URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2024, 12:57

Patronul Leonardo, Florin Panea, trimis în judecată pentru o fraudă de peste 26,5 milioane lei

Patronul Leonardo, Florin Panea, trimis în judecată pentru o fraudă de peste 26,5 milioane lei foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronul lanţului de magazine Leonardo, orădeanul Florin Panea, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru o fraudă de peste 26,5 milioane de lei. Nu mai puţin de 705 facturi fictive a înregistrat acesta în contabilitate, susţin procurorii, care l-au trimis în judecată.

Potrivit unui comunicat transmis presei joi, Panea, în vârstă de 53 de ani, a fost trimis în judecată în calitate de administrator al trei societăţi din grupul Leonardo, pentru evaziune fiscală.

„În perioada 04.01.2011 - 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidenţa contabilă financiară şi fiscală a celor trei societăţi (705 acte materiale), un număr de 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziţii de bunuri (încălţăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operaţiuni de achiziţii care sunt fără conţinut economic, respectiv sunt fictive, de la un număr de 6 societăţi comerciale de pe teritoriul naţional (5 cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a crea o aparenţă de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziţii de la alte societăţi de pe teritoriul naţional cu comportament de tip fantomă”, se explică în comunicatul transmis presei.

Prin circuitul creat, Panea şi complicii săi au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.

Afaceri cu „firme conductă”

Anchetatorii au reţinut că produsele la care fac referire facturile fictive - pantofi, accesorii şi obiecte de marochinărie - au existat în realitate şi au fost comercializate direct, fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai societăţii Leonardo, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti (bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă).

„Astfel, beneficiarul bunurilor a fost L SRL (firma Leonardo - n.r.), iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăţi de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi - complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care fie declarau achiziţii intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spaţiul comunitar), fie compensau TVA colectat cu achiziţii fictive de la alte societăţi de tip "fantomă" (în cazul mărfurilor provenite din ţară)", mai explică procurorii.

Prin interpunerea societăţilor furnizoare de facturi (numite de procurori „platforme de facturare”), firma Leonardo a reuşit să-şi deducă TVA-ul şi să nu mai plătească, astfel, obligaţiile legale către stat.

"Ulterior, bunurile achiziţionate de societatea L din spaţiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial C.D., erau valorificate prin magazinele proprii", mai arată anchetatorii.

Cu averile sub sechestru

Prin acelaşi rechizitoriu, Parchetul Bihor a dispus şi trimiterea în judecată a firmei Leonardo, dar şi a mai multor persoane fizice, administratorii societăţilor conductă - Ioan Chiriţoiu, Lakkis Naji, Matar Ali, El Lakkis Ali, Matar MHD Khir şi George Pârcălab - pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pentru recuperarea prejudiciului, inculpaţii s-au ales cu averile puse sub sechestru, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei.

"În perioada 15 - 17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane lei, fiind formulată propunere de menţinere a sechestrului", mai arată comunicatul.

Ancheta a fost făcută cu sprijinul poliţiştilor bihoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@richard
Marfa din Italia o rezolva din zona Napoli. Saptamanal dispar din parcarile din Italia TIR-uri intregi pline cu marfa. DFupa cateva zile apare TIR-ul gol parasit. Toata marfa asta se vinde fara acte.
Postat 12 Aprilie 2024, 16:31 de andy
@richard
E simplu : Ex :Leonardo cumpara un articol din Dragonul Rosu sau din Italia fara factura cu 10 lei. Il vinde in Leonardo cu 100 lei+TVA. Ar trebui sa plateasca la stat 19 lei TVA. Nu are ce deduce pt ca nu are acte pe acel 10 lei platit. "Rezolva" o factura de la arabii din Bucuresti cu valoare de 90 lei + TVA. Deci poate deduce 17 lei TVA. Va plati TVA la stat 2 lei. Diferenta de 17 se imparte intre furnizorul de factura si Leonardo. Inmulteste asta cu sute de mii de perechi si vezi ce iese. Toti stiu ce fac pt ca actele se plimba fara marfa, nu conteaza ca esti prima veriga sau ultima. Toti din lant fac evaziune.
Postat 12 Aprilie 2024, 16:24 de andy
da
intrebare pentru ziarista Marinescu si pentru procurori = din text= "Anchetatorii au reţinut că produsele la care fac referire facturile fictive - pantofi, accesorii şi obiecte de marochinărie - au existat în realitate şi au fost comercializate " daca marfurile au fost Reale !! cum se face ca facturile au fost Fictive ? tot din text = "iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăţi de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi - complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă " deci politia ancheteaza practic victimele si nu firmele fantoma care au fabricat acele facturi fictive !pot anchetatorii sa demonstreze ca cei 6-7 anchetati stiau ca facturile sant fictive ? Poate stia primul din lant dar stia si ultimul ? Panea fiind a saptea veriga in lant credeti ca stia ca prima factura din lant era "fictiva " ? si din momentul ce marfa exista in realitate = mai putem spune ca facturile sant fictive ? marfa fictiva= facturi fictive si marfa reala = factura reala .
Postat 11 Aprilie 2024, 18:27 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON