URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Martie 2016, 11:59

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO)

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO) Noii voluntari ai Serviciului judeţean Bihor, alături de formatorii care le-au predat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor împreună cu Asociaţia Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor au demarat un amplu proiect de iniţiere a orădenilor în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave.

Anunţul a fost făcut vineri, de preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor, dr. Emil Boţcău, în cadrul unei conferinţe de presă organizate alături de vicepreşedinţii organizaţiei şi voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

"În prima etapă, vom împărţi pliante de informare în mai multe cartiere ale oraşului, după care, împreună cu voluntari, vom merge din uşă în uşă ca să îi învăţăm pe orădeni manevrele de resuscitare de bază. Vom fi îmbrăcaţi în uniforme, ca să ne recunoască, şi vom duce şi manechin pentru prezentare, pentru ca procedurile să fie mai uşor de reţinut", a declarat Boţcău.

Demersul, o premieră în România, vine în completarea unui alt proiect derulat deja cu succes de mai bine de 3 ani de Serviciul de Ambulanţă Bihor şi Asociaţia pentru Viaţă Ambulanţa Bihor. Este vorba despre cursurile de prim ajutor pentru populaţie organizate gratuit în prima sâmbătă din fiecare lună la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă de pe strada Sucevei nr. 24.

"Aceste cursuri sunt foarte importante. Conform unui studiu realizat la nivel naţional, doar 5% din populaţia României este instruită să acorde prim ajutor în timp ce, în alte ţări europene, procentul este de 95%", a explicat medicul.

Cursul de iniţiere în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave, în special în caz de stop cardio respirator, are atât o parte teoretică, cât şi una practică, participanţii având posibilitatea să îşi testeze cunoştinţele acumulate cu ajutorul manechinelor, să utilezele un defibrilator automat, să efectueze corect punerea în poziţie laterală de siguranţă a victimei inconştiente, dar şi să acorde primul ajutor în caz de obstrucţie de căi respiratorii superioare.

Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să aibă minimum 16 ani şi să se prezinte la sediul Serviciului de Ambulanţă Bihor ori să se înregistreze online pe www.ambulantabihor.ro.

Pentru viitorii voluntari, cursurile se organizează separat şi au înregistrat un succes, mai ales în rândul elevilor de liceu şi a studenţilor. "La ultimul curs au fost 50 de persoane înscrise, dintre care, în final, am selectat 10 voluntari. Cei mai buni dintre cei buni", a declarat asistenta Crina Ungur, unul dintre formatori. Pentru următorul curs s-au înscris deja 300 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Nu suna cum trebuie ! Cum adica , vor actiona ca trupe fe commando ? Nu se face asa ! Se anunta dinainte si cine doreste participa ! In curtea me nu intra nimeni !
Postat 12 Martie 2016, 12:17 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON