Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor împreună cu Asociaţia Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor au demarat un amplu proiect de iniţiere a orădenilor în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave.
Anunţul a fost făcut vineri, de preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor, dr. Emil Boţcău, în cadrul unei conferinţe de presă organizate alături de vicepreşedinţii organizaţiei şi voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
"În prima etapă, vom împărţi pliante de informare în mai multe cartiere ale oraşului, după care, împreună cu voluntari, vom merge din uşă în uşă ca să îi învăţăm pe orădeni manevrele de resuscitare de bază. Vom fi îmbrăcaţi în uniforme, ca să ne recunoască, şi vom duce şi manechin pentru prezentare, pentru ca procedurile să fie mai uşor de reţinut", a declarat Boţcău.
Demersul, o premieră în România, vine în completarea unui alt proiect derulat deja cu succes de mai bine de 3 ani de Serviciul de Ambulanţă Bihor şi Asociaţia pentru Viaţă Ambulanţa Bihor. Este vorba despre cursurile de prim ajutor pentru populaţie organizate gratuit în prima sâmbătă din fiecare lună la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă de pe strada Sucevei nr. 24.
"Aceste cursuri sunt foarte importante. Conform unui studiu realizat la nivel naţional, doar 5% din populaţia României este instruită să acorde prim ajutor în timp ce, în alte ţări europene, procentul este de 95%", a explicat medicul.
Cursul de iniţiere în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave, în special în caz de stop cardio respirator, are atât o parte teoretică, cât şi una practică, participanţii având posibilitatea să îşi testeze cunoştinţele acumulate cu ajutorul manechinelor, să utilezele un defibrilator automat, să efectueze corect punerea în poziţie laterală de siguranţă a victimei inconştiente, dar şi să acorde primul ajutor în caz de obstrucţie de căi respiratorii superioare.
Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să aibă minimum 16 ani şi să se prezinte la sediul Serviciului de Ambulanţă Bihor ori să se înregistreze online pe www.ambulantabihor.ro.
Pentru viitorii voluntari, cursurile se organizează separat şi au înregistrat un succes, mai ales în rândul elevilor de liceu şi a studenţilor. "La ultimul curs au fost 50 de persoane înscrise, dintre care, în final, am selectat 10 voluntari. Cei mai buni dintre cei buni", a declarat asistenta Crina Ungur, unul dintre formatori. Pentru următorul curs s-au înscris deja 300 de persoane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.