URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2021, 18:22

Patru anchete penale pentru vaccinare fictivă în Bihor! Prefectul Dumitru Ţiplea atenționează medicii să respecte legea și etica profesională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două zile după ce s-a întâlnit cu medicii coordonatori ai centrelor de vaccinare, prefectul Dumitru Țiplea a avut, miercuri, o întâlnire și cu medicii de familie angrenați în campania de imunizare anti-Covid, motivul fiind necesitatea respectării codului de etică profesională și a procedurilor de lucru în cadrul campaniei de vaccinare anti-Covid.

4 anchete

Prezent și el la întâlnire, la fel ca reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și omologi de la Inspectoratul Județean de Jandarmerie, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, comisarul șef Vlad Codreanu, a amintit că practicarea așa numitei vaccinări „la chiuvetă” este infracțiune și a spus că în Bihor sunt în desfășurare patru anchete cu această suspiciune.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Prefectură, „în deschiderea ședinței prefectul Dumitru Țiplea a felicitat și a adresat mulțumiri celor 85 de medici de familie implicați în campania de vaccinare, subliniind importanța aportului lor în combaterea pandemiei”, iar „comisarul șef de poliție Codreanu Vlad, șef serviciu de Investigare a Criminalității Economice în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a solicitat medicilor prezenți sprijinul în demersurile de verificare a listelor cu persoane vaccinate, precizând că există patru dosare penale pe rol privind sesizări de vaccinare fictivă”.

Șeful SICE a prezentat implicațiile de natură penală ale acestui tip de acțiuni, care pot fi încadrate cumulativ ca infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fals informatic, fals intelectual și uz de fals.

Pregătiri pentru vaccinarea copiilor

Pe de altă parte, șeful Jandarmeriei Bihor, colonelul Ioan Bogdan, precum și dr. Diana Racz și dr. Adina Budea din cadrul DSP Bihor au adresat medicilor de familie vaccinatori „sfaturi practice cu privire la desfășurarea actului medical în condiții de siguranță și legalitate”, cum ar fi monitorizarea datelor introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), semnalarea erorilor în RENV prin e-mail către Institutul Național de Sănătate Publică, securizarea mijloacelor informatice prin parolă, sesizarea imediată a organelor de poliție la depistarea oricăror fapte suspecte ale angajaților, respectarea programului de lucru, verificarea completării corecte a documentelor medicale și verificarea identității pacientului doar cu acte în original. 

În contextul extinderii, în viitorul apropiat, a categoriilor de persoane eligibile la vaccinare prin includerea grupei de vârstă 5 - 11 ani, s-a subliniat necesitatea precauției maxime în administrarea dozei corecte de vaccin pediatric, administrarea dozei de adulți fiind considerată malpraxis.

"Scad încrederea în sistemul medical"

Potrivit comunicatului Prefecturii, prefectul Dumitru Țiplea a declarat că „derogările de la etica medicală pun în pericol sănătatea publică și scad încrederea în sistemul medical” și nu va trece cu vederea ca „efortul celor care stau în prima linie să fie minimizat” prin practicile ilegale.

O întâlnire pe aceeași temă a reprezentanților Prefecturii, DSP, Poliției și Jandarmeriei a avut loc la Prefectura Bihor, cu două zile în urmă, și cu medicii care coordonează activitatea centrelor de vaccinare.

Ambele demersuri au fost organizate după ce o asistentă medicală care fusese angajată la DSP Bihor pe perioadă determinată a fost arestată, împreună cu angajați ai unui centru de vaccinare din punctul de trecere a frontierei Petea (Satu Mare), pentru organizarea unei filiere care a emis în fals mii de certificare de vaccinare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mie mi-ar fi rusine....
... daca as fi prefect si/sau presedinte cj Bihor sa deschid gura pe tema Covid 19! Nu aveti nicio vina ca Bihorul e pe un (ne)onorant loc doi pe tara la incidenta cumulata cu 3,94 ‰, dupa Arad, cu 4,26‰ si inaintea Clujului, cu 3,9‰?! Cum de pe primele locuri sunt judete capusate de penali, culmea! aflati la guvernare? Acum se mai mira cineva ca psd-ul v-a pus in genunchi?
Postat 25 Noiembrie 2021, 12:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON