URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2010, 09:20

Parcul Industrial aduce bani, dar nu prin vânzarea de terenuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pedelistul Mircea Matei susţinea joi în conferinţă de presă că Parcul Industrial "Eurobusiness Parc", "nu este în interesul cetăţeanului", ci în interesul firmelor care se vor muta aici, care ar fi protejatele primarului Bolojan, prin faptul că unora li se acordă parcele în concesiune prin negociere, şi nu prin licitaţie.

Secretarul general al PDL afirma că, în contextul în care investitorii plătesc o redevenţă de cel puţin 8 euro pentru concesiunea terenului pentru o perioadă de 25 de ani, iar apoi vor să cumpere terenurile, li se va scădea din suma de vânzare suma cumulată la plata redevenţei, "iar asta înseamnă că oraşul pierde foarte mulţi bani", deoarece firmele ar primi, practic, terenul pe gratis.

Solicitată de BIHOREANUL să ofere o explicaţie pe marginea celor spuse de Matei, Delia Ungur, administratorul Eurobusiness Parc, a afirmat că într-adevăr, când va dori să cumpere, concesionarului i se va deduce din preţ valoarea redevenţei cumulată de-a lungul anilor. Dar, susţine ea, municipalitatea nu va pierde sume mari de bani, pentru că urmăreşte să-şi recupereze banii din investiţilie care vor fi făcute aici, precum şi din taxele şi impozitele încasate, nu din vânzare.

"Preţul de pornire e, într-adevăr, de 8 euro pe metru pătrat, dar, în cadrul licitaţiei, fiecare societate oferă cât vrea, funcţie de cât de interesată e de concesionarea unei parcele. Avem o firmă care a dat chiar 20 euro pe metru pătrat. În plus, fiecare concesionar plăteşte câte 0,5 euro pe an pe metru pătrat concesionat, taxă de administrare pentru iluminat public, întreţinere", a explicat Delia Ungur.

Administratorul Eurobusiness Parc a spus că problemele puse pe tapet de Matei sunt false, deoarece municipalitatea are numai de câştigat de pe urma acestui proiect. Ca să îşi întărească afirmaţiile, ea a declarat că firma coreană Shinheung, care a promis investiţii de 8 milioane de euro pentru prima fază, urmând ca în final să aloce 20 de milioane de euro, va plăti administraţiei locale nu mai puţin de 4 miliarde de lei vechi săptămâna următoare, doar pentru autorizaţiile de construcţie. "Probabil că de săptămâna următoare îşi vor muta acolo barăcile şi vor începe să lucreze".

Referitor la acuzele că municipalitatea încalcă legea atribuind parcele prin negociere directă, fără licitaţie, administratorul Eurobusiness Parc afirmă că acestea sunt "o prostie", deoarece Consiliul Local a hotărât anul trecut ca, pentru societăţile care asigură investiţii mari, de peste 5 milioane de euro, negocierea să fie făcută direct, iar pentru celelalte să se organizeze licitaţii. "Nici nu am fi obligaţi să facem această licitaţie, pentru că terenul e în proprietatea privată a oraşului, dar e în interesul nostru", a argumentat Ungur.

Parcul Industrial "Eurobusiness Parc" Oradea se desfăşoară pe o suprafaţă de 121,29 de hectare, terenul fiind integral proprietatea municipiului Oradea. Suprafeţele disponibile pot fi concesionate, cu posibilitatea cumpărării după realizarea în proporţie de 100% a investiţiei la care s-a angajat investitorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
replica
Are dreptate Mircea Matei Jidvei ,,parcul industrial aduce bani,dar nu prin vnzare de terenuri `` ci prin donatie catre PiDiLii din Bihor, ce numa Petru Fili la barba carunta sa-si faca avere in Bihor si noi PiDiLii din Bihor ,NU!:))))))))))=)) Ce gluma buna !Parcul Industria l este o mega tzeapa imobiliara a PeNaLilor,se vor vinde terenuripe 2 lei ,dar revindute pe milioane de euro ,cine stie ce-i puiaza mintea la Bolojan?:))))))=)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 19 Februarie 2010, 16:47 de Romanul Simplu
minciuni pe paine
da chiar, cat o sa mai iasa insul asta sa minta cu nerusinare? si mai ales, pana cand o sa-l mai bage in seama presa? unde se ascunde stirea? adica insul minte, iar presa ii consemneaza rapid aberatiile.
Postat 19 Februarie 2010, 14:27 de mircea
bonus
Matei, daca tacea, ramanea in amintirea comuna drept un tupeist, pui de securist, mincinos, fatzarnic, intretinut de partid, incompetent, guraliv, hot si tragator la masea. Da' n-a tacut. Nu ca mi-ar parea rau sa vad cum se duce pe uluci constructia PDL in Oradea. Macar atata sa faca si el pt oras: can-can si circ.
Postat 19 Februarie 2010, 10:53 de bonus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON