început să trezească CAO din leșin. Primarul și-a găsit atunci abilitatea de a vorbi maselor necenzurat. Ca un copil autist neglijat de adulți, Bolojean a dezvoltat de unul singur meșteșugul interbelic al discursului impus altora. După apariția lui, Preşedinta n-a mai vorbit cu prune în gură, parcă pentru prima oară în viața ei. Aș spune că doamna a arătat rara calitate de a fi vie într-un nesfîrșit cortegiu de morți, asumîndu-şi în acelaşi timp şi rolul de medic legist al colegilor ei (48). Mandatul ei arată ca o petrecere în cimitir. Muți, proști, imobili, lipsiți de orice licăr vital în faptă și privire, cei mai mulți dintre cei ce au susţinut-o şi o susţin sînt, de fapt, niște morți. Niște morți puși pe căpătuială, desigur, dar morți. Din jilţurile lor clipesc o dată la patru ani, iar CSM ia asta ca pe o încuviințare că-i poate menţine sau promova. După caz. Sfera competenței lor? Păi, înmormîntarea moralei, profanarea întreprinderilor de stat și pomenirea averilor personale, o dată la șapte ani, la DNA. Dana Cigan a avut darul respirației, dar, din păcate, darul inspirației a părăsit-o. S-a izgonit singură din poziția de lider făcînd manevre de neînțeles și a ajuns și ea, angajată la Sub Pămînt SRL. A încercat acum două săptămîni să revină la viață și, pentru un zombi, a arătat destul de bine. Dacă nu s-ar fi dedicat cu atîta sîrg înfăptuirii gafelor, (fă) Dana ar fi fost azi doar un avocat. Perla scosă acum la evaluat în diametru (sau cum ar zice zeiţa dreptăţii – pe verticală şi pe orizontală) nu este nici pe departe mică sau neaşteptată. După ce a făcut şpagatul pe plaja nudiştilor de la c.s.m. şi ministerul justiţiei, pentru o evaluare din toate punctele de vedere, în 2010, iată că nisipul a luat calea nobilă a transformării. Trăim cu speranţa că e singura scoică. E ciudat cum natura îţi joacă feste exact cînd te aştepţi mai puţin. Pare că Dana “însăşi” era corpul străin şi perla s-a dezvoltat de această dată în jurul scoicii. Apa proaspătă i-au asigurat-o printre alţii ABA Crişuri prin deal (afacere) -Ărul Gavra de la Compania de Apă. Nici romanii, prin celebrele lor apeducte, n-au pompat atîta H2O în colibele dacilor cît a reușit să bage Kiss prin eternul post al udmr de la apele (române) şi Gavra prin două ciocănitori, în sufrageriile țăranilor, neuitînd să le servească, la desert, și un număr de strip-tease în sensul limbii prin trandafirul roz transfigurat în lalea cu spini (aşezată în vaza de pe masa guvernului), după ce atîta amar de vreme a pozat în fată cuminte. Dar cel mai amuzant pericol vine dinspre pantera roz, prin instalatorul udmr. Cînd Băsescu va fi semnat numirea pisicii roz, consiliul local va depune pe fruntea lui Sony Kiss aura de lider cu posterul primei lalele fără pistil la subțioară şi UnDeMeRe va fi imediat cooptat la guvernare, caz în care la Cupa din noiembrie neamțul Bolojean are șanse mari să fie brazilian. Atunci, Bolojean poate fi bătut de procurorii de la țară (provincie) la fel de ușor cum brazilienii au fost bătuți de nemți.
Postat 22 Iulie 2014, 14:20 de Cousteau
Inspecţia Judiciară e joarsă rău !?!
"Madam" Cigan trebuia "extrasă" din sistem, ca să nu se ajungă, prin ea direct, la beneficiarii finali ai unor dosare "grele" din zona noastră folclorică, aşa că Inspecţia Judiciară nu a făcut altceva decât să-i asigure judecătoarei pensia "binemeritată", la "rugămintea" unor vechi şi totuşi tineri securişti "pensionaţi" la limită de vârstă !?!
Postat 22 Iulie 2014, 11:51 de Ca®p III
SRI=BIHOREANUL!
Dar de traficul de dosare şi sentinţe pe bani al claului Cigan nu spuneţi nimic?! Soţul - avocat, fost ofiţer de Securitate. Fiul şi nora, tot avocaţi, exact la instanţele din subordinea Curţii de Apel Oradea, unde madam era preşedinte! Ioan Cigan e avocatul de casă al fraţilor Micula şi al European Drinks! A se vedea câte procese au câştigat şi câte au pierdut aceştia la instanţele din Bihor!! De ce nu verifică nimeni averea clanului Cigan?! Au atâtea imobile că au şi uitat numărul!:.La beţie, fostul securist s-a lăudat că ar fi dat 50.000 DM ca să fie numită Dana Cigan VICEPREŞEDINTE al Curţii de Apel Oradea şi că dacă e cazul, va mai da, că este de unde!..Păi, a mai dat şi Dana a ajuns chiar preşedinte!! Baiul e că atât în spatele holdingului European Drinks cât şi al săptămânalului BIHOREANUL se află SRI! Iar acest comentariu, din motivele de mai sus, va fi cenzurat!
Postat 22 Iulie 2014, 11:07 de Jaga Jaga
indicele de operativitate cel mai ridicat din ţară
DA!!!Cei mai operativi la sentinte date sub diverse influente.Ca in Oradea nu e nicaieri.CORUPTIE MAAAAREEEE!!! Sper sa se faca ordine la instantele oradene.
Postat 22 Iulie 2014, 09:05 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON