URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2019, 16:33

Parcarea supraetajată de lângă Spitalul Judeţean din Oradea va avea 500 de locuri. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă despre parcarea supraetajată care urmează să fie construită de municipalitate lângă Spitalul Judeţean din Oradea. Construcţia va avea patru niveluri, circa 500 de locuri de parcare şi va costa, potrivit edilului, în jur de 5 milioane euro.

Lucrări în 2020

Ilie Bolojan a afirmat că investiţia se justifică dată fiind nevoia de locuri de parcare în acea zonă. Merită precizat că, şi aşa puţine, locurile s-au mai redus odată cu începerea lucrărilor pentru extinderea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean.

"Parcarea se va construi pe partea dreaptă a străzii Gheorghe Doja înainte de spital, va fi realizată pe patru niveluri şi va asigura circa 500 de locuri de parcare. Sperăm ca în circa 3 luni să fie finalizat PUZ-ul (n.r. - planul de urbanism zonal), iar apoi să fie realizat şi studiul de fezabilitate, după care în vara acestui an să supunem aprobării toate aceste documentaţii", a afirmat Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, dacă licitaţia nu va întâmpina oprelişti, în toamnă "vom avea semnat un contract de execuţie a lucrărilor, astfel încât din primăvara anului viitor să putem demara lucrările la parcarea supraterană". La rândul lor, lucrările vor dura circa un an sau un an şi jumătate.

5 milioane de euro

Bolojan a mai precizat că valoarea estimată a investiţiei este de 5 milioane euro, urmând să fie găsită o sursă de finanţare fie din bugetul local, fie dintr-un credit, fie printr-un parteneriat public-privat.

"E nevoie de consolidare suplimentară în zona de deal, având în vedere experienţa pe care am avut-o cu construcţiile în zona de deal", a spus primarul.

Potrivit lui Ilie Bolojan, noua construcţie ar rezolva problema locurilor de parcare pentru cei care lucrează la Spitalul Judeţean, precum şi pentru aparţinătorii pacienţilor.

Vor fi exproprieri

Parcarea va semăna cu cea din spatele Palatului de Justiţie, în sensul că e posibil să găzduiască şi alte spaţii. De exemplu, ar putea avea zone de tip comercial, birouri pentru spitale sau chiar spaţii de locuit. "Poate locuinţe de serviciu pentru medicii de gardă şi pentru rezidenţi", a adăugat edilul.

Pentru construcţia parkingului suprateran va fi nevoie de exproprieri. "Nu avem niciun spaţiu disponibil în jurul Spitalului Judeţean şi suntem obligaţi", a menţionat Bolojan.

Merită precizat că, iniţial, municipalitatea a dorit să realizeze o parcare în trepte pe dealul de lângă Spitalul Judeţean. Din motive de stabilitate a terenului, însă, aceasta nu este fezabilă. "Sunt studii. În imediata vecinătate a spitalului sunt puţuri în subteran pentru preluarea apelor pluviale şi nu putem (n.r. – să construim)", a explicat edilul.

Citeşte şi: Adio, parcare "în trepte"! Primăria Oradea va face parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean, nu pe deal

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sa nu fie 5mil eur cu dedicatie pentru medicii ce au primit salarii uriase doar, ci pentru vizitatori in primul rand
dupa ce ca acum au salarii incepand de la 1000 euro in sus doar si pentru cei de pe nivelele inferioare, ar fi nasol ca sa se inchirieze pe luna si pe an de catre angajatii de la spital. Sper ca Bolojan isi aduce aminte ca in primarie, pentru a orienta institutia spre clienti, angajatii isi parcheaza masinile cat mai departe de cladire sau vin cu transportul public la lucru, iar locurile de parcare din apropiere sunt cu durata limitata, si destinate clientilor ce vin cu o scurta treaba la institutie. La fel trebuie sa se procedeze si la Spital! Locurile pentru localnici si angajati sa fie departe de accesele in parking si la tunelul de conexiune, iar abonamentele lunare si anuale NU trebuie se fie deloc subventionate!
Postat 18 Aprilie 2019, 02:12 de unu
excalibur
A zis Bolojan că o face le tine acasă, numa sa taci din gură. Fraiere mori de ciuda. Ahahahaha.
Postat 17 Aprilie 2019, 22:16 de Sandu1206
Excelsior
Daca reuseste parcarea asta,sora cu cea subacvatica, ii iertam toate greselile.Cu conditia sa fie exproprierile corecte,echitabile ,fara scandal.Facem rost si de o indulgenta papala,gratuita,sa nu se supere protestantii.
Postat 17 Aprilie 2019, 19:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON