URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2023, 20:08

„Orașul Sfântului Ladislau e al tuturor”. Se pregătește a XI-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau, cu program bogat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenit un festival deja de tradiție, Zilele Sfântului Ladislau – care celebrează regele despre care legenda spune că a întemeiat Oradea – va avea anul acesta, între 19 și 25 iunie, un program dens, cu manifestări culturale și culinare, cu expoziții și spectacole pentru cei mici și cei mari.

Înapoi în Cetate

Organizat de Asociația Sfântul Ladislau în parteneriat cu Centrul Cultural din Debrețin, cu Universitatea Partium și Visit Oradea – APTOR, festivalul a ajuns la a XI-a ediție, pornind de la ideea de a oferi „cadrul pentru întâlniri între orădenii care au plecat din oraș, fie ei maghiari sau români, și care revin în Oradea”, după cum a explicat într-o conferință de presă susținută joi Zatyko Gyula, alături de Varga Korpos Dalma, președinta asociației, de Bodor Edit, referent cultural la Primăria Debrețin, și Balazs Zoltan, șeful Departamentului de Arte al Universității Partium.

La această ediție, spre deosebire de unele dintre cele precedente, concertele programate în festival vor avea loc în Cetate, „locul unde este înmormântat Regele Ladislau, pe care noi îl considerăm un loc foarte bun pentru astfel de întâlniri”, a spus Zatyko, precizând însă că vor fi și manifestări ce vor avea loc în afara zidurilor fortăreței.

Un exemplu este, bunăoară, chiar evenimentul inaugural, programat înaintea primei zile a festivalului, duminică, 18 iunie, și anume un tur ciclist din Piața Unirii, așadar din inima Oradiei, până la statuia Sf. Ladislau din localitatea ungară Biharkeresztes.

Cu sprijin din Debrețin

„Vom pregăti mâncare, vom organiza întâlniri cu orădeni de pretutindeni, va fi un târg de artizanat, manifestări sportive, evenimente în memoria lui Petöfi Sandor”, a înșirat câteva dintre evenimentele planificate Varga Korpos Dalma (foto), președinta Asociației Sfântul Ladislau.

O mare parte a programelor au fost pregătite cu sprijinul municipalității din Debrețin, reprezentanta acesteia, Bodor Edit, afirmând că pentru instituție este „o onoare să participăm la seria de evenimente de aproape zece ani”, deoarece „este o posibilitate să arătăm valorile noastre în fața publicului orădean”, dar și de a invita orădenii „la evenimentele noastre din Debrețin”

Între astfel de programe pregătite în colaborarea cu municipalitatea din Debrețin se numără, de exemplu, o „serată maghiară” în interpretarea Filarmonicii Kodály (la Teatrul de Stat din Oradea, în prima seară a festivalului), un recital Magyar Rhapsody Project cu participarea tenorului Molnár Levente, o expoziție de artă fotografică oferită de Maté András, programe pentru copii, susținute între altele de teatrul de păpuși Csicsogó, programe pentru iubitorii de literatură și multe altele.

Despre legătura dintre bani și artă

Rezultat al colaborării cu Universitatea Partium, departamentul de Arte al acesteia va oferi o expoziție tematică, urmând ca în oraș să fie expuse în formate mari (billboard) și medii (pe panourile citylight din stațiile OTL) lucrările ce vor fi premiate în cadrul unui concurs de afișe și giff-uri la care și-au anunțat participarea, potrivit spuselor lui Balazs Zoltán (foto), peste 300 de artiști din 48 de țări, cu peste 600 de lucrări.

Ca la fiecare ediție, și concursul din acest an are o tematică, de data asta cea aleasă fiind despre „subiectul banilor și legătura banilor cu arta”.

„Știm că foarte multe persoane nu vin la expoziții de artă, mai ales din generația tânără, de aceea ne-am gândit să aducem lucrările în stradă sub forma unor afișe uriașe”, a spus Balazs, precizând că lucările vor putea fi vizualizate și pe site-ul proiectului, publicritic.com, precum și pe paginile de socializare de pe Facebook și TikTok ale evenimentului.

„Promovează pacea și speranța”

De asemenea, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Zilelor Sf. Ladislau este posibil să fie adusă la Oradea, probabil în holul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, care îndeplinește condițiile de mărime impuse, o expoziție realizată prin imprimare 3D copie a lucrării „Adunarea Filosofilor”, realizată de sculptorul Wagner Nándor, născut la Oradea și consacrat în Suedia și Japonia.

„Este vorba despre un grup statuar cu filosofii creatori ai unor mari școli de gândire, de la Isus Cristos la Sfântul Augustin, mai actual ca oricând, pentru că promovează pacea și speranța”, a explicat Zatyko Gyula.

Așa cum a fost gândit de organizatori, festivalul va cuprinde anul acesta și o expoziție foto despre Art Nouveau-ul orădean, spectacole de muzică clasică oferite de orchestra Liceului de Artă din Oradea și de operetă susținut de Danc Annamari și Laki Péter, concursuri de cultură generală, o degustare de vinuri de pe Valea Ierului, concerte oferite de Debrecen Big Band și Vastag Tamás, de Stevie Ker, Charlie, Szénási Miklós, Bordó Sárkány, LGT, Geszti Péter, Bikini etc.   

„Orașul Sfântului Ladislau este al tuturor”

„Încă de la început noi am promovat bilingvismul, orașul Sfântului Ladislau este al tuturor, deci sunt bineveniți și locuitorii români ai orașului. Obiectivul nostru este să trăim cu toții în relații bune și astfel nu ne vom teme unul de celălalt dacă ne cunoaștem”, a spus Zatyko Gyula, îndemnând și orădenii de etnie română să participe, la fel ca totdeauna, la festivalul dedicat întemeietorului orașului.

Prezent și el la conferința de presă, directorul Visit Oradea – APTOR, Alexandru Chira, a salutat colaborarea cu organizatorii festivalului, arătând că acesta este „un eveniment bine pus la punct, care se desfășoară într-o perioadă în care avem nevoie de cât mai mulți vizitatori în Cetate”.

Lista tuturor evenimentelor pregătite în cadrul festivalului și calendarul pe zile și ore al acestora vor fi făcute publice de organizatori și în preajma debutului actualei ediții, putând fi consultat, de asemenea, pe site-ul asociației Sfântul Ladislau (Szent Lászlo) și pe paginile de socializare ale acesteia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON