URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Decembrie 2015, 08:31

Pe jumătate gata. Faţada casei Poynar dinspre Teatrul Regina Maria a fost reabilitată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul oraşului începe să îşi recapete strălucirea de altădată. Constructorii şi-au coborât săptămâna trecută schelele de pe faţada reabilitată a casei Poynar dinspre clădirea Teatrului Regina Maria.

Conform unui comunicat al municipalităţii, până în prezent imobilul a fost reabilitat în proporţie de 40%. Lucrările, începute în luna martie, au fost suspendate din cauza timpului nefavorabil şi urmează să fie finalizate în prima jumătate a anului viitor.

Până în prezent au fost executate reparaţiile la ornamentele, tâmplăria, tencuiala şi balcoanele celor două faţade exterioare. Constructorii au mai finalizat refacerea acoperişului din eternit, repararea şi vopsirea acoperişului din tablă la cupola turn şi urmează să fie executate reparaţiile la calcanul care se vede din Piaţa Ferdinand, la faţada dinspre strada Nicolae Grigorescu şi curtea interioară.

"Apreciem înţelegerea importanţei reabilitării acestei clădiri de către proprietari. Lucrările nu se puteau realiza dacă proprietarii nu semnau contractele de finanţare şi ipotecă", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

În plus, reabilitarea faţadei imobilului ar fi fost mult mai greoaie fără implicarea furnizorilor de servicii. "Mulţumim Distrigaz, Electrica, Telecom, RDS@RCS, care sprijină acest program de reabilitare, prin lucrări ce presupun îndepărtarea de pe faţadă a instalaţiilor aparente", a spus, la rândul său, Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Lucrările de reabilitare a casei Poynar fac parte din programul municipalităţii de reabilitare a faţadelor din centrul istoric, prin care proiectul tehnic a fost realizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor, iar municipalitatea acordă un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor.

Diferenţa de 80% se acordă locatarilor printr-un credit rambursabil cu rate pe 5 ani, fără dobândă. Lucrările de reabilitare vizează refacerea ornamentelor distruse, repararea acoperişului, a jgheaburilor şi a burlanelor, şi repararea tencuielilor distruse de timp.

Valoarea investiţiei este de 431.180 lei fără TVA, din care s-au făcut deja plăţi în valoare de 148.800 lei. Lucrările sunt efectuate de firma Constructorul Sălard şi au un termen de execuţie de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
In cautarea identitatii unui oras ..istoric
Draga suricata TC,constat in postarea ta,o oarecare indignare, o suparare ,cu o imediata pornire spre a jigni..Pozitia mea era ,cred de bun simt ,in consonanta cu cea a oradenilor care au "norocul" sau nesansa de a locui intr-o cladire considerata monument istoric si atitudinea Primariei Oradea vizavi de pozitia altor primarii din tara.Primaria Timisoara,prin demersurile intreprinse a reusit sa primeasca din partea Guvernului german 5 mil.euro,pentru reabilitarea cladirilor istorice din cartierele vechi ale orasului de pe Bega, preluand astfel o parte din povara achitarii reparatiilor de catre proprietarii acestora..Omul sfinteste locul si in cazul lucrarilor de restaurare. "Cea mai mare problema in procesul de restaurare nu este atat absenta fondurilor,cat penuria fortei de munca specializate.Un proiect de calitate confera si posibilitatea accesarii de fonduri europene. Dar,odata atrasi acesti bani,mai trebuie sa existe si forta de munca specializata in aplicarea tehnologiilor si materialelor compatibile cu arhitectura edificiilor respective.Proiectele de restaurare implica o conlucrare cu numerosi mestesugari :dulgheri,zidari restauritori, ipsosari restauratori,sitari, etc... considera arh. Calin Hoinarescu presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente istorice din Romania (UNRM." Fostul Hotel Pannonia(actualul Transilvania), construit intre 1903-1904 in stil eclectic-secession si face parte din ansamblul urban Centrul Istoric Oradea, figurand pe lista monumentelor protejate - a fost restaurat de toata jena(fatada,interior),sub directa protectie a d-nei Lipoveanu A(arhitect sef/dir. executiv /ing.constr.).Cetatea Oradea restaurata cu fatada cladirii centrale neregulata , vopsita parca cu un strat de lapte de var , precum sunt spoiti peretii cladirilor din ograda unui C.A.P. din vremuri comuniste, intr-o totala distonanta cu stucaturile si ornamentele care dau contur geamurilor . Tot misterul si parfumul unei cetati medievale sau dus pe...gustul si preferinta .... cui ? A Constructorului Salard,a Institutiei Arh.Sef, a proiectantului ?."Foarte multe regulamente locale de urbanism pentru zone protejate,sunt deficitare prin gradul de generalizare,care variaza de la restrictii absurde pana la permisivitati de neacceptat"(se aude Dna.Lipoveanu ????), a atras atentia Gheorghe Patrascu,arh.sef al capitalei.Deci,noroc cu proprietarii acestor cladiri istorice ,ca i-ati "convins" sa le ipotecheze pentru ale spoi cu decid... niste diletanti.
Postat 11 Decembrie 2015, 21:37 de platona
INTEGRITATE, IUBIREA MEA
Dle ILIE GAVRIL BOLOJAN ! In calitate de numarul 2 in PNL va rog sa binevoiti sa intrati in legalitate si sa organizati URGENT concurs pentru ocuparea functiei de arhitect sef al municipiului, functie vacanta de ( prea ) multi ani de zile ! Fiti INTEGRU si nu mai pastrati in PMO in functia de director adj. ( care sa faca pe arhitectul sef )o persoana care nu are studiile necesare doar pentru ca este membru ( fruntas ) PNL !
Postat 11 Decembrie 2015, 19:07 de TDS
@ tc
Bine că eşti tu deştept!
Postat 11 Decembrie 2015, 12:58 de eutanasiu
amatorul platona..
se vede ca esti "beginner" in chestiile astea asa ca ma voi rezuma sa te declar amator..daca vrei raspunsuri la idiotenia ta de intrebare...deschide motorul de cautare google(sau asta e prea mult pt. tine)
Postat 11 Decembrie 2015, 12:25 de TC
De ce nu am avut interes in a accesa fonduri europene si pentru astfel de proiecte ?
..."Apreciem înţelegerea importanţei reabilitării acestei clădiri de către proprietari. Lucrările nu se puteau realiza dacă proprietarii nu semnau contractele de finanţare şi ipotecă", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.Contracte de finantare si IPOTECA ? Alfel spus , prosteala pe fata ! Nu va pricepeti la accesat fonduri europene pentru reabilitat cladiri monument istoric,fara a implica proprietarii acestora,care de fapt ocupa vremelnic aceste imobile ? Era probabil mai de interes pentru edilul sef,o accesare frauduloasa,precum a procedat pentru proiectul de intubare a paraului Paris/Pasteur .Sa va fie rusine !
Postat 11 Decembrie 2015, 11:26 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON