URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Decembrie 2012, 08:23

Oradea, tot mai eco: Lună de lună, muncitorii RER Ecologic Service colectează tot mai multe deşeuri reciclabile

Oradea, tot mai eco: Lună de lună, muncitorii RER Ecologic Service colectează tot mai multe deşeuri reciclabile CÂŞTIGĂTORI CU SACU-N MÂNĂ. Zilnic, o echipă a RER Ecologic Service premiază cu un termos din inox orădenii care aruncă deşeurile reciclabile în igluuri şi în recipientele cu capac galben
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele luni, muncitorii RER Ecologic Service din Oradea strâng de la orădeni cantităţi tot mai mari de deşeuri reciclabile. Dacă în septembrie s-au adunat din igluurile amplasate în oraş 38 de tone de reciclabile, în noiembrie volumul acestora a depăşit 46 de tone.

Din acest motiv, operatorul licenţiat de salubritate e convins că trebuie să continue campania "RER te premiază dacă te prinde reciclând", prin care îi recompensează pe orădenii care respectă regulile colectării selective.

Igluuri tot mai grele

Statisticile RER Ecologic Service arată că în septembrie din igluurile verzi s-au adunat 4,2 tone de sticlă, din cele galbene 19,32 tone de deşeuri din plastic şi metal, iar din cele albastre 14,92 tone de hârtie şi carton.

În octombrie, orădenii au aruncat o cantitate aproape dublă de sticlă, mai precis 9,2 tone, 17,4 tone de PET-uri şi metale, plus 13,8 tone de hârtii şi cartoane. În noiembrie, orădenii au trimis la reciclare şi mai multe deşeuri din sticlă: 14,5 tone. De asemenea, au aruncat în igluuri 9,7 tone de deşeuri din plastic şi metal şi 21,96 de tone de hârtii şi cartoane.

"Pe lângă deşeurile strânse din igluuri, am adunat din recipientele cu capac galben ale asociaţiilor de proprietari 310 tone de deşeuri din fracţia uscată în luna octombrie şi 331 de tone în noiembrie", spune Horia Burlou, şeful Serviciului Salubrizare Menajeră din cadrul RER Ecologic Service.

Premii pentru responsabilitate

Pe lângă satisfacţia că îşi transformă oraşul într-unul tot mai ecologic, orădenii care respectă sistemul de colectare selectivă pot avea parte şi de o alta: premii oferite de RER Ecologic Service. Operatorul de salubritate continuă campania "RER te premiază dacă te prinde reciclând", în cadrul căreia o echipă mobilă a societăţii străbate zi de zi oraşul.

Dacă sunt văzuţi de echipa RER aruncând deşeurile reciclabile în igluuri ori în containerele cu capac galben, orădenii vor primi pe loc un termos de calitate, din inox. Până acum, zeci de persoane au fost recompensate, iar campania continuă pe întreaga durată a lunii decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
RERurina
...si angajatii urineaza pe masina RER in plina zi...de dimineata pe cand copii se duc la scoala...intamplare de pe str. Traian Mosoiu...
Postat 13 Decembrie 2012, 16:59 de urina
ce se intampla cu reciclabilele (II)
p.s. la p.s.: RER a picat ca de obicei de fraier la afacerea asta pentru ca are cheltuieli mult mai mari cu colectarea chiar daca EBH le primeste la pret zero. In rest, la 120.000 tone depozitate anual, oradenii recicleaza pana in 3% din totalul volumului generat. In rest liniste si pace.
Postat 13 Decembrie 2012, 14:29 de unu care stie
ce se intampla cu reciclabilele (II)
p.s. preturi informative la reciclabile: PET alb = 1.900 lei/tona PET albastru = 1.700 lei/tona PET maro/verde = 1.500 lei/tona folie, carton peste 1.000 lei/tona CAN= nu stiu media la cele de mai sus este peste 200 euro. Alte calcule sunt de prisos. Este o afacere extrem de profitabila de care stiu foarte foarte putini. Iar EBH are tot interesul sa pastreze tacerea cu privire la castiguri, la fel si Primaria Oradea sau unii ramasi de pe vremea lui Filip.
Postat 13 Decembrie 2012, 14:23 de unu care stie
ce se intampla cu reciclabilele (II)
Din cele 200.000 euro lunar scazi cheltuielile statiei (nu mai mult de 10 euro pentru fiecare tona sortata), cheltuielile de operare ale gropii si amortizarile si rezulta un beneficiu frumusel rezultat din voluntariatul RER si simtul civic al cetanilor oradeni. Pacat ca scolile oradene nu au asemenea actiuni de colectare lunare. Fiecare scoala ar putea avea un venit lunar suplimentar, extrabugetar, destul de consistent din care sa isi finanteze tot felul de activitati.
Postat 13 Decembrie 2012, 14:19 de unu care stie
ce se intampla cu reciclabilele
Deseurile reciclabile sunt date pe gratis catre firma ECO BIHOR, adica catre firma care gestioneaza groapa de gunoi a Oradiei si a judetului. Firma are in incinta o statie de sortare deseuri unde toate aceste reciclabile sunt sortate pe categorii: PET-uri de diverse culori, hartie, carton, folie si eventual cutiile de aluminiu. Pretul mediu de valorificare a acestor deseuri este de minim 200 euro/tona, adica ECO BIHOR castiga minim 200 euro pentru fiecare tona de deseu care ajunge in incinta statiei. Daca luam in calcul un volum lunar de 300 tone, la care adaug inca vreo 200 tone recuperate cu tziganii de pe groapa, rezulta minim 500 tone de deseuri reciclabile x 200 euro/tona => 10.000 euro/luna venit MINIM care ajunge in buzunarul EcoBihor. Din ce stiu eu EBH are un venit lunar in jurul a 40.000 euro fara tva ceea ce inseamna ca intre volumele declarate la intrare si cele de la iesire exista diferente pe care nimeni nu indrazneste sa le verifice de unde sunt. La acest venit se adauga banii rezultati din tariful de \"depozitare\" pentru cantitati de deseuri in jur a 10.000 tone care sunt taxate la pretul de 15 euro/to. Deci in medie, ECOBH castiga lunar cam 200.000 euro/luna din car
Postat 13 Decembrie 2012, 14:11 de unu care stie
*
D-na MARINESCU, am dori sa aflam si ce se intampla cu deseurile reciclabile dupa ce sunt colectate !! Unde merg ele?? Cine le proceseaza ??
Postat 13 Decembrie 2012, 11:46 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON