URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2024, 19:29

Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru returnarea Tezaurului României

Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru returnarea Tezaurului României (foto: generic, Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul European a votat joi o rezoluție privind returnarea Tezaurului României însușit ilegal de Rusia, după ce a fost trimis acolo în anii 1916 și 1917. Este o decizie istorică, a subliniat inițiatorul rezoluției, eurodeputatul Eugen Tomac, care a adăugat: „Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm”.

Practic, prin acest vot, Parlamentul European a recunoscut oficial dreptul României de a-și recupera tezaurul furat de Moscova sau de a obține compensații în schimbul acestuia. Este vorba de cantităţi însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecţii de artă, bijuterii.

În cazul unor negocieri cu Rusia, după încheierea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea folosi documentul ca să pună condiții Moscovei, arată Digi24.ro.

La dezbaterea de joi din plenul Parlamentului European au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, notează Agerpres.ro. 

De asemenea, a luat cuvântul comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE.

"Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira, citată de Digi24ro. 

Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova.

După vot, Eugen Tomac a caracterizat rezoluția drept un „succes uriaș”. „Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult. Mulțumesc, bineînțeles, Băncii Naționale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluție a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României. Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România și împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunțăm!", a scris pe Facebook eurodeputatul Eugen Tomac.

În Primul Război Mondial, pe fondul avansului trupelor Puterilor Centrale, guvernul și conducerea BNR au decis mutarea tezaurului BNR pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci. Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași o convenție potrivit căreia valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, a depozitului și întoarcerea în România”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PNL filiala Bihor sunt adevaratii liberali ai Romaniei
...ar merita ca filiala Bihor sa ia conducerea PNL la nivel de tara, sa reformeze liberalii din Sibiu, Bucuresti si alte judete!
Postat 15 Martie 2024, 15:37 de unu
milă
In loc să-și plângă de milă toată presa și toți politicienii mai bine ar face treabă, până când vor zice: tezaurul de la ruși? Mărunțiș.
Postat 15 Martie 2024, 12:22 de DaNu
Care tezaur?
Comunistii l-au dat de buna voie. Actele de inventar, contractul de siguranta si inapoiere au fost de ochii lumii. Tezaurul nu mai exista, toate obiectele respective au fost vândute pe la licitatii si finantat un razboi plus iachturi si proprietati. Maxim, dar macim, averile confiscate de la oligarhi pot face parte din recuperarea tezaurului. Dar sa nu uitam, nimeni nu da nimic gratuit. Ca tin banii aia nemtii, frantuzii, polonezii etc e oe tru ca finanteaza Ucraina cu tehnica de lupta. Chiar credea cineva ca sunt pro bono alea? Iar ce a facut tomac si ue acolo e de suprafata. Okay, bate-te cu ei faca nu iti convine. Repet, pauker si moscovitii au dat de buna voie tezaurul. Nu pauker le-a aratat rusilor unde e ascuns, pestera respectiva? De ce a fost ascuns asa bine? Sa nu iasa din posesia tarii. Ce face jegoasa aia infecta kgbista? Ii duce si le arata, gen "luati, mancati..." vorba popii. Praf in ochi, ar trebui sa isi ia gandul de la el. Si dati cu hate, mari patrioti si nationalisti, ca deh, adevarul nu place nimanui, ca poate sa doara. Doare, corect, dar ne-am facut-o cu mana noastra. Noi am dat monarhia jos, noi am pus comunism, pe iliescu, pe neamtalau, noi ii punem pe liste de * ca apoi ne plangem ca nu avem cu cine. Da, nu mai ai cu cine, s-a ajuns in halul ala de rau. Iar daca apare unul rasarit, in contul unei pungi goale, un kil de faina si unu de malai, il injura un judet intreg. Bravo ma, asa sa aveti cum va alegeti si cum injurati pe cei care va mai deschid ochii. Praful se va alege, la ce datorie are tara asta, deja viseaza tezaur.. noapte buna, poate poate se trezeste natia asta in vreo 20 de ani. Dar slabe sanse.
Postat 15 Martie 2024, 09:05 de poiu
Putin vrea toata Ucraina
Pe urma alte tari, la rand. Nu i se va permite asta.
Postat 15 Martie 2024, 06:08 de Riviera
Si Putin asta, doar unde nu poate nu intra la furat
Zilele lui Putin si ale imperiului rus sunt numarate. In primul rand francezii, polonezii, tarile baltice, Finlanda, Suedia, Romania, Germania, UK inteleg exact ce ar insemna victoria Rusiei in Ucraina. Ar fi un pericol iminent pt alte tari pe care Putin poate sa le invadeze. Odata vazand ca se poate, batranul frustrat Putin va vrea mai mult. El are in cap doar URSS si puterea pe care o aveau rusii atunci. Putin identifica, in mod oficial, URSS-ul cu Rusia. Pt el nu conteaza ce vor altor state, si anume ca nu mai vor sa fie vasalele Moscovei.
Postat 15 Martie 2024, 06:01 de Riviera
@Kid
Poate ca rezerve monetare ale Rusiei sechestrate in banci europene ar putea fi realocate Romaniei, in contul datoriei pt tezaur, si nu insusite de olandezi, nemti, francezi, pe baza noii decizii? Mi-e frica sa nu iasa finalul rezboiului cum zici tu, e posibil!, dar ar fi un cosmar! Practic ar fi un esec in care UE doar cumpara inca 6 ani de pace pana cand Rusia se reinarmeaza si pune ochii pe noi teritorii…
Postat 15 Martie 2024, 04:15 de unu
Dl Tomac din PMP a facut mai multe ptr interesul Romaniei
Decat toti PSDisii, AURistii si PNListii din parlamentul european la un loc. Știre de ieri ca PNL pune prima pe lista la europarlamentare pe una care il ultimii 6 ani a avut job de birocrat de la Bruxeles ca resprezentant al intereselor Comisiei Europene in Romania. Acum cica ea va bate cu pumnul in masa ptr interesele Romaniei in fata Parlamentului European cica…
Postat 15 Martie 2024, 04:10 de unu
Totuși
Părerea mea ca tezaurul nu mai există.
Postat 14 Martie 2024, 22:09 de Sandu2100
Tezaurul
Nici comuniștii noștri nu au reușit să recupereze tezaurul integral. Ca sa recuperăm tezaurul, trebuie sa fie o Rusie slabă, o Rusie care se agață de vest ca să nu moară de foame, și trebuie sa se scape de comuniști. Iliescu a încercat dar rezultatul a fost minim, și Băsescu a încercat dar el era cu gura mare, adevărul e ca România în perioada aia era nimeni in drum, acum avem un cuvânt de spus și în UE și în NATO și chiar îl vreau pe Johannes șeful NATO pt ca o sa fie mai puternici.
Postat 14 Martie 2024, 22:08 de Sandu2100
Dl Tomac a facut
foarte bine ca a initiat rezolutia si ca aceasta a fost votata in Parlamentul Europei. Tezaurul este al Romaniei si trebuie sa se intoarca in tara. Problema este ca Rusia se sterge la fund cu rezolutia respectiva. Din punctul meu de vedere, ce s-a intamplat in Parlamentul European, are un scop pur electoral pt initiator si nu va produce alte efecte sub nicio forma. Nu poti sa faci afaceri cu rusii, iar negocierile cu rusii post razboi cu Ucraina, se vor desfasura in directia opusa celei enuntate in articol. Nu Europa va pune conditii Rusiei ci va fi invers. Va fi ceva de genul: ne oprim daca ne dati aia si aia si aia.
Postat 14 Martie 2024, 22:04 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON