URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
12 Martie 2016, 11:59

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO)

Orădenii învaţă să salveze vieţi: Voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bihor vor merge din casă în casă pentru a preda cursuri de prim ajutor (FOTO) Noii voluntari ai Serviciului judeţean Bihor, alături de formatorii care le-au predat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor împreună cu Asociaţia Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor au demarat un amplu proiect de iniţiere a orădenilor în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave.

Anunţul a fost făcut vineri, de preşedintele Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor, dr. Emil Boţcău, în cadrul unei conferinţe de presă organizate alături de vicepreşedinţii organizaţiei şi voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

"În prima etapă, vom împărţi pliante de informare în mai multe cartiere ale oraşului, după care, împreună cu voluntari, vom merge din uşă în uşă ca să îi învăţăm pe orădeni manevrele de resuscitare de bază. Vom fi îmbrăcaţi în uniforme, ca să ne recunoască, şi vom duce şi manechin pentru prezentare, pentru ca procedurile să fie mai uşor de reţinut", a declarat Boţcău.

Demersul, o premieră în România, vine în completarea unui alt proiect derulat deja cu succes de mai bine de 3 ani de Serviciul de Ambulanţă Bihor şi Asociaţia pentru Viaţă Ambulanţa Bihor. Este vorba despre cursurile de prim ajutor pentru populaţie organizate gratuit în prima sâmbătă din fiecare lună la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă de pe strada Sucevei nr. 24.

"Aceste cursuri sunt foarte importante. Conform unui studiu realizat la nivel naţional, doar 5% din populaţia României este instruită să acorde prim ajutor în timp ce, în alte ţări europene, procentul este de 95%", a explicat medicul.

Cursul de iniţiere în acordarea primului ajutor în situaţii medicale grave, în special în caz de stop cardio respirator, are atât o parte teoretică, cât şi una practică, participanţii având posibilitatea să îşi testeze cunoştinţele acumulate cu ajutorul manechinelor, să utilezele un defibrilator automat, să efectueze corect punerea în poziţie laterală de siguranţă a victimei inconştiente, dar şi să acorde primul ajutor în caz de obstrucţie de căi respiratorii superioare.

Pentru a putea participa la cursuri, doritorii trebuie să aibă minimum 16 ani şi să se prezinte la sediul Serviciului de Ambulanţă Bihor ori să se înregistreze online pe www.ambulantabihor.ro.

Pentru viitorii voluntari, cursurile se organizează separat şi au înregistrat un succes, mai ales în rândul elevilor de liceu şi a studenţilor. "La ultimul curs au fost 50 de persoane înscrise, dintre care, în final, am selectat 10 voluntari. Cei mai buni dintre cei buni", a declarat asistenta Crina Ungur, unul dintre formatori. Pentru următorul curs s-au înscris deja 300 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Nu suna cum trebuie ! Cum adica , vor actiona ca trupe fe commando ? Nu se face asa ! Se anunta dinainte si cine doreste participa ! In curtea me nu intra nimeni !
Postat 12 Martie 2016, 12:17 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON